KAKAOLU ÇITIR RULOLAR TARİFİ


KAKAOLU ÇITIR RULOLAR TARİFİ

Malzemeler :
8 baklava yufkası
220 gr tereyağı
3 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı toz şeker

Sos İçin Malzemeler :
80 gr bitter çikolata
120 gr sütlü çikolata
220 ml krema

Yapılışı :

Fırını 200 dereceye ayarlayın. Tereyağını sos tenceresine alarak eritin. Kakao ve şekeri ekleyip karıştırın. 4 baklava yufkasını aralarına kakaolu tereyağı karışımından sürerek üst üste yerleştirin. 8 eşit parçaya kesip sıkıca rulo şeklinde sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 13-15 dakika pişirin. Bu arada sosu hazırlamak için, çikolataları küçük parçalara bölün. Kremayı ısıtıp çikolataları ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Ruloları sos ile birlikte servis yapın.

ÇİĞ BÖREK TARİFİ



ÇİĞ BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar su

Peynirli Börek İçin :
250gr beyaz peynir
Yarım demetten az maydanoz

Kıymalı Börek İçin :
250gr kıyma
1 baş soğan (rendelenmiş)
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı :

Önce un elenir bir kaba alınır sonra tuz konup azar azar su ilave edilir ortadan kenarlara doğru un birbirine kaynaştırılır ve ne sert nede çok yumuşak olmalı ele yapışmayacak kulak memesi kıvamında olmalı,hamuru bir gece önceden yapıp 2 poşetle ağzını iyice poşetleyip dinlendirilir sonra hamuru rulo yapıp avuçiçi kadar bezeler kesilir,her parça unlanıp merdaneyle ince bir şekilde açılır yarısına harçtan koyulur diğer yarısı üzerine kapatılır sonrada tırtıklı yada düz kenarlı bir rulet yardımıyla kenarlardan kesilir ve bol kızgın yağda 3-5dk kızartılır.İç harcı yeterince sulu değilse kıymaya azıcık su katılır..

BİSKÜVİLİ MOZAİK SALAM TARİFİ



BİSKÜVİLİ MOZAİK SALAM TARİFİ

Malzemeler :
1 paket petibör bisküvi
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket kakaolu krem şanti
1 su bardağı süt
1 paket (80gr) bitter çikolata
1 avuç dövülmüş ceviz içi
50gr margarin

Dışı için:

Hindistan cevizi

Yapılışı :

1 paket bitter çikolatayı margarinle birlikte benmari usulü eritin. O arada derin bir kaba bisküvileri un ufak olmayacak şekilde kırın. 1 avuç ceviz içini ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta süt ve krem şantiyi iyice çırpıp içine eritilmiş çikolatayı ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı bisküviye ekleyip bir kaşıkla bütün bisküviler sosa bulanana kadar yavaşça karıştırın.Streç film serili düz bir zeminde silindir şekli vererek streç film ile sıkıca sarın.Buzlukta yarım saat bekletip iyice sertleşince çıkarın ve Hindistan cevizi dökülmüş bir tepside yuvarlayıp dışının kaplanmasını sağlayın.Tekrar streç filmle sarıp buzdolabında yarım saat daha beklettikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

BADEMLİ AY KURABİYESİ TARİFİ



BADEMLİ AY KURABİYESİ TARİFİ

Malzemeler :
2 adet yumurta beyazı (oda sıcaklığında)
200gr ince çekilmiş badem (irmik görüntüsünde olacak şekilde ince çekilmiş)
Yarım su bardağı şeker
1 portakal kabuğu rendesi
File badem

Yapılışı :

Kurabiyeleri pişireceğiniz tepsiye yağlı kağıt koyun.File bademi hafif çukur bir yemek tabağına koyup kenarda bekletin.Fırının sıcaklığını 185 dereceye ayarlayıp ısıtın.Bir karıştırma kabında yumurta aklarını çatalla 3 dakika kadar çırpınız.Ayrı bir karıştırma kabına şeker,ince çekilmiş badem,portakal kabuğu rendesi koyup,parmak uçlarınızla harmanlayarak karıştırın.Yumurta aklarını ilave edip önce spatula ile karıştırın sonra elinizle malzemeler birbiriyle bütünleşinceye kadar yoğurun (Yumurta akını ilave ederken hepsini birden kullanmayıp birazını ayırın.Yumurtanın büyüklüğüne göre tamamı fazla gelebilir,gerektikçe geriye kalanını yavaş yavaş ilave edin).Karıştırma kabındaki hazırlamış olduğunuz hamuru,mutfak tezgahına boşaltın ve elinizle yuvarlayarak silindir şekli verin.Silindir şeklindeki kurabiye hamurunu 16-18 eşit parçaya bölün.Böldüğünüz her bir parçaya,elinizle hilal şekli verin. Kurabiyelerin kalınlığının ince olmamasına dikkat edin.Daha önceden hazırladığınız tabaktaki file bademe,şekil verilmiş kurabiye hamurlarını hafif bastırarak,kurabiyelere yapışmasını sağlayın ve fırın tepsisine aralıklarla dizin.
Önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika kadar pişirin. Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra tepsiyi tel ızgara üzerine koyun.Kurabiyeler henüz sıcakken, bir spatula ile dikkatlice tek tek alıp ayrı bir tel ızgara üzerine soğuması için yerleştirin.Soğuyan kurabiyeleri bir tabağa aktarıp servis yapabilirsiniz.
NOT:
Kurabiye için kavrulmamış badem alıp,kabuklarının soyulması için sıcak su içerisinde 10-20 dakika kadar bekletin.Yumuşayan kabukları elinizle kolaylıkla çıkardıktan sonra ıslanmış bademleri kuruması için temiz bir mutfak havlusuna yayın ve iyice kurumalarını sağlayın.Bu işlemi kurabiyeleri pişirmeden en az birgün önce yaparsanız daha iyi netice alırsın.Kabukları soyulup,kurutulmuş bademleri rondodan geçirerek un kıvamına getirebilirsiniz..

SU BÖREĞİ TARİFİ


SU BÖREĞİ TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
3 Su bardağı tam buğday unu
3 Yumurta
1 Çay kaşığı deniz tuzu
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Harcı ve üzeri için:
1 Çay kaşığı deniz tuzu
6 Yemek kaşığı (150gr) tereyağı
1 Demet incecik kıyılmış maydanoz
1,5 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir


Yapılışı :
2 Su bardağı unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. Yumurtaları ve tuzu ortasına koyup parmak uçlarınızla veya mikserin hamuru yoğurma ucuyla karıştırmaya başlayın. Hamur toparlanmaya başlayınca zeytinyağını hamurun üzerine ilave edip yoğurmaya devam edin. Esnek, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar, gerektikçe un ilave ederek yoğurun.
Hamuru 10 bezeye bölün. Biraz un ilavesiyle tekrar kuvvetlice yoğurarak özlendirin. Teker teker mutfak tezgahında merdane veya oklava ile küçük boy tepsi büyüklüğünde açın(su böreğinin yufkası diğer börek yufkalarına oranla daha kalın olur) Açtığınız yufkayı kururmaması için dörde katlayın, temiz bir yerde bekletin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın.
Geniş bir tencerede 1 çay kaşığı tuz ile bol su kaynatın. Ayrı bir tencerenin içine bol soğuk su hazırlayın.
Tereyağını eritip ılınması için bir kenarda bekletin. Yaklaşık 24 santim çapında bir tepsiyi tereyağ ile yağlayın. Bir yufkayı kuru olarak tepsinin tabanına serin. Yufkanın kenarlarını tepsinin dışına sarkıtarak bekletin.
Düzgün, yırtılmamış bir yufkayı böreğin üzeri için ayırın. Kalan 8 yufkayı kaynamakta olan suda teker teker 1-2 dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya atın. Sudan çıkarırken yufkayı elinizle hafifçe sıkıp fazla suyunu alın. (Kepekli un kullanmış olduğunuz için yırtılabilir, hiç önemli değil) Tepsiye sığması için hafifçe büzerek yerleştirin. Tabandaki yufkanın üzerine 3 kat yufka yerleştirdiğinizde bol peynir ve maydanoz serpiştirin. Kaşıkla bolca tereyağı gezdirin. Tekrar 3 kat yufkayı döşeyin ve üzerine harç malzemesiyle tereyağını gezdirin. 2 kat yufka daha yerleştirin.
En üstü için ayırdığınız yufkayı sermeden önce tepsinin kenarlarına sarkıtmış olduğunuz yufkayı böreğin üzerine doğru toparlayın.Ayırdığınız haşlanmamış yufkayı tepsinin üzerine yerleştirin. Tepsiden büyükse fazlalıklarını kesip altına yerleştirin. Böylece böreğin üzeri yekpare bir yufka ile kaplanmış olacak. En üste ve böreğin yanlarına da bolca tereyağı sürün.
Tepsiyi ocağın üzerine yerleştirin. Kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirin. Alt tarafının iyice pişip pişmediğini anlamak için arada bir bıçak yardımıyla böreğin yan kenarını kaldırarak alt kısmına bakın. 20-30 dakika içinde hafifçe esmerleşmeli.
Diğer tarafını da pişirmek için böreği tersyüz edeceğiz. Börek tepsisinin üzerine tepsiden daha geniş bir başka tepsiyi kapatın. Muftak eldiveni veya kalın bir bez yardımıyla alttaki sıcak tepsiyi tutup diğerinin üzerine birden çevirin. Çevirmiş olduğunuz böreği kaydırarak kendi tepsisine tekrar yerleştirin. Yanlarına ve üzerine biraz daha tereyağı sürün. Kısık ateşte çevire çevire bu tarafını da pişirdikten sonra dilimleyip sıcak sıcak sofraya getirebilirsiniz.

GÜL BAKLAVASI TARİFİ



GÜL BAKLAVASI TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
1 kahve fincanı mısıryağı
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı su
1 su bardağı nişasta
1 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar un

Hamurları Açmak İçin:
Nişasta

Hamurları Yapıştırmak İçin:
1 adet yumurtanın akı

İçi İçin:
250 gram iri dövülmüş badem

Üzerine:
200 gram tereyağı

Şerbeti İçin:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı :
Hamuru için yoğurma kabına mısıryağı, yumurta, yoğurt, su, nişasta ve sirkeyi alın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde açın. 2 adet açılmış hamurun iki ucu hafifçe üst üste gelecek şekilde, yumurta akı sürerek yapıştırın. Ortaya badem koyun ve her iki kenar uca yarıya kadar yumurta akı sürerek, parmaklarınızla bastırarak yapışmasını sağlayın. Kalan açık kısımları dışa doğru çevirerek gül şekli verin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız gül tatlılarını kuruması için 1 gece oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün üzerine, kokusu çıkana kadar erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.

BİSKÜVİLİ EKLER PASTA TARİFİ



BİSKÜVİLİ EKLER PASTA TARİFİ

Malzemeler :
150 gram bitter çikolata
2 paket vanilyalı puding
5 su bardağı süt
2 paket yulaflı bisküvi
100 gram fındık kreması

Süslemek İçin:
Çilek

Yapılışı :
Puding ve sütü bir tencereye alıp, koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Dikdörtgen bir kalıbın dibine bisküvileri yan yana dizin. Üzerine pudingin yarısını yayın. Tekrar bisküvi dizip kalan pudingi yayın ve kaşıkla üzerini düzleştirin. Bitter çikolatayı benmari usulü eritip, fındık kreması ile karıştırın ve pudingin üzerine yayın. 1 gece ya da en az 4 saat buzdolabında bekletin. Çilekle süsleyip, dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.

ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ


ÇARŞAF BÖREĞİ TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
1 kg un
Tuz
Aldığı kadar su
1 su bardağı sıvıyağ

İçi İçin Malzemeler :
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
400 gram kıyma
1 demet pazının yaprakları
Tuz, karabiber

Üzeri İçin Malzemeler :
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı :
Unu geniş bir kaba alıp üzerine tuz ekleyin. Yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlayın ve dinlenmeye bırakın. Soğanları doğrayın. Ardından yarım çay bardağı sıvıyağda renkleri dönene kadar kavurup üzerine kıymayı ekleyin. Kıyma kavrulunca üzerine ince kıyılmış pazı yapraklarını tuz ve karabiberi de ekleyin. Pazılar renk değiştirene kadar kavurup kenara alın. Hazırladığınız hamurdan parçalar kopartarak elinizle yemek tabağı büyüklüğünde ve 1 parmak kalınlığında olacak şeklide açın. Her iki yüzüne de sıvıyağ sürüp üst üste koyun ve 20 dakika bu şekilde dinlendirin. Daha sonra hamuru geniş bir örtünün üzerine alın. Elinizi ara sıra sıvıyağa batırın ve kenarlarından çekerek hamuru büyütün. Hamur, yufka büyüklüğüne ve inceliğine gelince kenarlarını keserek düzeltin. Tüm yüzeyine kıymalı harçtan koyun ve üzerine serdiğiniz örtüyü yuvarlayarak rulo şeklinde sarın. Yağlanmış yuvarlak bir fırın tepsisine kendi etrafına sararak yerleştirin. Kalan hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. 1 adet yumurtanın sarısını mikserle  çırpın ve böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.Afiyet olsun.

SARAY HELVASI TARİFİ



SARAY HELVASI TARİFİ

Malzemeler :
5 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
3 su bardağı un

Yapılışı :

Yağ ve unu teflon tavada istediğiniz kıvama gelene dek kavurun (çok kısık ateşte) Kavurma işlemi bittikten sonra pudra şekerini karıştırarak güzelce yedirin.Borcama düzleyip dilimleyin ve arzuya göre Antep fıstığıyla servis yapın.Afiyet olsun.

PUF PASTA TARİFİ



PUF PASTA TARİFİ

Malzemeler :
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema Malzemeleri :
2,5 su bardağıl süt
2 yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya

İçi İçin :
3-4 adet muz

Yapılışı :

Öncelikle keki hazırlıyoruz.Yumurta ve şekeri en az 5dk çırpın,içine süt,sıvıyağ,kakao,vanilya ekleyip çırpın.Unu ve kabartma tozunu eleyip içine ekleyin.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine (dikdörtgen fırın tepsisi) döküp pişirin ve soğutun.Kremayı hazırlamak için margarin hariç tüm malzemeleri tencereye koyup pişirin 1-2 dk kaynatıp içine margarini ekleyin ve soğumaya bırakın.Arada karıştırarak kaymak tutmasını önleyin.Kekten çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin.Geriye kalan kek parçalarını blendırdan geçirip öğütün.Büyük bir kaseye koyun.Herbir yuvarlağın üzerine 1 parça muz koyup onunda üzerine bir tatlı kaşığı kremadan koyup muzu iyice kremayla kaplayın.Her bir kek parçasını kek kırıntılarına batırıp etrafını kaplayın.Elinizle düzeltmeye gayret edin.Servis tabağına alın.2-3 saat buzdolabında bekletip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.