AÇMA PİZZA TARİFİ




AÇMA PİZZA TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı dolusu margarin
1 yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
 Tuz
 Un
 200 gr kadar yumuşak margarin arasına sürmek için


Sosu:
1 yemek kaşığı salça biraz kekik ve suyu karıştırın.(boza kıvamında olacak)


Yapılışı :
Hamur mayalandıktan sonra bezeler hazırlayın elinizle açın birazcık yağ sürün rulo yapın iki ucunu birleştirip elinizle hamuru ortasına doğru kapatıp çukur yapın kenarlarına bastırmayın çok incelmesin.Sosunu sürün dilediğiniz malzemeleri koyun 200 derecelik fırına sürün .Fırına sürmeden önce vaktiniz varsa 15 dakika daha dinlendirin hamuru.Afiyet olsun.

LABNELİ HALLEY PASTA TARİFİ




LABNELİ HALLEY PASTA TARİFİ
 
Kek İçin Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
Vanilya

Ara Kreması İçin :

Yarım litre süt
7 çorba kaşığı un
1 yumurta
6 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 küçük paket labne peyniri


Not:
İsterseniz aşağıdaki krema ölçülerini azaltabilir ya da tam ölçü hazırlayıp kalan kremayı farklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Sosu İçin:
1,5 su bardağı süt
3 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı kakao

Üzeri İçin:
Hindistan cevizi

Yapılışı :
Kek için yumurtaları derin bir kaba kırıp şekeri ilave ederek iyice çırpın. Sıvıyağı, sütü ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın. Unu ve kabartma tozunu ayrı bir kapta harmanlayıp yumurtalı karışıma ilave edin ve kaşıkla karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökün. ( büyük boy dikdörtgen borcamda pişirin) Önceden ısıtılmış 175º C de pişirin. Sosu için şeker, kakao ve sütü karıştırın. Kek soğuyunca su bardağıyla yuvarlaklar kesin veya bıçakla karelere bölün ve her tarafını sosa bulayarak buzdolabında 2 saat bekletin.Bu arada kremayı hazırlayın. Tencerede un, yumurta, şeker ve vanilyayı karıştırın. Sütü ilave edip kısık ateşte muhallebi kıvamına gelip üzeri göz göz olana kadar pişirin. Altını kapatıp labne peynirini ilave edin ve karıştırın.
Buzdolabında soğuttuğunuz sosa bulanmış keklerinizi bıçakla enlemesine ikiye bölün ve aralarına hazırladığınız kremayı sürün. Pastacıkları Hindistan cevizine bulayıp üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.
NOT: Kekini yarım ölçü hazırlayıp büyük borcam tepside pişirince kek fazla kabarmayıp, yüksekliği az oldu, bu şekilde daha iyi oldu gibi. Daha kalın bir kek isterseniz daha küçük bir fırın kabı kullanabilirsiniz.

UN KURABİYESİ TARİFİ 2



UN KURABİYESİ TARİFİ 2

Malzemeler:
500 gr un
150 gr pudra şekeri
300 gr tereyağı
Yarım paket vanilya

 

Yapılışı :
Yumuşamış tereyağı ve pudra şekerini karıştırın.Üstüne un, vanilyayı ekleyin özleşip hamur birleşinceye kadar iyice yoğurun.Hamuru ikiye ayırın. Tezgahta yuvarlayıp rulo haline getirin. Elinizi üstüne bastırıp yayın çatalla üstünü çizip bıçakla kesin. Diğer hamuru da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye yerleştirin.150 derece ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin. Piştiğini bıçakla test edebilirsiniz. Bıçağı batırdığınızda sert geliyorsa pişmiş demektir. Soğuduktan sonra pudra şekeri eleyin. Kibrit kutusundan biraz büyükçe 22 adet kurabiye çıkıyor.

ELMALI KURABİYE TARİFİ 3



ELMALI KURABİYE TARİFİ 3


Malzemeler :
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
125 gr yumuşamış margarin
2 çorba kaşığı pudra şekeri
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu


İçi İçin :
4 elma
4 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tarçın
Ceviz



Yapılışı :
Pudra şekerini ve margarini iyice yoğuralım.Sıvıyağını ve yoğurdunu kabartma tozunu ilave edelim. Unu yavaş yavaş ilave edip yoğuralım.
Harcın yapılışı: Soyulmuş elmaları rendeleyip şekeri ilave edip pişirelim. Ocaktan alıp ceviz ve tarçın ekleyelim. Hamurumuzu merdaneyle açalım ve üçgen şeklinde keselim. İçine elma harcından koyup yanlarını kapatmadan saralım 180 derece fırında pişirelim,soğuyunca üzerine pudra şekeri serpelim.Afiyet olsun.


KALBURABASTI TARİFİ 2




KALBURABASTI TARİFİ 2

Malzemeler :
3 su bardağı un+2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım paket margarin
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu

İçi İçin :
1 kase iri kıyılmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti :
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu


Yapılışı :
Tatlının şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın.Hamuru için olan malzemeleri bir kaba alın iyice yoğurun.Unu eklerken 2 çorba kaşığını kontrollü olarak ekleyin un kalınlığımız farklı olabilir.Yumuşak ve şekil verilen bir hamur elde edin.30 dakika hamuru dinlendirin.Rendeyi alın ceviz büyüklüğündeki hamuru rendeye bastırarak açın.İçine cevizi koyup hamuru şekli bozmadan sarın.Yağlanmış tepsiye dizin.200 derecede iyice kızartın.
NOT:Şerbet miktarını ben arttırdım çünkü bütün şerbeti çekip kuru kalıyordu.Şerbet tam gelecektir.SICAK TATLIYA SOĞUK ŞERBETİ DÖKÜN.

KIRMIZI ERİK MARMELATI TARİFİ




KIRMIZI ERİK MARMELATI TARİFİ

Malzemeler :
5 kg kırmızı veya sarı erik (ben kırmızı erik kullandım)
2,5 kg şeker
1 litre su
1,5 limon
2 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı :

Erikleri yıkayın ve tencereye alıp üzerine 1 litre su ilave edin.Kaynadıktan sonra 10-15 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın.Pişen eriği süzgeçten geçirin, kabuk ve çekirdeklerinden arındırın.
Elde ettiğiniz özü tekrar pişirme tenceresine alın ve harlı ateşte kaynamaya başlayınca şekerini ve tereyağını ilave ederek kısık ateşe alıp 45 dakika kadar pişirin.Son 5 dakika 1,5 limon suyunu ilave edin ve bir iki taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatın.Marmelatınız soğuyunca kuru ve temiz kavanozlara doldurun, ağızlarını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında muhafaza ederek tüketmeye başlayın.
NOT: Erikler ekşi olduğu için bu marmelatın tadı mayhoştur. Daha tatlı sevenler şeker oranını isteğe bağlı arttırabilirler.Tereyağı marmeladınız kaynarken köpürmesini önler.

ISIRGAN OTLU BÖREK TARİFİ





ISIRGAN OTLU BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
4 adet yufka
2 adet yumurta sarısı
2 demet ısırgan otu
600 gr lor peynir
1 demet taze soğan
100 gr susam
1 su bardağı süt
½ su bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber,


Yapılışı :
Isırgan otunu ayıklayın ve bol su ile yıkayın.Bir kasenin içinde süt ve sıvıyağını karıştırın.Taze soğanı temizleyin ve yeşil yaprak kısımlarını doğrayın.Isırgan otunu kabaca doğrayın. Lor peynir ve taze soğan ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin.Yufkayı açın. İlk olarak hazırladığınız süt yağ karışımından yufkanın üzerine gezdirin.Daha sonra iç harçtan serpiştirerek yufkanın yarı kısmına yayın.Kenar kısımlarından kapatarak rulo şeklinde sarmaya başlayın. Çok sıkmayın.Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Tepsinin boyuna göre kesin.Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dk pişirin.
Fırından çıkardığınızda elinizi ıslatın ve böreğin üzerine azar azar su serpiştirin.Afiyet olsun.

İRMİKLİ ADAYIF DOLMASI TARİFİ



İRMİKLİ ADAYIF DOLMASI TARİFİ


Malzemeler :
½ kg çiğ kadayıf (kadayıfın kurumuş olmamasına dikkat edin)
Hazırlanmış irmik helvası
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ

İrmik Helvası İçin :
1,5 su bardağı su
1/2 su bardağı irmik
125 gram margarin
1/2 su bardağı şeker
½ çay bardağı fıstık

Şerbet İçin :

2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
2-3 damla limon suyu


Yapılışı :
Tencerede margarini eritin ve hafif kızdırın.İrmik ve fıstığı yağa ilave ederek malzemenin rengi pembeleşene kadar kavurun.Kavurma işlemi sırasında su ve şekeri ayrı bir kapta 5 dakika kadar kaynatın.(şeker iyice erisin.)Kavrulmuş malzemenin içine şerbetini boca edin ve tamamen çekene kadar iyice karıştırın.Üzerine kağıt havlu sererek tencerenin kapağını kapatın ve helvanın demlenmesini sağlayın.Kadayıftan bir tutam koparın ve el genişliğinde masaya düzgünce uzunlamasına yayın.Uç kısmına hazırlanan irmik helvasından 1 dolu yemek kaşığı yerleştirin.Yanlarından düzgünce kapatarak sıkıca yuvarlayarak sarın.Yumurtaları derince bir kapta mikserle iyice çırpın.Tavada yağı kızdırın ve hazırlanan kadayıf dolmalarını önce yumurtaya bulayın, sonra kızgın yağda her yanı eşit pembeleşene kadar kızartın ve derince bir kaba alın.Tatlının şerbetini önceden 15 dakika kadar kaynatarak soğutun.Kızarmış olan kadayıf dolmalarının üzerine soğuk şerbeti dökün ve çekmesi için beklemeye alın.Kadayıf dolmalarınız hazır, lezzetine doyamayacaksınız.Afiyet olsun.

ŞERİTLİ BURMA POĞAÇA TARİFİ




ŞERİTLİ BURMA POĞAÇA TARİFİ
 
Malzemeler :
 2 su bardağı süt (ılık olacak)
 1 çay bardağı zeytinyağı
 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak
 1.5 yemek kaşığı şeker
 1 tatlı kaşığı tuz
 5.5 su bardağı un(silme olacak)
 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya yarım paket yaşmaya


Arasına Sürmek İçin:
125 gr. Yarım paket tereyağı


Yapılışı :
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp, merdaneyle uzunlamasına açın. Bu işlemi yaparken un serpmeyin. Hamurun zemini tutması gerekiyor. Birde çok cıvık hamurla kesme işlemini yapamazsınız.Hamuru uzunlamasına bıçakla baştan sona kadar yarım cm. aralıklarla kesin. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağından elinizle sürün. Kesildikten sonra sürülürse aralarına giriyor, daha gevrek oluyor. Birde erimiş tereyağı olmasın. Yağın hamurun üzerinde kalması lazım.Bir köşesinden başlayarak çaprazlama olarak hamuru rulo yapın ve kendi etrafında döndürün. Bir ucu hamurun altına sıkıştırın. Üstte kalan ucu ise içe doğru bastırın.Hamurun üzerine 1 çay kaşığı yoğurtla karıştırılmış yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Yarım saat Tepsi mayası gelene kadar bekleyin. 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

PEKMEZLİ UN KURABİYESİ TARİFİ


PEKMEZLİ UN KURABİYESİ TARİFİ


Malzemeler :
250gr tereyağ (oda sıcaklığında)
3 yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı pekmez
1 su bardağı ceviz içi (elle kıyılmış)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
6-7 kahve fincanı un

Üzeri İçin :
1 küçük kase pudra şekeri

Yapılışı :
Malzemeler sırasıyla karıştırılır.Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Un miktarı gerekirse arttırılabilir.Yağlanmış fırın tepsisine küçük yuvarlaklar halinde dizilir.Üzeri hafif pembeleşecek şekilde 180 C'de 20dk kadar pişirilir.Kurabiyeler fırından çıkar çıkmaz bol pudra şekeri elenir 5-10dk sonra tekrar pudra şekeri elenir.Servis yapılacak tabağa alınır.