ZEYTİNYAĞLI MAYALI POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler:
8 su bardağı un
3 su bardağı ılık süt
3 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
3 silme yemek kasığı şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 su bardağından 1 parmak az zeytinyağı veya sıvıyağ
Yapılışı :
Unun 7 su bardağını bir kaba eleyip(önemli) ortasını havuz gibi açın, unu elerken mayayı da unla eleyin. Havuz kısmına süt hariç tüm malzemeleri aktarın. Bir kaç hamlede karıştırın. Sütü azar azar ilave edin. Hamur size çok cıvık gelecek. Hele ki çok hamura alışık değilseniz zorlanabilirsiniz sakın yılmayın. hamuru tek elle olabildiğince katlayarak yoğurun.
Ardından kalan 1 su bardağı unu da azar azar ilave ederek yedirin. Unun markasına göre belki az yada fazla gelebilir. Kıvamı ele çok az yapışan bir hamur olarak kalacak. Hamur mayalanınca daha koyulaşıyor. Ne kadar güzel yoğurup özdeşleşirse o kadar başarılı oluyor inşallah.
Hamuru sıcak bir yerde 2 katına çıkana kadar mayalandırıp arasına peynir koyarak 175 derecelik fırında pişiriniz.
NOT: Hamura sekil verip tepsiye dizdikten sonrada muhakkak tepside 15 dakika daha mayalandırın. Ve sönmesine izin vermeden yumurta fırçasını hafif hafif değdirerek sarisini sürün.
KIYMALI KAPALI EV PİDESİ TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
2 su bardağı ılık sut
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı seker
1 yemek kaşığı tuz
Un
İç Malzemeleri :
250 gr. kıyma
1 adet rendelenmiş veya rondo da kıyılmış soğan
4 adet orta boy rendelenmiş veya rondo da kıyılmış domates
1 demet maydanoz
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ
1/2 su bardağı su
Üzeri İçin Malzemeler :
2 yumurta sarisi
Tereyagi
Yapılışı :
Ilık süte maya ve şekeri ekleyip iyice çırpın. Maya ve seker eridikten sonra tuzunu ilave edin, onu da çırparak eritin ve üzerine sıvı yağı ekleyip, aldığı kadar un ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak kıvamda ancak sert olmamalıdır. Sonra hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve kabarmasını bekleyin. Yaklaşık 4-5 saat içinde kabaracaktır. Hamurun kabarmasına yakın iç malzemelerini bir kabin içinde iyice harmanlayın ve biraz su ile harcı sulandırarak yumuşatın. Hamur mayalandıktan sonra tezgahın üzerine un serpin ve istediğiniz büyüklükte bezeler kopartarak elinizle, tezgahın üzerinde oval bir şekilde açın, içine çiğ olarak harcınızı surun ve hamurun iki tarafını ortada birleştirerek sıkıca kapatın. Pideleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarisi sürüp, 200-250 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Piştikten hemen sonra servis tabağına alıp, üzerine tereyağı sürerek, ister bütün olarak, isterseniz dilimleyerek servis yapın.Afiyet olsun.
ÇİÇEK EKMEK TARİFİ
Malzemeler:
Yarım kilo un
Ilık su
Yarım paket kuru maya
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı haşhaş
Yapılışı :
Karıştırma kabına unu dökün ve kuru mayayı da üzerine ilave ederek tuzu serpin. Yoğurmaya başlayın. Ortasını havuz gibi açarak zeytinyağını ve ılık suyu dökün. Yoğurmaya devam edin. Hamurun yumuşaklığına göre istediğiniz kadar su eklemeye devam edebilirsiniz. Kulak memesi kıvamına geldiğinde hamuru yuvarlayın ve üzerini nemli bir bezle örterek mayalanmaya bırakın. Daha sonra 8 eşit parçaya bölün. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin üzerine ilk yuvarlağı koyun. Etrafına diğer yuvarlakları dizin. Hamuru bu şekilde bir süre daha mayalanmaya bırakın. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve haşhaşları serpin. 220 derecelik fırında 20-30 dakika pişirin.
HAVUÇLU KURABİYE TARİFİ
Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt veya süt
1 çay bardağı pudra şeker
150 gr. eritilmiş margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi İçin :
3 tane havuç
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz veya fındık
Tarçın
Süslemek İçin:
Portakal veya ayva reçeli
Hindistan cevizi
İçinin Yapılışı :
Havuçları ince rendeliyoruz, ocağın küçük gözünde yavaş yavaş iyice şeker ile pişiriyoruz, suyunu çektirin, cevizini ve tarçını ekleyip soğutuyoruz.
Hamurun Yapılışı :
Sıvı yağ, margarin, yoğurt ve yumurtayı karıştırıyoruz. Pudra şekerini , vanilyasını kabartma tozunu ekleyip aldığı kadar unla yoğuruyoruz.Hamuru yarım santim kalınlığında açıyoruz. Oval şekil veriyoruz yarım santim ara ile diliyoruz. Ortasına harçtan koyup köşesinden sarıyoruz.Uç kısımlardaki fazlalığı buçakla alıyoruz. 170 derece fırında, beyaz pişiriyoruz. Fırından çıkarır çıkarmaz fırça ile reçel sürüp, Hindistan cevizine buluyoruz.Afiyet olsun.
CEZERYE TARİFİ 2
Malzemeler :
1 kilo iri havuç
2 su bardağı şeker
1 su bardağı kadar file Antep fıstığı
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 yemek kaşığı su ile açılmış 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yapılışı :
İlk önce havuçları soyup rendeleyin ve daha sonra 1,5 çay bardağı su ile 15 dakika pişirin.Haşlanan havuçların suyunu süzün ve havuçları blenderdan geçirin.Daha sonra havuçları derin bir tencereye alıp üzerine 2 su bardağı şekeri ilave ederek kavurun.Havuçlar suyunu salıp,şeker tamamen yok oluncaya kadar yüksek ateşte karıştırarak kavurun.Daha sonra havuçlar suyunu çekip eriyene kadar orta ateşte kavurmaya devam edin.İyice suyunu çekince içerisine suyla açılan nişastayı da ekleyin.Karışım iyice macun kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.İyice koyulaştığı zaman (kaşığı artık zor çevirirsiniz) havuçların içine file antep fıstıklarını ekleyin ve 2 dakika daha kavurun.Hazırladığınız cezeryeyi geniş bir borcam içerisine 1 cm kalındığında olacak şekilde bir spatula yardımı ile düzelterek yayın.Bir gün bu şekilde buzdolabında dinlendirin.Soğuyup koyulaşınca kare şeklinde dilimleyin ve Hindistan cevizine bulayarak servis yapın..
BİSKÜVİLİ TAVUK GÖGSÜ TARİFİ
Malzemeler :3 bardak süt
7 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
4 çorba kaşığı un
Arasına birkaç tane kakolu bisküvi
Yapılışı :
Bir tencerede tüm malzemeler karıştırılarak pişirilir.Ateşten alındıktan sonra yarım paket margarin ilave edilir.Eridikten sonra 15 dakika mikserle çırpılır,yarısı tepsiye dökülür bisküviler dizilir.kalan yarısı da bisküvilerin üzerine dökülüp üzeri arzuya göre süslenir.
ben sütlü tatlılara tarçını çok yakıştırıyorum bu yüzden çiçek şeklinde kestiğim kağıttan kalıpların üzerine tarçın serptikten sonra Antep fıstığı ile çiçeklerin ortasını renklerdirdim.Değişik süsleme çeşitlerini kendiniz de geliştirebilirsiniz.
NOT :Bisküvi sayısı tepsinizin büyüklüğüne göre ben küçük dikdörtgen tepsi için 6 adet kullandım aralarında boşluk olması önemli değil.
PATATESLİ AY ÇÖREĞİ TARİFİ 2
Malzemeler :
•1 su bardağı yoğurt
•1 su bardağı sıvı yağ
•1 yumurta (Beyazı hamuru için, sarısı üstü için kullanılacak)
•1 paket kabartma tozu
•Aldığı kadar un
•1 tutam tuz
•Üstüne serpmek için çörekotu, susam
İç Malzemesi:
•3 adet orta boy haşlanmış patates
•100 gr yağlı beyaz peynir
Yapılışı:
Yoğurt, yumurtanın beyazı, yağ, kabartma tozu, tuz ve unu karıştırıp iyice yoğurun. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Yoğurduktan sonra hamuru mayalanana dinlendirin.Hamuru dinlendirirken, bir kapta rendelediğiniz patates ve peyniri iyice karıştırın.Hamur’dan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, bir oklava yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın.İç malzemesinden 2 tatlı kaşığı kadar hamurun içine koyup,rulo şeklinde sarın. Daha sonra bu rulonun iki ucundan büküp ay şekline getirip yağlanmış fırın tepsisine çörekleri dizin.Dizdiğiniz çörekleri tepside 10-15 dk bekletip üstüne yumurtanın sarısından sürüp, ardından üstlerine çörek otu ve susam serpiştirin.Önceden ısıtılmamış 180 C ‘ lik fırında, çöreklerin üstleri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.
FINDIK PARÇACIKLI ÇİKOLATALI KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :5 su bardağı un
250gr margarin (oda sıcaklığında)
2 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı süt
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
1 su bardağı kuru üzüm
1 adet limon kabuğu rendesi
Yapılışı :
Öncelikle unu pudra şekerini 1 adet yumurta ve 1 adet yumurta akı ile iyice karıştırın daha sonra içine süt ve yoğurdu da ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kabartma tozu,limon kabuğu rendesi,margarin ve unumuzu da koyarak iyice yoğurarak kulak memesi kıvamından daha sıvı bir hamur elde edin.Daha sonra içine fındık,üzüm ve parça çikolataları ekleyerek tekrar yoğurun.Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizin.Her birinin üzerine kalan yumurta sarısını sürerek 180 derecelik fırında 30dk kadar pişirin.
Afiyet olsun.
MUHALLEBİLİ MİLFÖY TARİFİ
Malzemeler :
1 paket milföy
2 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı un
Yarım labne peyniri
1 paket vanilya, pudra şekeri
Yapılışı :
Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp yumuşatıyoruz ve her bir kareyi tam ortadan 2ye bölüyoruz ve milföyleri yağlı kağıda dizip olduğu gibi 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz
Pastanın kremasını önceden hazırlayarak oda sıcaklığında soğutuyoruz. Krema dolaba girerse milföyü yumuşatıyor.
Kremayı hazırlamak için; süt,şeker ve unu tencerede iyice karıştırıyoruz,karışımı kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz . Kaynamaya başlayınca vanilyayı ekleyerek karıştırıyoruz ve ocaktan alıp ılımaya bırakıyoruz,ılındıktan sonra yarım labne peynirini de ilave edip pürüzsüz bir hale gelene dek çırpıyoruzPişen milföyler fırından alınır ve soğumaya bırakılır,soğuduktan sonra bütün milföyler ortadan ikiye bir bıçak yardımıyla kesilir ve muhallebi aralarını kaplayacak şekilde bir kaşıkla doldurulur ve üzerlerine pudra şekeri serpilerek mümkünse bekletmeden servis yapılır
NOT: Ne kadar bekletirseniz milföyler o kadar çıtırlığını kaybeder ve yumuşar.
AĞLAYAN PASTA TARİFİ 2
Malzemeler :
4 yumurta
3 fincan şeker
3 fincan un
1,5 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
Kreması :
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
Sosu:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı kakao
Yapılışı :
Keki için önce yumurta ve şekeri çırpın.Sonra 2 çorba kaşığı sütü ve kakaoyu ilave edin.Biraz çırptıktan sonra ununu koyup tekrar çırpın.En son kabartma tozunu koyup güzelce çırptıktan sonra yağlanmış tepsiye boşaltıp 175 derece ısıtılmış fırına koyun.30 dakika sonra alın ve sıcak kekin üstüne 2 su bardağı sütü her yerine gezdirerek boşaltın.Sonra soğumaya bırakın.Kek soğuduktan sonra önceden hazırlanmış krem şantiyi üzerine sürün.Sosu için hepsini koyup karıştıra karıştıra pişirin.Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra kekin üstüne boşaltın.
Buzdolabında biraz beklettikten sonra servise yapabilirsiniz.Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)