AYVA TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
•5 adet ayva
•2 su bardağı şeker
•4-5 adet karanfil
•2 su bardağı su
•2 adet elma
•5-6 adet ceviz
•2 yemek kaşığı şeker
•Yarım paket krem şanti
•Yarım su bardağı süt (krem şanti için)
Yapılışı :
Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.Soyulan ayvaları enine ikiye ayırın ve bir bıçak ya da kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. Çekirdeklerini atmayın, ayvaları pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi ve jöleleştirmesi için kullanacağız.Ayvaları soyma ve oyma işlemleri biraz uzun süreceğinden ayvalar kararmasın ayvaları limonla ovabilir ya da limonlu suda bekletebilirsiniz.Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencenin içine serpiştirin. Gıda boyası katmayacaksanız eğer ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.Suyu bir kaba alın ve içine çay kaşığının ucuyla gıda boyası ekleyin ve karıştırın (arzu ederseniz gıda boyası yerine lohusa şekeride kullanabilirsiniz) Bu karışımı her bir ayvanın üzerinden gezdirerek dökün.Karanfilleri de suyun içine atın.Toz şekeri de ayvaların üzerine eşit gelecek şekilde dökün.Tencerenin kapağını kapatın, önce yüksek ateşte sonra su kaynamaya başlayınca da kısık ateşte bir saat pişirin.Elmalı harcı hazırlamak için elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin.Rendelenmiş elmaları bir tavaya alın 2 yemek kaşığı şeker ekleyin ve ara sıra karıştırarak elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Altını kapattıktan sonra tarçını ve cevizi ekleyip karıştırın.Pişen ayvaları bir servis tabağına alın ve üzerine tencerenin dibinde ki jöleli sudan azıcık gezdirin ve soğuduktan sonra elmalı harçtan paylaştırarak koyun.Krem şantiyi de süt ile hazırladıktan sonra elmalı ayvaların üzerine istediğiniz şekilde koyun.En son üzerine isteğinize göre çekilmiş antep fıstığı yada dövülmüş ceviz dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
BEŞAMEL SOSLU TAVUKLU KIRMA BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
1 tavuk göğsü
6 adet yufka
Tuz
Karabiber
Beşamel Sosu İçin :
2 yemek kaşığı tereyağ
2,5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 su bardağı süt
Kaşar rendesi
Tuz
Yapılışı :
Tavuk göğsü bol suda haşlanır.Didiklenip tuz, karabiber eklenip karıştırılır.Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar tek tek dizilir ve her birinin arasına kepçe yardımıyla bol miktarda tavuk suyundan gezdirilir.En üste didiklenmiş tavuk etleri konulur.Beşamel sos hazırlanıp tavuk etlerinin üzerlerini kapatacak şekilde dökülür 200 dereceli fırında beşamel sos kızarana kadar fırınlanır,bu arada kabaran yerler için bir kaç yerinden bıçakla delinir.Fırından alınıp üzerine bol miktarda kaşar peynir serpilip tekrar fırınlanır.Kaşar peynirler eriyip kızarana dek pişirilir,sıcak servis yapılır.
KIRMIZI KADİFE PASTA TARİFİ
Kek İçin Malzemeler :
125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 su bardağı süt (1 yemek kaşığı limon suyu ile kesilecek)
1,5 su bardağı şeker
3 adet orta boy yumurta
2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 fiske tuz
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı kırmızı toz gıda boyası
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
Krema İçin :
1 kutu krema (200 ml)
1 kutu labne peynir (200 gr içim)
1 paket toz krem şanti
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket toz vanilya
1 kahve fincanı süt
Yapılışı :
Kremayı mikser ile çırpın kabarsın.Krem şantiyi ekleyin 1dk sonra sütü ekleyip iyice çırpın.Peynirin suyunu olabildiğince süzün.Peyniri 10dk kadar ince süzgeçte bırakabilirsiniz.Peyniri mikser ile çırpın kabarsın.Peynire pudra şekeri ve vanilyayı karıştırın.Kremayı,peynirl
Yapılışı :
Fırını 175 C'de ısıtın.Un,kakao ve tuzu eleyin bir kenarda bekletin.Sütü ılıtın ve içine limon suyunu ekleyin 15dk kesilmesi için bekletin.Kek için tereyağını mikser ile çırpın, beyazlasın içine şekeri ekleyin ve çırpın.Yumurtaları teker teker ekleyin.Her bir yumurta eklediğinizde karıştırın,yumurta karıştıktan sonra diğerini ekleyin,vanilya ve kabartma tozunuda karışıma ekleyin,karışıncaya kadar çırpın.Sütün içine kırmızı gıda boyasını karıştırın.Kek karışımı eklemeleri için mikseri orta hıza getirin.Kırmızı boyalı sütü ve elenmiş un karışımını kek karışımına ekleyin.Karbonatın üzerine sirkeyi dökün,kabarınca hızlıca kek karışımına ekleyin ve spatula veya tahta kaşık ile karıştırıp hamuru,yağlanmış ve unlanmış kalp şeklindeki kelepçeli kalıba veya 22cm çapındaki kelepçeli kalıba dökün.
Keki fırında orta rafta 1 saat pişirin,ilk yarım saat fırının kapağını açmayın.Kürdan testi yapın.Gerekirse 5-10dk daha pişirin.Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarın.Pastanın çapından 20cm uzun olacak şekilde 4 kat dikiş ipliğini bir araya getirerek iki ucunu düğümleyin.Üzerindeki tümsek kısmı bir bıçak ile kenarlarından belirleyip ipi bir kenarından geçirin.İki taraftan elinizle ipi gerin.Yavaş hareketler ile ipi ileri doğru yürütün.Keki düzgün şekilde kesmiş olursunuz.Kekin diğer katları için aynı yöntemi uygulayın.Kekin ilk tümsek olan dışında 3 kat kek elde etmiş oluyoruz.İlk kesilen tümsek şeklindeki katı rondodan geçirip ufalayın.
Kremanın bir kısmını ilk kek katına yayın,ikinci keki üzerine yerleştirip kremadan yayın.Üçüncü kek katını yerleştirin.Kalan kremanın 1 çay bardağı kadarını süsleme için ayırıp diğerini pastanın kenarlarına ve üzerine sürün.Ufalanan kek parçalarını pastanın kenarlarına yapıştırın.Ayırdığınız kremayı yıldız uçlu sıkma torbasına alın.Kekin kenarlarına şeklini takip ederek krema sıkın orta alanada kalan kek parçalarını serpiştirin.Pastayı buzdolabında 3-4 saat kadar bekletin.İstediğiniz zaman servis yapın.
ZARF BÖREĞİ TARİFİ 2
Malzemeler :
4 adet yufka
Çok az tereyağ
Harcı İçin :
250 gr kıyma
1 büyük soğan
Tuz
Karabiber
Sosu İçin :
Yarım şişe maden suyu yada su veya süt
Sıvıyağ
Üzeri İçin :
Yumurta sarısı
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı kavurun. Baharatını ekleyip bir kenarda soğumaya bırakın,Sos malzemelerini çırpın.Yufkalardan birini serip üzerine sostan her yerine gelecek şekilde yayın.Üzerine ikinci yufkayı serip onunda üzerine sostan sürün sonra yufkaların önce karşılıklı kenarlarını ortaya getirerek kapatın.Daha sonra açıkta kalan kenarları da ortaya getirip kare şekli elde edin.Oluşan karenin 4 köşesine kıymalı içten koyup,uçları ortaya doğru katlayın. Tepsiye yerleştirdikten sonra böreği üçgen dilimler olacak şekilde bıçakla kesin.Diğer iki yufkaya da aynı işlemi uygulayın.(Toplamda 2 börek elde etmiş oluyoruz).Yumurtanın sarısını böreklerin üzerine sürün.Arzuya göre çörekotu,susam yada beyaz haşhaşta serpebilirsiniz 180 derecelik fırında börekler kızarana kadar pişirin.Siz dilerseniz patatesli iç harcıyla da yapabilirsiniz.Dilerseniz böreği yapıp buzluğa koyabilirsiniz, misafiriniz geldiğinde çıkarıp çözdürüp pişirirsiniz.
FIRINDA TATLI KURUYEMİŞ TARİFİ
Malzemeler :
200gr kuruyemiş karışımı (ceviz,çiğ fındık,çiğ kaju,çiğ badem)
1,5 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı portakal suyu
1 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı susam
Tuz
Yapılışı :
Fırını önceden 180 derecede çalıştırın.Bir karıştırma kabına 200gr sevdiğiniz kuruyemiş karışımını koyun.Ben ceviz, çiğ fındık,çiğ kaju ve çiğ badem kullanıyorum.Üzerine 1’er çorba kaşığı portakal suyu,pekmez,esmer şeker ile 1,5 çorba kaşığı bal ve çok az tuz ilave edip iyice karıştırın.Son olarak üzerine 3 çorba kaşığı kavrulmamış susam serpin ve fırın tepisine yağlı kağıt serip karışımı üzerine yayın.Tepsiyi fırının orta katında 20 dakika pişirin.Fırından çıkardıktan sonra soğutun ve bayatlamaması için hava geçirmez saklama kapları yada kavanoza koyarak muhafaza edin.
WAFFLE TARİFİ
Malzemeler :
3 adet yumurta
125 gr tereyağı (eritilmiş ve ılımış)
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt
1 tutam tuz
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İç Malzemeleri :
Çikolatalı fındık kreması (çokokrem,nutella)
Çilek,muz,kivi,ananas (mevsim meyveleri)
Arzuya göre beyaz çikolata,bitter çikolata
Dövülmüş fındık,ceviz içi
Yapılışı :
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpma kabına alın. Yumurta aklarını bir tutam tuz ile kar haline gelene kadar mikserle çırpın.Yumurta sarılarını da ayrıca toz şekerle çırpın.Tereyağını, sütü ve vanilyayı ekleyin. Un ile beraber kabartma tozunu eleyerek karışıma ilave edin.Kar haline getirmiş olduğunuz yumurta aklarını da ekleyerek yavaşca karıştırıp harcı hazırlayın.Pişirmek için, waffle makinasını,tost makinasını yada yapışmaz yüzeyli bir tavayı tereyağ ile yağlayın ve ısıtın.Karışımdan bir kepçe kadar koyarak kızarana kadar pişirin (Tava ile yaparsanız arkalı önlü pişirmeniz gerekiyor) Tüm malzemeyi pişirdikden sonra arasına çokokrem yada benmari usulü çikolata eritip sürün ve üzerine çilek,muz ya da istediğiniz diğer meyvelerden koyarak yiyin.Dövülmüş fındık yada ceviziçi serperekte servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.
NOT: Tarifteki miktarlarla 4 kişi için waffle hazırlanabiliyor. Devamını Gör
MİLFÖYLÜ GÜL BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
Milföy hamuru
Salam
1 ad. kabak
Tuz, karabiber, zeytinyağı
1 ad. yumurta sarısı
Yapılışı :
Milföy hamurunu dikey olarak beş dilime ayırın. Salamları yarım ay şeklinde dilimleyin.Kabakları yıkadıktan sonra dış yüzeylerine çatalla çizgiler çekip çok ince dilimleyin. Onları da yarım ay kesin. Üzerine biraz tuz, çekme karabiber ve zeytinyağı gezdirip karıştırın.Şerit milföy hamurlarının üzerine isterseniz salam ve kabak karışık olarak, isterseniz ayrı ayrı döşeyip elinizle kıvırın. Oluşan çiçeklerin etrafına yumurta sarısı sürüp 180 derece kızgın fırında kızarana kadar 15-17 dakika pişirin.
NOT :
Milföy yağlı bir hamur olduğu için fırın tam kızmadan börekleri sürmeyin, yağını salar. Buzluktan milföylerin kullanacağınız kadarını dolaba indirin kullanmadan beş dakika önce dışarı çıkarmanız kafi gelecektir. Sıcakken tüketin.Tarifi değişik malzemelerle uygulamak mümkün, arzu ederseniz mevsime göre patlıcan, haşlanmış yada fırınlanmış pancar vb. sebzeler de kullanabilirsiniz.Afiyet olsun.
DAMALI BATON PASTA TARİFİ
Kakaolu Pandispanya Kek İçin Malzemeler :
2 tane yumurta 80 gram (1 çay bardağı) şeker
Kabartma tozu (1 çay kaşığı)
5 Gram (1 çorba kaşığı) kakao+ 100 gram(1,5 çay bardağından 1 çorba kaşığı eksik ) un
Sade Pandispanya Kek İçin:
2 tane yumurta 80 gram (1 çay bardağı ) şeker
105 gram (1.5 çay bardağı ) un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Krema Malzemeleri:
1 kilo (4 su bardağı) süt
80 gram ( yarım su bardağı ) un
80 gram ( yarım su bardağı ) nişasta
180 gram (1 su bardağından bir parmak eksik) şeker
1 paket vanilya
50 gram tereyağı
Üzeri İçin:
Çikolata
Yapılışı :
Kremanın soğuması için kremayı hazırlayalım, bunun için krema malzemelerini tereyağ hariç hepsini bir tencereye alalım, karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.Pişen kremayı ocaktan alalım, tereyağını ilave edip iyice karıştıralım. Kremayı bir kenara bırakalım.Karıştırma kapına önce kakaolu kekin malzemesini ilave edip hazırlayalım, harcı yirmi sekiz santimlik dikdörtgen bir tepsiye boşaltalım pişirelim.Sade keki de aynı şekilde hazırlayalım.Kekler piştikten sonra ılınmasını bekleyelim, ılındıktan sonra kenar kısımlarını keselim düz hale getireli. Sade keki altı uzun şeritler halinde keselim genişliği eşit olmasına özen gösterelim.Kakaolu kekede aynı uygulamayı yapalım.
Şeritlerin aralarına krema sürerek üç şeriti (1 sade 1 kakaolu , 1 sade) birleştirelim.Üzerine süt serpiştirip, krema sürelim. Tekrar üç şeriti yerleştirelim aralarına krema sürelim yapışmasını sağlayalım.Katlar bitene kadar bu işlemi uygulayalım.Kalan kremayı dış yüzeyinin her yerine sürelim, dolapta bir kaç saat bekletelim.Hazırladığımız pastanın üzerini zevkinize göre krem şanti veya benmari usulü erittiğiniz çikolata ile süsleyerek servise sunabilirsiniz.Afiyet olsun.
PATATESLİ ÇITLATMALI POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :4 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
tuz
su
İç Harcı İçin :
3 haşlanmış patates
100 gr. beyaz peynir
50 gr. kaşar peyniri
Üzeri İçin :
Yumurta sarısı
Yeşil zeytin
Yapılışı :
Unu karıştırma kabına alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz ve ortaya mayayı koyuyoruz. Unun üzerine tuz serpiyoruz. Mayanın üstüne, sütü ve zeytinyağını döküyoruz. Yumurtayı kırıyoruz ve az da ılık su döküyoruz. Ortadan mayayı eriterek yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğuruyoruz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyoruz. Hamurumuzu mayalanmaya bırakıyoruz. İç harcı için, haşlanmış patatesleri bir kaseye rendeliyoruz.Peynirleri de üzerine rendeleyerek yoğuruyoruz. Mayalanan hamurdan 14 beze çıkarıyoruz ve yuvarlıyoruz. İç harcı da 14 parçaya bölüyoruz ve yuvarlıyoruz. Hamurları elimizle büyütüyoruz. Ortalarına da yuvarladığımız iç harcı koyuyoruz. Hamuru kapatıyoruz ve tekrar yuvarlıyoruz. Üzerine hafif bastırarak yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Bıçakla hamurların kenarlarına 5 çentik açıyoruz. Üstlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Ortalarına bir yeşil zeytin dilimi koyuyoruz. Tepside de bir süre mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
TULUMBA TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
• 500 gram un
• 600 gram su
• 1 yemek kaşığı pirinç unu
• 1 yemek kaşığı nişasta
• 5 tane yumurta
• 100 gram kadar margarin
Şerbeti olması için :
• 1 kilo toz şeker
• 600 gram su
• 1 dilim kadar limon
Yapılışı :
Bir tencere içerisine 600 gram olan suyu alarak, üst kısmına 100 gram olan margarini eklemeli, 1 şeker kaşığı uç kısmı ile tuz ve 1 kilo toz şeker ilave edilmelidir. 500 gram olan unu tencere içerisine karıştırarak eklemeli ve 5 dakika olacak şekilde pişirilerek soğumaya alınmalıdır. Bu karışım ılıyınca yumurtaları birer birer kırarak eklemeli ve karışımı yoğurarak yumurtalar yedirilmelidir. Bu karışım içerisine 1 yemek kaşığı irmik, nişasta ve pirinç ununu da ekleyerek yine yoğrulmalıdır. Karışımı krem şanti torbası içerisine dökerek sıkılmalıdır. Bir tava içerisinde sıkılan karışım alınarak tatlılar kızarması gerekiyor. Sıcak olan tatlıları soğuk şerbet içerisine batırdıktan sonra biraz bekleyerek servise alınabilir. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)