ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ


ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
1 kg un
Tuz
Aldığı kadar su
1 su bardağı sıvıyağ

İçi İçin Malzemeler :
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
400 gram kıyma
1 demet pazının yaprakları
Tuz, karabiber

Üzeri İçin Malzemeler :
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı :
Unu geniş bir kaba alıp üzerine tuz ekleyin. Yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlayın ve dinlenmeye bırakın. Soğanları doğrayın. Ardından yarım çay bardağı sıvıyağda renkleri dönene kadar kavurup üzerine kıymayı ekleyin. Kıyma kavrulunca üzerine ince kıyılmış pazı yapraklarını tuz ve karabiberi de ekleyin. Pazılar renk değiştirene kadar kavurup kenara alın. Hazırladığınız hamurdan parçalar kopartarak elinizle yemek tabağı büyüklüğünde ve 1 parmak kalınlığında olacak şeklide açın. Her iki yüzüne de sıvıyağ sürüp üst üste koyun ve 20 dakika bu şekilde dinlendirin. Daha sonra hamuru geniş bir örtünün üzerine alın. Elinizi ara sıra sıvıyağa batırın ve kenarlarından çekerek hamuru büyütün. Hamur, yufka büyüklüğüne ve inceliğine gelince kenarlarını keserek düzeltin. Tüm yüzeyine kıymalı harçtan koyun ve üzerine serdiğiniz örtüyü yuvarlayarak rulo şeklinde sarın. Yağlanmış yuvarlak bir fırın tepsisine kendi etrafına sararak yerleştirin. Kalan hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. 1 adet yumurtanın sarısını mikserle  çırpın ve böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.Afiyet olsun.

SARAY HELVASI TARİFİ



SARAY HELVASI TARİFİ

Malzemeler :
5 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
3 su bardağı un

Yapılışı :

Yağ ve unu teflon tavada istediğiniz kıvama gelene dek kavurun (çok kısık ateşte) Kavurma işlemi bittikten sonra pudra şekerini karıştırarak güzelce yedirin.Borcama düzleyip dilimleyin ve arzuya göre Antep fıstığıyla servis yapın.Afiyet olsun.

PUF PASTA TARİFİ



PUF PASTA TARİFİ

Malzemeler :
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema Malzemeleri :
2,5 su bardağıl süt
2 yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya

İçi İçin :
3-4 adet muz

Yapılışı :

Öncelikle keki hazırlıyoruz.Yumurta ve şekeri en az 5dk çırpın,içine süt,sıvıyağ,kakao,vanilya ekleyip çırpın.Unu ve kabartma tozunu eleyip içine ekleyin.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine (dikdörtgen fırın tepsisi) döküp pişirin ve soğutun.Kremayı hazırlamak için margarin hariç tüm malzemeleri tencereye koyup pişirin 1-2 dk kaynatıp içine margarini ekleyin ve soğumaya bırakın.Arada karıştırarak kaymak tutmasını önleyin.Kekten çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin.Geriye kalan kek parçalarını blendırdan geçirip öğütün.Büyük bir kaseye koyun.Herbir yuvarlağın üzerine 1 parça muz koyup onunda üzerine bir tatlı kaşığı kremadan koyup muzu iyice kremayla kaplayın.Her bir kek parçasını kek kırıntılarına batırıp etrafını kaplayın.Elinizle düzeltmeye gayret edin.Servis tabağına alın.2-3 saat buzdolabında bekletip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

KAYISI DOLMASI TARİFİ


KAYISI DOLMASI TARİFİ

Malzemeler :
Kuru kayısı (mümkünse gün kurusu kayısısını tercih edin)
Ceviz
Kaymak
Toz Antep fıstık yada Hindistan cevizi


Yapılışı :
İstediğiniz kadar kayısıyı önce 15dk kadar suda bekletin daha sonra bir bıçak yardımıyla kayısıların ortası açın,arasına önce kaymak sonrada ceviz koyun sonra kayısıların her tarafını ister Antep fıstığına isterseniz de Hindistan cevizine iyice bulayın.Afiyet olsun.
NOT: Dilerseniz kuru kayısıları 1 çay bardağı su ve 2 tatlı kaşığı şekerli suyla birlikte suyunu çekene kadar haşlayıp içini o şekilde de doldurabilirsiniz.
 

KALP KURABİYE TARİFİ



KALP KURABİYE TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler : 
125gr margarin
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (2-2,5 su bardağı kadar)

Jölesi İçin :
1 çay bardağı vişne suyu,nar suyu yada çilek suyu
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
Yarım çay bardağı su

Süsleme İçin :
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Renkli şekerleme

Yapılışı :

Bir karıştırma kabı içerisine un,margarin, şeker,yumurta,kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yoğurun. Hamuru tezgaha alın ve pürüzsüz oluncaya dek yoğurmaya devam edin.Tezgaha un serpin,kurabiye hamurunu bıçak sırtı kalınlığında açın.
Kalp şeklindeki kalıp ile kurabiye hamurunu kesin.Kalp şeklindeki kalıbın bir küçük boy olanı ile büyük kalp şeklinde kestiğiniz hamurun içerisinden tekrar bir kalp kurabiye çıkartın ve etrafını ayırın.İnce fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt koyun.Hamurları tek tek üzerine dizin.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Bir saplı çelik tavaya 1 çay bardağı meyve suyunu ve şekeri ilave edin,orta ateşte pişirin.Çırpma teliyle karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.Nişastayı bir kase içerisinde su ile karıştırın. Kaynayan meyve suyunun içerisine sulu nişastayı ilave ederek koyulaşana kadar pişirin.
İçi boş olan çerçeve şeklindeki kalpli kurabiyenin üzerine pudra şekeri serpin ve diğer büyük kalp şeklindeki olan kurabiyenin üzerine oturtun. Meyve suyu karışımı bir yemek kaşığı ile kurabiyenin ortasına doldurun.Renkli şekerlemeleri ve pudra şekerini üzerine serpiştirip servis edin.Afiyet olsun.

ISPANAKLI YAŞ PASTA TARİFİ



ISPANAKLI YAŞ PASTA TARİFİ
 
Malzemeler :
3 yumurta
1 demet ıspanak
1,5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Arası İçin :
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı :
Ispanaklı pastanın kekine koyacağımız püreyi hazırlayın,bunun için bir demet ıspanağın yapraklarını kaynayan suya atın haşlayın,ıspanakların rengi dönmeye başlayınca sıcak sudan çıkarıp soğuk suya alın şoklayın Suyunu süzdürdükten sonra, doğrayıcıdan geçirerek püre haline getirin.
Pastanın keki için yumurtaları karıştırma kabına alın, üzerine şeker ekleyerek köpük köpük oluncaya kadar çırpın,daha sonra sıvıyağ,vanilya,kabartma tozu,un ekleyerek karıştırın,son olarak ıspanak püresinide ilave edin karıştırın.Hazırlamış olduğunuz kek hamurunu,çember kek kalıbına dökün 170 derecelik fırında pişirin.
Krem şantiyi hazırlayın,buzdolabında soğutun,fırından çıkardığınız kekin soğumasını bekleyin,soğuduktan sonra keki ikiye bölün,iç kısımlarından ufak parçalar alın,arasına kremşantiyi sürün,üzerinide krem şantiyle kapladıktan sonra içinden aldığınız kek parçalarını ufalayarak üzerine serpin.Damla çikolatalarıda serpin,buzdolabında bir müddet beklettikten sonra servis yapın..
Afiyet olsun.

KIYMALI PİDE TARİFİ




KIYMALI PİDE TARİFİ

Malzemeler :
300gr dana kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
3 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı acı pul biber

Hamuru İçin :
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı sıvıyağ
25gr erimiş margarin
2 çay kaşığı tuz
2 kesme şeker
1 yumurta akı (sarısı üzerine)

Yapılışı :

Önce hamurumuzu yapalım.Sütümüzü hafif ılıtıp,içine 2 kesme şeker ve kuru mayayı ekleyelim. Unumuzu yoğurma kabına koyup,ortasını havuz gibi açalım.İçine mayalı sütü,sıvıyağı,erimiş margarini,tuz ve yumurta akını ekleyip yoğuralım. Yumuşak bir hamur olacak.Ununuz biraz az gelirse kaşıkla bir kaç kaşık ekleyin.Benim ölçüme tam 2 bardak yetti.Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün,sıcak bir ortamda yarım saat mayalansın.Bu arada soğanı,domatesi ve yeşil biberi çok küçük küçük doğrayın.Doğradığınız soğanı tuz,kırmızı biber ve karabiberle iyice ovun.İçine salçayı ve kıymayıda ekleyin ve tekrar yoğurun.En son domates yoğurt,sıvıyağ ve biberi ekleyin.Mayalanan hamuru ben 12 ye böldüm.Daha küçük arzu ederseniz 16 ya bölebilirsiniz.Böldüğünüz hamurları bezeler haline getirin.Teker teker merdaneyle 4 -5 cmlik ovaller halinde açın.Kaşıkla hazırladığınız içten bolca her tarafına gelecek şekilde yayın.Daha sonra uzun taraflarından 3er cm üzerine doğru kapatın,işi ucu birleştirerek kıvırın,pide haline getirin..Hazırladığınız pidelerin kenarlarını 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyduğunuz yumurta sarısını sürün ve 160 derece hafif ılık fırında pişirin.Pidelerinizin üzeri iyice kızarınca pişmiş demektir.Tepsiyi yağlı kağıtla kaplarsanız ,daha iyi bir sonuç elde edersiniz.Afiyet olsun.

KARAMELLİ MUZLU RULO PASTA



KARAMELLİ MUZLU RULO PASTA TARİFİ
 
Malzemeler :
3 yumurta
3 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanı süt
2 adet muz

Kreması İçin :
1 litre süt
3 kahve fincanı un
2 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
50gr tereyağ

Üzeri İçin :
Karamel sos
Hindistan cevizi yada damla çikolata
Pudra şekeri

Yapılışı :

Yumurta,şeker ve vanilyayı çırpıp köpürtüyoruz,sütü ve unumuzuda ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ediyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine karışımı güzelce yayıyoruz ve 180 derece fırında üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.Fırından çıkınca yağlı kağıdını sıyırmadan önce sıcakken rulo yapıyoruz.Bu şekilde yapmamızın nedeni kekimizin kırılmasını önlemek.
5-10 dakika beklettikten sonra rulomuzu açıyoruz.Krema malzemelerini kısık ateşte pişiyoruz ve soğuması için karıştırarak bekliyoruz.Kekimiz soğuduktan sonra biraz süt ile ıslatıyoruz ve kremayı yayıyoruz.Kesmiş olduğumuz muzları pastanın ortasına yerleştiriyoruz. Kekimizi yağlı kağıttan destek alarak kıvırıyoruz.Son haline getirdiğimiz pastanın üzerine pudra şekeri serptikten sonra karamel sos ile süslüyoruz. Afiyet olsun.

MİLFÖYLÜ YUFKA BÖREĞİ



MİLFÖYLÜ YUFKA BÖREĞİ TARİFİ
 
Malzemeler :
3 adet yufka
6 adet milföy hamuru
1 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 şişe maden suyu

Harcı İçin :
250 gr kıyma
1 büyük soğan
Tuz,karabiber
İsteğe göre ceviz

Yapılışı :

Yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı kavurun. Baharatını ekleyip bir kenarda soğumaya bırakın.Yağlanmış tepsiye yufkaları orta katına harcı ekleyerek gelişi güzel yerleştirin.Üzerine milföyleri dizin.Milföy hamurlarını ortadan ikiye bölecek şekilde böreği dilimleyin.Yoğurt,soda,yağ ve yumurtayı çırpın.Tepsinin üzerine dökün.Tepsiyi sağa sola eğerek böreğin her tarafının ıslanmasını sağlayın 250 dereceye ısınmış fırında pişirin. Sıcak servis edin.

KARAMELLİ YAŞ PASTA TARİFİ



KARAMELLİ YAŞ PASTA TARİFİ
 
Pandispanya İçin Malzemeler :
4 yumurta
4 Türk kahvesi fincanı şeker
4 Türk kahvesi fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao

Ara Kreması İçin :
Yarım litre süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya

Karamel Sos İçin :
100gr (yarım paket) krema
Yarım su bardağı şeker

Süslemek İçin :
50gr bitter çikolata

Pastayı Sıvamak İçin :
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı :

Yumurtalar akı ve sarıları ayrılır,şekerin yarısı yumurta aklarına eklenir.Katılaşana kadar mikserle çırpılır. Çırpma kabını ters çevrildiğinde yumurta akları dökülmüyorsa olmuş demektir.Yumurta sarılarıda kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyene kadar çırpılır.Sıvı yağda eklenir biraz daha çırpılır.Ayrı bir kapta un, kabartma tozu,vanilya ve kakao birlikte elenir yumurta sarılarına eklenir plastik veya tahta bir spatula ile karıştırılır ve yumurta aklarına ilave edilir.
Alttan üste olacak şekilde söndürmeden ve top top kalmayacak şekilde iyice karıştırılır.Yağlı kağıt kesilip yerleştirilmiş kalıba dökülür.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.İlk 20 dakika sönmesin diye fırının kapağı açılmaz.Piştikten sonra kalıptan çıkartılıp soğutulur. Pandispanya bir süre beklerse çok daha güzel olur.Hatta bir gün öncesinde yapılırsa tam kıvamını bulur.
Muhallebide tereyağı ve vanilya hariç bütün malzemeler sürekli karıştırılarak pişirilir.Altı kapatılır vanilya ve tereyağı eklenir mikserle iyice çırpılır.Soğuyan kek ikiye bölünür kremanın hepsi kekin üzerine koyulur diğer kek üzerine kapatılır.Pastanın üzeri Soğuk süt ile çırpılan krem şanti ile sıvanır.
Karamel sos için şeker hiç karıştırılmadan kısık ateşte eritilir üzerine süt kreması dökülür dökerken de iyice karıştırın biraz soğuduktan sonra pastanın üzerine kaşıkla dökün.Bitter çikolata benmari usulü eritin ve kaşıkla süsleyin dolapta dinlendirip servis edin.Afiyet olsun.