DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ



DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
125gr. oda sıcaklığında margarin
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağından 2 parmak eksik yoğurt
1 yumurta (beyazı içine,sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
4 yemek kaşığı kıyılmış dereotu (tepeleme)
Aldığı kadar un

İçi İçin :
150gr ufalanmış beyaz peynir

Üzeri İçin :
Ay çekirdeği

Yapılışı :

Unu karıştırma kabına koyun ve ortasını havuz gibi açın.İçine margarin,sıvıyağ,yoğurt,yumurta beyazı,tuz,şeker ve kabartma tozunu ekleyin. En son dereotunu ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur oluşturun.Eğer gerekirse un ilavesi yapın.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayın.Ortasına delik açın ve içine 1 yemek kaşığı kadar ufalanmış beyaz peynir yerleştirin. Deliği kapatıp hamuru tekrar yuvarlayın.Yağlı kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine 2-3 cmlik aralıklarla yerleştirin.Üzerlerine yumurta sarisini fırça ile sürün ve çekirdek serpiştirin 180 C'ye önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (ben 40 dk. pişirdim) pişirin.
Afiyet olsun.

KREM ŞANTİLİ KAKAOLU BİSKÜVİ TARİFİ



KREM ŞANTİLİ KAKAOLU BİSKÜVİ TARİFİ

Malzemeler :
2 paket kakaolu petibör bisküvi
Yarım çay bardağı süt (bisküvileri ıslatmak için)
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Kremasının Malzemeleri:
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1,5 tatlı kaşığı kakao

Üzeri İçin:

Hindistan cevizi,Antep fıstığı vs.

Yapılışı :
Krema malzemelerini karıştırıp muhallebi gibi pişirin ve soğutun.1 paket krem şantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırpın.Bisküvileri süte batırıp bir sıra tepsiye dizin ve üzerine krem şanti sürün 2. ve 3. sıra için aynı işlemleri yapın.Soğuttuğumuz kakaolu sosu üzerine döküp kaşığın tersi ile düzeltin.Hindistan cevizi ve Antep fıstığıyla üzerini süsleyin 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis yapın.
Afiyet olsun.

İRMİK LOKUMU TARİFİ



İRMİK LOKUMU TARİFİ

Malzemeler :
1 litre süt
2 su bardağı su
15 yemek kaşığı irmik
15 yemek kaşığı şeker
2 adet falım sakız
3 limonun kabuğunun rendesi
3 portakalın kabuğunun rendesi
2 paket vanilya (Birini damla sakızlı vanilin kullandım)
12-15 adet reçel (Turunç,incir,portakal veya mandalina kabuğu reçeli gibi sert reçeller)

Dış Kaplaması İçin :
2 su bardağı Hindistan cevizi

Yapılışı :

Bir tencerenin içine irmik,şeker,limon kabuğu, portakal kabuğu,küçük parçalara bölünmüş sakız,süt ve suyu ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.Oldukça katı şekilde pişen sütlü tatlımızı ocaktan alıp içine vanilyaları ilave edip karıştıralım.Eğer evinizde mevcutsa, doğranabilen reçellerinizi mercimek tanesi gibi doğrayıp lokum karışımımıza ilave edelim ve tekrar karıştıralım.
Düz,kıvrımı olmayan bardaklarımızın içini su ile çalkalayalım.Sonra da bardakları irmiklimiz ile dolduralım. Doldururken arada hava boşlukları kalırsa fazla uğraşmayalım ki tatlımız kaymaklanmadan sıcak sıcak bardaklara doldurabilelim.Doldurduğumuz bardakları ılıması için bir kenara bırakalım. Yeterince soğuyunca bardakların üzerinde kalan boş kısımlarına birer yemek kaşığı içme suyu ilave edip üzerlerinin kurumamasını sağlayalım.Sonra da buzdolabına kaldıralım.Bardakları bir tepsiye dizip bir gece dinlenmesi için (yaklaşık 12 saat) buzdolabına kaldıralım.Buzdolabından çıkardığımız bardaklarımızdan lokumumuzun kolay çıkması için kenarını bir bıçakla dönelim.Sonra bardağı ters çevirelim ve lokumumuzu bozmadan çıkaralım.Lokumlarımızı istediğimiz boyutta halka halka keselim.Ben bir parça pardak lokumu 5 halkaya böldüm. Sonrada her halkayı çukur bir kaseye doldurduğumuz Hindistan cevizinin içinde döndürelim ve servis kabımıza dizelim.Bu işleme bütün lokumlarımızı bitirene kadar devam edelim.Yalnız mümkün olduğunca lokuma elimizi değdirmeyelim ki parmak izlerimiz lokumumuzda kalmasın. Servis kabımıza dizdiğimiz lokumları son haliyle de 4-5 saat dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.
Afiyet Olsun.

KAKAOLU ÇITIR RULOLAR TARİFİ


KAKAOLU ÇITIR RULOLAR TARİFİ

Malzemeler :
8 baklava yufkası
220 gr tereyağı
3 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı toz şeker

Sos İçin Malzemeler :
80 gr bitter çikolata
120 gr sütlü çikolata
220 ml krema

Yapılışı :

Fırını 200 dereceye ayarlayın. Tereyağını sos tenceresine alarak eritin. Kakao ve şekeri ekleyip karıştırın. 4 baklava yufkasını aralarına kakaolu tereyağı karışımından sürerek üst üste yerleştirin. 8 eşit parçaya kesip sıkıca rulo şeklinde sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 13-15 dakika pişirin. Bu arada sosu hazırlamak için, çikolataları küçük parçalara bölün. Kremayı ısıtıp çikolataları ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Ruloları sos ile birlikte servis yapın.

ÇİĞ BÖREK TARİFİ



ÇİĞ BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar su

Peynirli Börek İçin :
250gr beyaz peynir
Yarım demetten az maydanoz

Kıymalı Börek İçin :
250gr kıyma
1 baş soğan (rendelenmiş)
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı :

Önce un elenir bir kaba alınır sonra tuz konup azar azar su ilave edilir ortadan kenarlara doğru un birbirine kaynaştırılır ve ne sert nede çok yumuşak olmalı ele yapışmayacak kulak memesi kıvamında olmalı,hamuru bir gece önceden yapıp 2 poşetle ağzını iyice poşetleyip dinlendirilir sonra hamuru rulo yapıp avuçiçi kadar bezeler kesilir,her parça unlanıp merdaneyle ince bir şekilde açılır yarısına harçtan koyulur diğer yarısı üzerine kapatılır sonrada tırtıklı yada düz kenarlı bir rulet yardımıyla kenarlardan kesilir ve bol kızgın yağda 3-5dk kızartılır.İç harcı yeterince sulu değilse kıymaya azıcık su katılır..

BİSKÜVİLİ MOZAİK SALAM TARİFİ



BİSKÜVİLİ MOZAİK SALAM TARİFİ

Malzemeler :
1 paket petibör bisküvi
1 paket yulaflı bisküvi
1 paket kakaolu krem şanti
1 su bardağı süt
1 paket (80gr) bitter çikolata
1 avuç dövülmüş ceviz içi
50gr margarin

Dışı için:

Hindistan cevizi

Yapılışı :

1 paket bitter çikolatayı margarinle birlikte benmari usulü eritin. O arada derin bir kaba bisküvileri un ufak olmayacak şekilde kırın. 1 avuç ceviz içini ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta süt ve krem şantiyi iyice çırpıp içine eritilmiş çikolatayı ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı bisküviye ekleyip bir kaşıkla bütün bisküviler sosa bulanana kadar yavaşça karıştırın.Streç film serili düz bir zeminde silindir şekli vererek streç film ile sıkıca sarın.Buzlukta yarım saat bekletip iyice sertleşince çıkarın ve Hindistan cevizi dökülmüş bir tepside yuvarlayıp dışının kaplanmasını sağlayın.Tekrar streç filmle sarıp buzdolabında yarım saat daha beklettikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

BADEMLİ AY KURABİYESİ TARİFİ



BADEMLİ AY KURABİYESİ TARİFİ

Malzemeler :
2 adet yumurta beyazı (oda sıcaklığında)
200gr ince çekilmiş badem (irmik görüntüsünde olacak şekilde ince çekilmiş)
Yarım su bardağı şeker
1 portakal kabuğu rendesi
File badem

Yapılışı :

Kurabiyeleri pişireceğiniz tepsiye yağlı kağıt koyun.File bademi hafif çukur bir yemek tabağına koyup kenarda bekletin.Fırının sıcaklığını 185 dereceye ayarlayıp ısıtın.Bir karıştırma kabında yumurta aklarını çatalla 3 dakika kadar çırpınız.Ayrı bir karıştırma kabına şeker,ince çekilmiş badem,portakal kabuğu rendesi koyup,parmak uçlarınızla harmanlayarak karıştırın.Yumurta aklarını ilave edip önce spatula ile karıştırın sonra elinizle malzemeler birbiriyle bütünleşinceye kadar yoğurun (Yumurta akını ilave ederken hepsini birden kullanmayıp birazını ayırın.Yumurtanın büyüklüğüne göre tamamı fazla gelebilir,gerektikçe geriye kalanını yavaş yavaş ilave edin).Karıştırma kabındaki hazırlamış olduğunuz hamuru,mutfak tezgahına boşaltın ve elinizle yuvarlayarak silindir şekli verin.Silindir şeklindeki kurabiye hamurunu 16-18 eşit parçaya bölün.Böldüğünüz her bir parçaya,elinizle hilal şekli verin. Kurabiyelerin kalınlığının ince olmamasına dikkat edin.Daha önceden hazırladığınız tabaktaki file bademe,şekil verilmiş kurabiye hamurlarını hafif bastırarak,kurabiyelere yapışmasını sağlayın ve fırın tepsisine aralıklarla dizin.
Önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika kadar pişirin. Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra tepsiyi tel ızgara üzerine koyun.Kurabiyeler henüz sıcakken, bir spatula ile dikkatlice tek tek alıp ayrı bir tel ızgara üzerine soğuması için yerleştirin.Soğuyan kurabiyeleri bir tabağa aktarıp servis yapabilirsiniz.
NOT:
Kurabiye için kavrulmamış badem alıp,kabuklarının soyulması için sıcak su içerisinde 10-20 dakika kadar bekletin.Yumuşayan kabukları elinizle kolaylıkla çıkardıktan sonra ıslanmış bademleri kuruması için temiz bir mutfak havlusuna yayın ve iyice kurumalarını sağlayın.Bu işlemi kurabiyeleri pişirmeden en az birgün önce yaparsanız daha iyi netice alırsın.Kabukları soyulup,kurutulmuş bademleri rondodan geçirerek un kıvamına getirebilirsiniz..

SU BÖREĞİ TARİFİ


SU BÖREĞİ TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
3 Su bardağı tam buğday unu
3 Yumurta
1 Çay kaşığı deniz tuzu
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Harcı ve üzeri için:
1 Çay kaşığı deniz tuzu
6 Yemek kaşığı (150gr) tereyağı
1 Demet incecik kıyılmış maydanoz
1,5 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir


Yapılışı :
2 Su bardağı unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. Yumurtaları ve tuzu ortasına koyup parmak uçlarınızla veya mikserin hamuru yoğurma ucuyla karıştırmaya başlayın. Hamur toparlanmaya başlayınca zeytinyağını hamurun üzerine ilave edip yoğurmaya devam edin. Esnek, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar, gerektikçe un ilave ederek yoğurun.
Hamuru 10 bezeye bölün. Biraz un ilavesiyle tekrar kuvvetlice yoğurarak özlendirin. Teker teker mutfak tezgahında merdane veya oklava ile küçük boy tepsi büyüklüğünde açın(su böreğinin yufkası diğer börek yufkalarına oranla daha kalın olur) Açtığınız yufkayı kururmaması için dörde katlayın, temiz bir yerde bekletin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın.
Geniş bir tencerede 1 çay kaşığı tuz ile bol su kaynatın. Ayrı bir tencerenin içine bol soğuk su hazırlayın.
Tereyağını eritip ılınması için bir kenarda bekletin. Yaklaşık 24 santim çapında bir tepsiyi tereyağ ile yağlayın. Bir yufkayı kuru olarak tepsinin tabanına serin. Yufkanın kenarlarını tepsinin dışına sarkıtarak bekletin.
Düzgün, yırtılmamış bir yufkayı böreğin üzeri için ayırın. Kalan 8 yufkayı kaynamakta olan suda teker teker 1-2 dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya atın. Sudan çıkarırken yufkayı elinizle hafifçe sıkıp fazla suyunu alın. (Kepekli un kullanmış olduğunuz için yırtılabilir, hiç önemli değil) Tepsiye sığması için hafifçe büzerek yerleştirin. Tabandaki yufkanın üzerine 3 kat yufka yerleştirdiğinizde bol peynir ve maydanoz serpiştirin. Kaşıkla bolca tereyağı gezdirin. Tekrar 3 kat yufkayı döşeyin ve üzerine harç malzemesiyle tereyağını gezdirin. 2 kat yufka daha yerleştirin.
En üstü için ayırdığınız yufkayı sermeden önce tepsinin kenarlarına sarkıtmış olduğunuz yufkayı böreğin üzerine doğru toparlayın.Ayırdığınız haşlanmamış yufkayı tepsinin üzerine yerleştirin. Tepsiden büyükse fazlalıklarını kesip altına yerleştirin. Böylece böreğin üzeri yekpare bir yufka ile kaplanmış olacak. En üste ve böreğin yanlarına da bolca tereyağı sürün.
Tepsiyi ocağın üzerine yerleştirin. Kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirin. Alt tarafının iyice pişip pişmediğini anlamak için arada bir bıçak yardımıyla böreğin yan kenarını kaldırarak alt kısmına bakın. 20-30 dakika içinde hafifçe esmerleşmeli.
Diğer tarafını da pişirmek için böreği tersyüz edeceğiz. Börek tepsisinin üzerine tepsiden daha geniş bir başka tepsiyi kapatın. Muftak eldiveni veya kalın bir bez yardımıyla alttaki sıcak tepsiyi tutup diğerinin üzerine birden çevirin. Çevirmiş olduğunuz böreği kaydırarak kendi tepsisine tekrar yerleştirin. Yanlarına ve üzerine biraz daha tereyağı sürün. Kısık ateşte çevire çevire bu tarafını da pişirdikten sonra dilimleyip sıcak sıcak sofraya getirebilirsiniz.

GÜL BAKLAVASI TARİFİ



GÜL BAKLAVASI TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
1 kahve fincanı mısıryağı
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı su
1 su bardağı nişasta
1 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar un

Hamurları Açmak İçin:
Nişasta

Hamurları Yapıştırmak İçin:
1 adet yumurtanın akı

İçi İçin:
250 gram iri dövülmüş badem

Üzerine:
200 gram tereyağı

Şerbeti İçin:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı :
Hamuru için yoğurma kabına mısıryağı, yumurta, yoğurt, su, nişasta ve sirkeyi alın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde açın. 2 adet açılmış hamurun iki ucu hafifçe üst üste gelecek şekilde, yumurta akı sürerek yapıştırın. Ortaya badem koyun ve her iki kenar uca yarıya kadar yumurta akı sürerek, parmaklarınızla bastırarak yapışmasını sağlayın. Kalan açık kısımları dışa doğru çevirerek gül şekli verin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız gül tatlılarını kuruması için 1 gece oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün üzerine, kokusu çıkana kadar erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.

BİSKÜVİLİ EKLER PASTA TARİFİ



BİSKÜVİLİ EKLER PASTA TARİFİ

Malzemeler :
150 gram bitter çikolata
2 paket vanilyalı puding
5 su bardağı süt
2 paket yulaflı bisküvi
100 gram fındık kreması

Süslemek İçin:
Çilek

Yapılışı :
Puding ve sütü bir tencereye alıp, koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Dikdörtgen bir kalıbın dibine bisküvileri yan yana dizin. Üzerine pudingin yarısını yayın. Tekrar bisküvi dizip kalan pudingi yayın ve kaşıkla üzerini düzleştirin. Bitter çikolatayı benmari usulü eritip, fındık kreması ile karıştırın ve pudingin üzerine yayın. 1 gece ya da en az 4 saat buzdolabında bekletin. Çilekle süsleyip, dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.