SODALI BÖREK TARİFİ


SODALI BÖREK TARİFİ

Malzemeler:
5 tane yufka
1 çay bardağı sıvıyağ

İç Harcı İçin:
250 gram karışık peynir
yarım demet maydanoz
1 yumurta akı

Üzeri İçin:
3 tane yumurta
2 şişe soda


Yapılışı :
Fırın tepsisini yağlayıp, bir yufkayı serelim. Yufkaları parçalayıp, tepsiye aralarını yağlayarak yerleştirelim, arasına peynir ve maydanoz karışımı serpilir. Yumurta akıda serperek, üzerine parçaladığınız yufkaları döşeyelim, aralarına peynir harcı ve yumurta akını serpelim ve böreği dilimleyelim. Üzerine önce çırptığımız 3 tane yumurtayı sürelim daha sonra iki şişe sodayı her yerine gelecek şekilde dökelim. Hazırladığımız bu böreği, 1-2 saat buzdolabında dinlendirelim. Bu böreği sabahtan yapabilirsiniz, misafirleriniz geleceğine yakın 190 derecelik ısıda nar gibi kızartıp, servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
 

PATATESLİ PUF BÖREK TARİFİ


PATATESLİ PUF BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
Bir adet yumurta
Bir yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
Bir adet haşlanmış patates
Yeteri kadar un ve tuz

İç Malzemesi :
Yeteri kadar bu maydanoz ve beyaz peynir

Yapılışı :
Derin bir karıştırma kabın içerisine yumurtayı kırın.Üzerine kabartma tozunu, yağlanmış ve rendelenmiş olan patatesi, yoğurdu ve tuzu ekleyerek karıştırınArdından yeteri kadar un ilave ederek ortalama 20 dakika yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.Üzerine doğramış olduğunuz maydanozları ekleyip karıştırın.Mutfak tezgâhınızın üzerine ve hamurunuzun üzerine un serperek bir santim kalınlığında hamuru açın.Açtığınız hamurun üzerinde çay bardağının ağzı ile kalıplar kesin.Hazırlamış olduğunuz iç harcı hamur kalıplarının ucuna koyun ve kalan hamuru üzerine kapattın.Kalıplardan artan hamurları tekrar açın ve tekrar çay bardağını ağzı ile keserek aynı işlemleri uygulayın.Genişçe bir kızartma tenceresine bolca sıvı yağ koyup hazırladığınız patatesli puf börekleri, renkleri iyice sararana kadar kızartın.Ardından havlu peçete serdiğiniz bir tepsiye kızarttığınız puf böreklerini yağını çekmesi için bırakın.Yağını bırakan patatesli puf böreklerini servis tabağına alıp servis edin.Afiyet olsun.

ISPANAKLI RULO BÖREK TARİFİ


ISPANAKLI RULO BÖREK TARİFİ

Malzemeler:
750 Gr Ispanak Yaprağı
1 Adet Kuru Soğan
6 Adet Yufka
1 Adet Yumurta
Kararında Karabiber, Tuz

Üzerine Sürmek İçin :
Kararında Zeytinyağı ve 1 tane yumurta sarisi

Yapılışı :
Yıkanmış doğranmış kuru ıspanakların üzerine soğan rendelenir, tuz ve karabiber eklenerek ovulur. İç malzemeniz hazır. Yufkaların her biri masaya serilip üzerlerine sıvıyağ sürülür. Yufkalar rulo yapılıp ortadan ikiye kesilir, yağlanmış tepsiye bu şekilde yerleştirilir. Midi fırın tepsilerinden iki tepsi kullanmak gerekiyor. Üzerlerine 1 yumurta sarısı sürülüp arzuya göre çörek otu ya da susam serpilerek 200 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkan böreklerin üzerine sıcak haldeyken tereyağı sürülür. Afiyet olsun.

KOLAY ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ



KOLAY ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ

Malzemeler:
1 kg milföy hamuru
1 adet böreklik yufka
2 yumurta
1 şişe maden suyu
1 fincan sıvı yağ

Arnavut Böreği İç Malzemesi :
Yarım kg pırasa
1 fincan sıvı yağ
1 kaşık salça
Yarım su bardağı su
 Tuz

Yapılışı :
Pırasaları yemeklik soğan şeklinde doğruyoruz ve sıvı yağda bir kaç dakika kavurup salçasını ve suyunu ekliyoruz. Suyunu çekene kadar pişiriyoruz ve tuzunu da ekleyip ocağı söndürüyoruz. Milföylerimizin yarısını tepsimizin tabanına yan yana diziyoruz. Yufkamızın kenarları tepsiden sarkacak şekilde milföylerin üzerine seriyoruz.
İç malzememizi yufkanın üzerine eşit miktarda yayıyoruz ve kenarlarını iç malzememizin üzerini örtecek şekilde düzgünce içeri katlıyoruz. Kalan milföylerimizi de üstelerine gelecek şekilde diziyoruz. Milföylerin arasından bıçakla bir kez geçiyoruz.
Yumurta, yağ ve maden suyumuzu çırpıp, böreklerimizin üzerini tamamen kaplayacak şekilde döküyoruz. 200 C’ye ısıtılmış fırınımızda milföylerimiz kabarıp, üzerleri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
 

MUZLU PUDİNG PASTASI TARİFİ


MUZLU PUDİNG PASTASI TARİFİ

Malzemeler :
1 paket muzlu puding
İki buçuk su bardağı süt
1 paket pötibör bisküvi
1’er adet muz, kivi ve elma
1 paket meyveli sos (üzerindeki
tarife göre hazırlanmış)

Yapılışı :
Muzlu pudingi sütle karıştırarak pişirin. Kabuklaşmaması için arada bir karıştırarak soğumaya bırakın. Bu arada bisküvileri elinizle irice kırın ve ılınmış olan pudinge karıştırın. Karışımı önceden bekledikten ıslatılmış kabın içine dökün. Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra servis tabağına ters çevirip çıkarın. Üzerine meyveli sosu gezdirin. Küp doğranmış meyvelerle süsleyip, servis yapın.Afiyet olsun.

ELMALI İRMİK PASTASI TARİFİ


ELMALI İRMİK PASTASI TARİFİ

Malzemeler :
14 çorba kaşığı irmik
9 çorba kaşığı tozşeker
1 litre süt

İçi İçin:

3 adet elma
1 çay kaşığı tarçın
7 adet kakaolu pötibör bisküvi

Üzerine:

Kıyılmış fındık

Yapılışı :
İçi için elmaları rendeleyip yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Üzerine tarçın ekleyip, suyunu yarı yarıya çekinceye kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Ilındıktan sonra içine kırılmış bisküvi ilave edin. Tozşeker, irmik ve sütü bir tencereye alıp karıştırın. Ocağa oturtup, koyulaşana kadar pişirin. Muhallebinin yarısını çok büyük olmayan ıslatılmış kare ya da dikdörtgen cam bir kaba dökün. Elmalı harcı muhallebinin üzerine dökün. Muhallebinin kalan yarısını da kaba aktarın. Buzdolabında 2 saat dinlendirin. Daha sonra ters çevirerek servis tabağına alın. Dilimleyin ve fındıkla süsleyerek servis edin.

KAĞIT HELVA ARASI ÇİKOLATALI İRMİK HELVA PASTASI TARİFİ


KAĞIT HELVA ARASI ÇİKOLATALI İRMİK HELVA PASTASI TARİFİ

Malzemeler :
4 adet kağıt helva
250 gram irmik
2 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
125 gram tereyağı
1 çay bardağı damla çikolata
1 paket vanilya

Üzerine:

1 paket (80 gramlık)
bitter çikolata

Süslemek için:
Damla çikolata,
hindistancevizi, nar tanesi,
nane yaprağı


Yapılışı:
İrmiği bir tencereye alın ve rengi hafifçe dönene kadar kavurun. Ayrı bir tencerede süt, tozşeker ve tereyağını kaynatın. Daha sonra kavrulmuş irmiğin üzerine boşaltın ve ocağın altını kapatıp, demlenmeye bırakın. Helva iyice soğuduktan sonra içine damla çikolata ve vanilyayı ekleyip, karıştırın. İrmik helvasını üç eşit parçaya ayırın. Servis tabağına bir adet kağıt helva yerleştirip üzerine irmikli helva koyun. Kağıt helva ve irmik helvası bitene kadar (en üstte kağıt helva kalacak şekilde) işleme devam edin. Daha sonra bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Kağıt helvanın üzerine eritilmiş çikolata gezdirin. Kalan kısmı ve yan tarafları damla çikolata ile kaplayın. Hindistan cevizi, nar tanesi ve nane yaprağı ile süsledikten sonra dilimleyerek servis yapın.Afiyet olsun.

MALATYA USULÜ UN KURABİYESİ TARİFİ


MALATYA USULÜ UN KURABİYESİ TARİFİ

Malzemeler :
300 gram tereyağı
1 ½ su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 kase kayısı çekirdeği
Aldığı kadar un


Yapılışı:
300 gram tereyağı bir buçuk su bardağı pudra şekeri ile blendırla çırpılır. 1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar unla pudra şekerli tereyağlı harç yoğurulur. İstenen kıvama gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve tepsiye dizilir. Hamur parçalarının üzerine kayısı çekirdekleri batırılıp fırında pişirilir.Afiyet olsun.
 
 

AÇMA TARİFİ


AÇMA TARİFİ

Malzemeler :
3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
Alabildiği kadar un

 

Yapılışı :
Sütü bir kabın içerisine alıp ılık hale gelene kadar ısıtalım ısınan sütün içine mayayı atıp karıştırın başka bir kabın içerisine şekeri, tuzu ,sıvı yağı koyalım sonrada ılıyan mayalı sütü de içine boşaltıp karıştırın elimizle sonra yavaş yavaş un ekleyelim açmanın hamuru gayet yumuşak olacak.Ele biraz yapışır haldeyken hamuru yoğurmayı bırakabilirsiniz sütlü ve yağlı olan hamur kendini çabukça toplayacaktır ağzı kapalı kilitli bir kapta yaparsanız hamurunuz yarım saat olmadan kabaracaktır çabukça küçük bir kabın içine koyulan az bir miktar sıvı yağla elinizi yağlayarak hamuru alıp istediğiniz şekli verin 200 dereceli fırında pişirin.Afiyet olsun .

BAHAR BÖREĞİ TARİFİ


BAHAR BÖREĞİ TARİFİ

Malzemeler:
4 Yufka
1 Yumurta
1 Su bardağı süt
1 Çay bardağından az eksik sıvı yağ

 

1-Havuçlu İç İçin Malzemeler :
4-5 Orta boy havuç
Çeyrek kalıp kadar beyaz peynir
Tuz,karabiber,nane
1 Çorba kaşığı sıvı yağ

2-Ispanaklı İç İçin Malzemeler :
Yarım kilodan az ıspanak
1 Orta boy soğan
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz


3-Patatesli İç İçin Malzemeler :
2-3 Orta boy patates
Tuz, kara biber, nane

 

Yapılışı :
Patatesleri haşlayalım, havuçları rendeleyelim. Rendelediğimiz havuçları tavada soteleyelim. Üzerine peynirimizi rendeleyelim. Baharatlarını ekleyelim. Diğer içimiz için haşladığımız patatesleri yağda kavuralım. Baharatlarını ekleyelim. Ispanaklı içimiz içinse ıspanaklarımızı güzelce ayıklayıp yıkayalım ve soğanla kavuralım. İçlerimiz hazır olduktan sonra ilk yufkamızı temiz zeminimize serelim. Üzerine yağ ve sütle hazırladığımız karışımımızı sürelim. Kenarlarını içe doğru katlayalım. İç malzememizi koyalım ve rulo yapıp saralım. Aynı şekilde üç içimizle yufkalarımızı saralım. Bu şekilde üç tane rulomuz olacak. Sonra dördüncü yufkamızı da serelim, üzerine karışımımızı sürelim. Kenarlarını içe doğru katlayalım yine. Yufkamızın üzerine yaptığımız üç ruloyu piramit şeklinde yerleştirelim ve onu da rulo yapalım. Yağlanmış tepsimize eğer sığmazsa ortadan ikiye bölerek koyalım. Üzerine çırptığımız yumurtamızı sürelim. Susamımızı serpelim. Isınmış fırın da 180 derecede pişirelim. İsterseniz hazırlayıp buzluğa da koyabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman üzerine yumurtayı sürüp direk fırına verebilirsiniz. Piştikten sonra biraz soğuyunca çok kalın olmayacak şekilde dilimleyip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.