ÜÇ RENK İRMİK TATLISI TARİFİ
Malzemeler:
5 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
50 gr. margarin
1 paket vanilya
Renklendirmek için pembe gıda boyası ve kakao
Yapılışı :
Tencereye süt, şeker, irmiği ilave edip, sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Kıvam aldıktan sonra, ocağın altını kapatıp margarin ve vanilyayı ilave edip, yağ eriyene kadar karıştırın. Tatlıyı 3 ayrı kaba paylaştırıp, birine pembe birine kakao ilave edip renklendirin. Kalıbınızı hafif ıslatın (tatlı kolay çıkması için) tatlıları istediğiniz sıralamada kek kalıbınıza döküp, servis anına kadar buzdolabında bekletin.Afiyet Olsun.
CEVİZLİ ÇİKOLATALI TART TARİFİ
Malzemeler :
2,5 su bardağı un
1 çay b. toz şeker
125 gr. tereyağı
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Dolgusu İçin :
2 su b. toz ceviz
2 yumurta
1 su b. toz şeker
Üzeri İçin :
200 gr. bitter çikolata
1 paket krema
Yapılışı :Unu karıştırma kabına alıyoruz ve üzerine kabartma tozunu, vanilyayı, toz şekeri koyarak karıştırıyoruz. Ortaya yumurtaları kırıyoruz ve tereyağını koyarak yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Dolgusu için, yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. İçine toz şekeri döküyoruz ve karıştırıyoruz. Şekeri eriyince toz cevizi de içine katıyoruz ve karıştırıyoruz. Hazırladığımız tart hamurunu yağlanmış tart kalıbına alıyoruz ve elimizle bastırarak yayıyoruz.Hamuru düzgün bir şekilde kabımıza yaydıktan sonra hazırladığımız dolguyu ortasına döküyoruz. Spatulayla üzerini düzeltiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kremayı küçük bir tavaya döküyoruz. Kaynayınca içine kırdığımız bitter çikolatayı koyuyoruz ve beraber eritiyoruz. Tartımız pişince fırından çıkarıyoruz ve soğuyunca ortasına çikolata sosu döküyoruz, spatulayla düzeltiyoruz. 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
KAHVE KREMALI PASTA TARİFİ
Pandispanya İçin Malzemeler :
4 yumurta
6 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kahve Kreması İçin :
250 gr süt
2 yemek kaşığı şeker
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
1,5 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı granül kahve
Sıvama İçin :
2 paket krem şanti
2 yemek kaşığı granül kahve
1 su bardağı süt
100 gr fildişi kuvertür çikolata (beyaz çikolata)
Fındık Krokan İçin :
250 gr toz şeker
200 gr pirinç (parça) fındık
1 tatlı kaşığı tereyağı
Pandispanya Yapılışı :
Yumurta ve şeker krema kıvamına gelene kadar 2-3 dakika kadar çırpılır.
Kuru malzemeler elenerek yumurta karışımının içine ilave edilir ve yaklaşık 5-6 dakika kadar yüksek devirde çırpılır.Pandispanya hamuru 18 cm'lik çembere boşaltılır. 170 derecede, yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir.
Kahve Kreması Yapılışı :
Beyaz çikolata hariç tüm malzeme birleştirilir. Orta ateşte sürekli karıştırılarak, göz göz olana dek pişirilir.Pişen krema sıcakken kıyılmış beyaz çikolata eklenir ve çikolata eriyene kadar karıştırılır.
Ilıdıktan sonra iyice soğuması için buzdolabına alınır.
Fındık Krokan Yapılışı :
Toz şeker kısık ateşte eritilir. Tamamen sıvı hale geldikten sonra ateşten alınır, fındık ve tereyağı eklenir, hızlı bir şekilde karıştırılır.Yağlı kağıt serilmiş tezgah üzerine ince bir tabaka halinde yayılır. Soğuduktan sonra parçalara ayrılır (elinizle kırmanızı tavsiye ederim, mutfak robotunda çok küçük parçalara ayrılıyor).
Pastanın Birleştirilmesi :
Soğuyan pandispanya 3 pata ayırılır.Birinci pat alınır, kakaolu süt ile ıslatılır (isteğe bağlı granül kahve ve süt karışımı ile de ıslatılabilir).Kahve kremasının yarısı patın üzerine sürülür, fındık krokan serpilir, 2 pat kapatılır ve aynı işlem tekrarlanır.Sıvama için tüm malzeme karıştırılır, bir süre buzdolabında bekletildikten sonra birleştirilen pastanın üzeri sıvanır.Artan krema sıkma torbasına doldurulur ve istenilen şekilde süslenir.
SEBZELİ TAVUKLU BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
3 adet yufka
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağ
İçi İçin:
2 adet tavuk göğsü
Yarım kg bezelye
2 adet orta boy havuç
3 adet orta boy patates
Tuz, karabiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı :
İçi için tavuk etini haşlayın ve elinizle didikleyin. Bezelye, küp doğranmış havuç ve patatesi ayrı ayrı haşlayın. Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın. Tavuk eti, bezelye, havuç, patates, tuz ve karabiberi karıştırın. Düz bir zemine bir adet yufkayı serin. Diğer taraftan bir kasede süt, yumurta ve sıvıyağı karıştırın. Yufkanın üzerine tavuklu karışımdan sürün ve ikinci yufkayı serin. Tekrar sütlü karışımdan sürün ve üçüncü yufkayı serip, aynı işlemi uygulayın. Yufkanın üzerine bu karışımı yayın ve iki yanını içe doğru toplayın. Daha sonra baştan başlayarak yufkayı rulo yapın ve ikiye kesin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Derin dondurucuda bir gece bekletin. Pişirmeden 2 saat önce derin dondurucudan çıkarın ve iki parmak genişliğinde dilimleyin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
KİVİLİ KUŞAKLI PASTA TARİFİ
Malzemeler :
1 adet kakaolu pasta keki
Kreması İçin:
4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı irmik
Damla sakızı
1 yumurta sarısı
Üzeri İçin:
Kivi
Süslemek İçin:
1 poşet toz şanti
1 çay b. süt
Yapılışı :
Kreması için tencereye 4 su bardağı sütü alın.Sütün üzerine 1 su bardağı toz şeker,2 çorba kaşığı söke unu,1 çorba kaşığı nişasta,2 çorba kaşığı irmiği ilave edin.Üzerine damla sakızı paçaları ve 1 adet yumurtanın sarısını ilave edin.Sürekli karıştırarak kremayı pişirin.1 adet kakaolu pasta kekinin 1.katını 1 parmak genişliğinde kesin.Yuvarlak bir cam kabı streç flim ile kaplayın.Kabın içine artı şeklinde karşılıklı pandispanya hamurunu yerleştirin.Üzerine kremayı dökün.Kremanın üzerine kakaolu pastanın diğerini kabın büyüklüğünde yerleştirin.Pastayı soğumaya bırakın.Pastayı soğuduktan sonra 1 gece buzdolabında bekletin.Pastayı süslemek için 1 poşet toz şanti ile 1 çay bardağı sütü çırpın.Pastayı soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirin.Kenarlarını şanti ile süsleyin.Kivi dilimeleri ilave edip servis edin.
TULUM PEYNİRLİ ISPANAKLI ÖRGÜ BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 Su Bardağı Un
Yarım Paket Yaş Maya
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Süt
1 Yumurta Akı
Tuz
Su
Üstü İçin:
Yumurta Sarısı
Çörekotu
İç Harcı İçin:
Yarım Kg Ispanak
1 Kase Tulum Peyniri
50 Gr. Beyaz Peynir
2 Diş Sarımsak
Tuz
Karabiber
Yapılışı :
Unu karıştırma kabına alıp ortasını açıyoruz. Mayayı ortasına koyuyoruz. Süt, yoğurt ve sıvıyağı döküyoruz. Yumurtanın akını katıyoruz. Elimizle mayayı ezerek karıştırıyoruz.
Unun etrafına tuz serpiyoruz. Gerekirse biraz su koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Mayalanması için dinlendiriyoruz.İç harcı için, ıspanakları doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyoruz. Tuz ve karabiber serpiyoruz. Sarımsağı ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz. Kavrulduktan sonra altını kapatıp ılımaya bırakıyoruz.Mayalanan hamuru 2 bezeye bölüyoruz. Oval bir şekilde hamurları merdane ile açıyoruz. Açılan hamurları boyutuna göre kesilmiş yağlı kağıdın üzerine koyuyoruz.Kenarlarına şeritler kesiyoruz. Orta kısmına ıspanaklı harçtan koyuyoruz. Peynirleri üzerine rendeliyoruz. Kestiğimiz şeritleri ortaya doğru örgü şeklinde kapatıyoruz.
Yağlı kağıttan tutup fırın tepsisine koyuyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz. Biraz daha mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
KAHVELİ VE CEVİZLİ BİSCOTTİ TARİFİ
Malzemeler :
2 yumurta
1 tatlı kaşığı kahve
125 gr toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı 0.3 asitli zeytinyağı
¾ su bardağı toz badem
100 gr kırık ceviz
2.5 su bardağı un
Yapılışı :
Zeytinyağı, kahve, toz şeker ve yumurtaları bir kapta mikserle çırpın. Un, toz badem ve kabartma tozunu harmanlayıp diğer karışımla birleştirip yoğurun. Sert bir hamur elde etmek için gerekirse un ekleyin. En son cevizleri ekleyip yoğurun. Oval şekil verip yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirip dilimleyin. Dilimleri tekrar tepsiye dizip 150 dereceye düşürdüğünüz fırında 15 dakika daha pişirip servis yapın.
Kahveli ve cevizli biscotti artık hazır, afiyet olsun.
PATATESLİ ÇITIR BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı un
Yarım çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin:
4 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
Üzeri İçin:
1 adet yumurta
Yapılışı :
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın. Rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra patatesleri ilave edin ve nane, tuz, kırmızı toz biberi de ekleyerek kavurun. İç harcını soğumaya bırakın.Sıvı yağ, sirke, un ve tuzu iyice çırparak boza kıvamında sos hazırlayın.Yufkalardan bir tanesini serin ve üzerine hazırladığınız sostan 3-4 yemek kaşığı dökerek fırça ile yayın. 2. yufkayı da üzerine sererek aynı şekilde sosunuzu bu yufkanın üzerine de sürüyorsunuz. ( Yapım aşamasında sirke kokusu beni endişelendirmişti ama piştikten sonra çıtır çıtır nefis bir börek oldu. ).2 kat serdiğiniz yufkaları pizza dilimi şeklinde 12 parça kesiyordunuz ve üçgenlerin kaşın kısımlarına iç harcından koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyorsunuz. Tüm malzemeleri aynı şekilde yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derece ısıttığınız fırında börekler kızarana kadar pişiriyorsunuz. Afiyet olsun.
SUSAMLI SİMİT TARİFİ
Malzemeler:
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım paket margarin( dilerseniz tereyağı)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Yumurtanın akını ayırarak diğer bütün malzemeleri karıştırıp şekil verilebilecek bir kıvamda hamur elde edelim. Yapmış olduğumuz hamurdan parçalar kopartalım ve şekil verelim (simit, örgü gibi). Bir kaba susam başka bir kabada yumurtanın akını koyalım. Hamurun bir yüzünü önce yumurtaya daha sonrada susama batırarak önceden yağladığımız tepsiye dizelim. 160 derece de ısıttığımız fırına sürerek üzerleri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
ACIKALI ÇÖREK TARİFİ
Malzemeler :
* 2 yumurta (1 yumurtanın sarısını üzerine ayırın)
* 1 su bardağı ılık süt
* 2/3 su bardağı sıvıyağ
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çorba kaşığı tozşeker
* 1 paket instant maya ya da yaş maya
* Aldığı kadar un
Acıka:
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 2 çorba kaşığı biber salçası
* 2 çay bardağı dövülmüş ceviz
* 2 diş dövülmüş sarmısak
* Kimyon, karabiber
Yapılışı :
Önce hamuru hazırlayın. Bunun için derin bir tencereye 3 su bardağı kadar un alın. Tuzu, şekeri ve mayayı (instant yani kuru maya kullanıyorsanız) koyup harmanlayın. Unun ortasını havuz gibi açıp ortasına bir yumurta ve bir yumurta akını , sıvıyağı ve sütü koyup elinizle karıştırın.Eğer yaş maya kullanıyorsanız onu da sıvı malzemelerin içinde elinizle ezerek karıştırın. Daha sonra kenarlardaki unları yavaş yavaş alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan ancak yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edin. 3-4 dakika kadar yoğurup tencerenin kapağını kapatıp önceden 40 derece kadar ısıtılmış fırına yerleştirin. Fırın çok sıcak değil ılık olmalı.Acıka için tüm malzemeleri iyice karıştırın.Hamurun hacmi 1 saat sonra iki katı büyüklüğüne ulaşacaktır. Hamuru kısa bir süre yoğurup ikiye bölün. Her iki parçayı unlanmış zeminde yarım saat kalınlığında açın ve acıkayı üzerlerine sürün.Hamurları rulo yapın ve kenarlarını birleştirin. Her iki parçayı birbirine dolayın. Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürüp susam serpin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.Hafifçe soğuyunca dilimleyebilirsiniz.