KETE TARİFİ


KETE TARİFİ

Malzemeler:
1 tatlı kaşığı maya
1 su bardağı süt
1 adet kesme şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

Hamura Sürmek İçin :
2 yemek kaşığı tereyağı

Kete İçi İçin :
2 yemek kaşığı tereyağ
8 yemek kaşığı un

Üzerine :

Yumurta sarısı

Yapılışı :
  Tavada tereyağını eritin,unu içine atıp yemek kaşığıyla devamlı karıştırarak unu pembeleşene kadar kavurun. Soğuması için kenarda bekletin. ılık sütün içine yaş maya ve şeker koyun, eriyene kadar karıştırıp yoğurma kabına dökün. Yavaş yavaş un ilave edin. yumuşak bir hamur yapın. Üstünü ıslak bezle örtüp 30 dk. hamurun kabarması için bekletin. Kabaran hamurdan 10 eşit beze yapıp tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Bezeleri tereyağı sürüp içlerine birer yemek kaşığı kavrulmuş undan koyun. Yufkaları incecik sıkıştırarak rulo yapın. Ruloyu kendi etrafında döndürecek ucunu ortasına sıkıştırın. Üstünden hafifçe hamuru bastırın. Yağlanmış tepsiye dizip 20 dk. bekletin. Üstüne yumurta sarısı sürüp 175 derecelik fırında pembeleşene kadar pişirin.

KRUVASAN TARİFİ



KRUVASAN TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı süt
Yarım çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı kuru maya
Dört buçuk su bardağı un
3 çorba kaşığı margarin
2 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 paket yumuşak tereyağı


Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı


Arasına:
Dilimlenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
  Sütü tencereye alın. Parmağın dayanacağı şekilde ısıtın. Yarım çorba kaşığı tozşeker ve 1 çorba kaşığı kuru mayayı ekleyin. Derin bir kapta dört buçuk su bardağı unun ortasını açın. Mayalı sütü ilave edin. Üzerine un serpin. Ön mayalanma için 10 dakika bekletin. Margarin, tuz ve yumurtayı ekleyin. Ele yapışmayacak kıvama gelene dek yoğurun. Üzerine bir bez örtüp sıcak ortamda 2 saat bekletin. Mayalanmanın sonuna doğru 1-2 kez daha yoğurun. Hamuru düz bir zemine alın. 20 dakika bekletin. Ardından yarım cm kalınlığında dörtgen şeklinde bir hamur açın. Yüzeyine 1 paket yumuşak tereyağının üçte birini sürün. Bohça gibi katlayın. Kat yerlerine tereyağı sürün. Buzdolabında 10 dakika bekletin. Hamuru merdaneyle açıp, yağlayın ve katlayın. Tekrar buzdolabında 10 dakika bekletin. Bu işlemi 3 kez tekrarlayın. İşlem sonunda hamuru buzdolabında 20 dakika bekletin. Düz bir zeminde merdaneyle 3 mm kalınlığında açın. Hamurdan eşit büyüklükte 10 cm kenarlı üçgenler kesin. Üçgenlerin geniş tarafından başlayıp yuvarlayın. İki ucunu içe doğru kıvırarak, ay şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepside yarım saat bekletin. Yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derce fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Dilediğiniz şekilde (peynirli, reçelli, vb.) servis yapın

BEYAZ PEYNİRLİ POFUDUK POĞAÇA TARİFİ


BEYAZ PEYNİRLİ POFUDUK POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler :
40 gr yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 şişe soda
1 su bardağı ay çiçek yağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un

İç Harcı İçin :
500 gr beyaz peynir
1 yumurta sarısı
Susam
çörek otu
Yarım demet maydanoz

Yapılışı :
  Büyük bir yoğurma kabına süt, maya ve toz şekeri alın. Maya ve şeker eriyene kadar karıştırın. Soda, ayçiçek yağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu yavaşça ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun ve üzerini streç folyo ile kapatıp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Beyaz peyniri rendeleyin. Maydanozları kıyın ve peynirle karıştırın. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizle açın. Peynirli harçtan ekleyip kenarlarını kapatın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Bir süre daha mayalanması için bekletin ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu serpin. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.Beyaz peynirli pofuduk poğaça artık hazır, afiyet olsun.

İSHAKİYE TARİFİ



İSHAKİYE TARİFİ

Malzemeler :
100 gr tereyağı

65 gr pirinç unu
100 gr badem unu
800 ml süt
375 gr toz şeker
File badem
Yaban mersini

Yapılışı :
  Tereyağını tencerede eritin. Pirinç unu ve badem ununu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Yavaşça sütü ekleyin ve pürüzsüz kıvam gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyin ve bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırın. Soğuduktan sonra file badem ve yaban mersini ile süsleyip servis yapın.İshakiye artık hazır, afiyet olsun.

PEYNİRLİ BÖREK TARİFİ



PEYNİRLİ BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
500 gr un
1 çay bardağı Ay çiçek yağı
1.5 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
Buğday nişastası
Tuz

İç Harcı İçin :
500 gr beyaz peynir

Yapılışı :
  Derin bir kaba unu alın. Ay çiçek yağı, süt, kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Hamuru 12 bezeye ayırın. Her bir bezeyi nişastayla 50 cm genişliğinde açın. Yağlanmış tepsiye yufkayı serin. üzerine ay çiçek yağı sürerek diğer yufkayı üzerine yerleştirin. üzerine rendelenmiş beyaz peynir serpin. Diğer yufkaların aralarına aynı şekilde iç harçtan ekleyip böreği tamamlayın. Böreği kare şeklinde kesip üzerine ay çiçek yağı sürün. önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.Peynirli börek artık hazır, afiyet olsun.

ŞEKERPARE TARİFİ



ŞEKERPARE TARİFİ

Malzemeler :
250 gr oda sıcaklığında tereyağı
2 çay bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı robottan geçirilmiş fındık
1,5 çay bardağı irmik
Aldığı kadar un


Üzeri İçin :
Tane fındık

Şerbeti İçin :
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu


Şerbetin Yapılışı :
  Şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın.
Kaynamaya başladıktan 7 dakika sonra içerisine limon suyunu ekleyin.
Ortalama 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.


Şekerparenin Yapılışı :
  Bir karıştırma kabına tereyağ ile pudra şekerini alın ve iyice karıştırın.
İçerisine yumurtaları ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Kalan malzemeleri ve aldığı kadar unu da karışıma ekleyin ve yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alıp, yuvarlak şekil vererek yağlanmış bir fırın tepsisine şekerpareleri dizin.
Orta kısımlarına birer tane fındığı hafifçe bastırarak yerleştirin.
190 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Şekerpareleri fırından alınca, (sıcak haldeyken) ılık şerbeti üzerine dökün.
Tatlılar şerbetini iyice çektikten sonra servise hazır olacaktır.
Afiyet olsun

HAVUÇ TATLISI TARİFİ


HAVUÇ TATLISI TARİFİ

Malzemeler :
1 kg havuç
Yeteri kadar su
1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz
yerfıstığı
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kayığı buğday nişastası
1 paket vanilya

Üzerine :
3 çorba kaşığı
rendelenmiş hindistancevizi
2 adet limonu rendelenmiş kabuğu


Yapılışı :
  Havuçları temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan
itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Yer fıstığını incecik dövün.Toz şeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yer fıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin.Rendelenmiş hindistan cevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.

PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ


PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler :
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt (oda sıcaklığında)
100 gr. tereyağı
2 yumurta (1 yumurta sarısı üzeri için ayrılacak )
2 yemek kaşığı toz şeker
1 pk. yaş maya
Aldığı kadar un
Tuz

İçi İçin :
Beyaz peynir 
Çörek otu 

Yapılışı :
  Sütü ve suyu el yakmayacak kadar ısıtıp şekeri ilave edin karışımda mayayı eritin. Daha sonra peynir hariç tüm malzemeleri karıştırıp yavaş yavaş un ilave ederek sert olmayacak şekilde hamuru yoğurun.
Hamuru ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalandırın. Mayalanan hamurdan, cevizden büyük parçalar alarak tezgahın üzerinde açın ve içine peynir koyarak kapatıp elinizde yuvarlayın.
Fırın tepsisine dizdiğiniz poğaçaları vaktiniz varsa 10-15 dakika kadar da tepside mayalanmasını bekleyin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serperek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin.

ÖRGÜ TATLI TARİFİ



ÖRGÜ TATLI TARİFİ

Malzemeler :
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı süt
3.5 su bardağı un

İç Harcı İçin :
1 su bardağı ceviz içi


Şerbeti İçin :
3.5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu


Yapılışı :
  Şerbet için şeker ve suyu tencereye alın. Şeker eriyip kaynamaya başlayınca birkaç dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Tencereyi ocaktan alıp şerbeti soğumaya bırakın. Tereyağı, ayçiçek yağı, süt ve kabartma tozunu tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Unu ekleyip pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oval açın kenarlarına 4-5 kesik yapın. Ortasına ceviz ekleyin ve kesilmiş parçaların alt kısmından başlayarak parçaları örün. önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra servis yapın.Örgü tatlı artık hazır, afiyet olsun.

TAHİNLİ ŞEFTALİ TARİFİ


TAHİNLİ ŞEFTALİ TARİFİ

Malzemeler :
4 yemek kaşığı tahin
3 şeftali
1 litre süt
Yarım su bardağı mısır nişastası
Yarım su bardağı toz şeker
File Antep fıstığı
Şeftali dilimleri
Dondurma

Yapılışı :
  Kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış şeftalileri ezerek püre haline getirin. Mısır nişastası dışındaki tüm malzemeyi tencereye alıp karıştırın. Kısık ateşte ısıtın. Mısır nişastasını ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin. Kenarları yüksek olan bir tepsiye doldurup üzerini bir kaşığı tersiyle düzleyin. Buzdolabında soğutun. File Antep fıstığı, dondurma ve şeftali dilimleriyle süsleyip servis yapın.Tahinli şeftali artık hazır, afiyet olsun.