HURMA TATLISI TARİFİ



HURMA TATLISI TARİFİ

Malzemeler :
250 gram irmik
250 gram un
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz maya
Bir tutam tuz


Kızartmak İçin: 

Sıvı yağ


Şerbeti İçin: 
4 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu


Yapılışı :
Öncelikle şerbeti için su ve toz şekeri bir tencereye alın.Koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ilave edin.İki taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Diğer taraftan un ve irmiği geniş bir kaseye alın.Kalan malzemeyi ilave edip karıştırın.Üzerine nemli bir bez örterek 35-40 dakika mayalanmaya bırakın.Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Elinizle yuvarladıktan sonra rendeye bastırarak şekillendirin. Kızgın yağda kızartın.Pişen tatlıları soğumuş şerbete koyun.Tatlılar şerbeti çektikten sonra servis tabağına alın.Afiyet olsun.

MAHLEPLİ KURABİYE TARİFİ



MAHLEPLİ KURABİYE TARİFİ


Malzemeler :
* 250 gr oda sıcaklığında eritilmiş tereyağı
* 1 fincan sıvıyağ
* 1 yumurta (sarısı üzerine sürmek için)
* 1 fincan yoğurt
* 1 fincan şeker
* 1 tutam Sofra Tuzu
* 2 tatlı kaşığı mahlep
* Aldığı kadar un 4 bardak kadar
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çorba kaşığına yakın pekmez

Üzerine :
* Susam, çörek otu


Yapılışı :
Oda sıcaklığında tereyağı, yoğurt, yumurta akı, şeker, tuz, sıvıyağ, mahlep ve unu bir kapta karıştırın. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan parçalar koparıp simit şekli verin ve tepsiye dizin. Ardından pekmez ile yumurta sarısını çırpın ve kurabiyelerin üzerine sürün. Üzerine susam ve çörek otu serpin. 165 derece ısıtılmış fırında 14-16 dakika kadar pişirin.

PUF POĞAÇA TARİFİ


PUF POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler :
250 ml ılık süt
2 yemek kaşığı şeker
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
Un ( aldığı kadar un ben yaklaşık 5 su bardağı kullandım)
Peynir


Yapılışı :
Süt, şeker, ve maya bir kaba alınır. Maya çözdürülür. Sıvıyağ, bir yumurta ve tuz eklenerek çırpılır. Un yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur yarım saat üzeri örtülerek mayalandırılır. Mayalanmış hamurdan parçalar alarak istediğiniz şekilde yapabilirsin. İçine peynirde koyabilirsiniz. Ben bazılarını peynirli bazılarını sade yaptım. Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış tepsiye diziyoruz. Yumurta sarısını üzerine sürüyoruz. İsterseniz üzerine çatalla şekil yapabilirsiniz. 20 dk daha mayalandırıyoruz. Sonra önceden ısıtılmış 190° fırında pişirilir. Afiyet olsun.

PİZZA POĞAÇA TARİFİ


PİZZA POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 küçük paket yaş maya
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Un (3 su bardağı başta yeterli olacaktır. )


Üzeri İçin:
Kaşar peyniri
Domates
Biber
Yumurta sarısı


Yapılışı :
Yoğurma kabına unu dökelim. Unun ortasına çukur açalım bu çukura 1 su bardağı ılık süte karıştırdığımız mayayı dökelim. Mayanın gelmesini beklemeliyiz 5 dakika kadar karıştırmadan. Çukura yumurtayı, sıvı yağı, tuzu, şekeri ekleyelim. Ve yoğuralım gerektiğinde azar azar un ekleyin. Sert olmayan ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettiğinize kabın üzerine tepsi örtün çünkü kabın hava almaması gerek. Bu şekilde mayalanması için 30 dakika hamuru dinlendireceğiz. Yağladığımız tepsiye hamurdan yuvarlayıp yassılaştırdığımız parçaları diziyoruz. Bu yuvarlakların etrafına yumurta sarısı sürüyoruz. Yumurta sarısı sürmediğimiz iç kısmına kaşar peyniri, domates, biber ve dilediğiniz pizza sebzelerinden dizebilirsiniz. Pizza poğaçalarımızı 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Benim hamurumdan 15 pizza poğaça çıktı. Afiyet olsun 

TAVADA MISIR EKMEĞİ TARİFİ


TAVADA MISIR EKMEĞİ TARİFİ

Malzemeler :
100 gram mısır unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un, yeteri kadar su (kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı)


Kızartmak İçin:
Sıvıyağ

Yapılışı :
Derin bir kaba mısır unu, yumurta, toz şeker ve tuzu koyun. Akıcı bir kıvam alana kadar un ve su ilave edip, karıştırın. Karışımdan 1'er çorba kaşığı alıp, kızdırılmış yağın içine atın. Önlü arkalı pişirin ve karışım bitene kadar işleme devam edin. Sıcak olarak servis yapın.

KIYMALI KREPLİ BÖREK TARİFİ


KIYMALI KREPLİ BÖREK TARİFİ

Harcı İçin Malzemeler :
2 adet kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış bezelye
250 gram mantar
250 gram kıyma
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Damak tadınıza göre tuz, karabiber

Krep İçin Malzemeler :
4 su bardağı süt
4 yumurta
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri İçin Malzemeler :
1 su bardağı galeta unu
3 adet yumurta

Kızartmak İçin Malzemeler :
Ayçiçeği yağı


Yapılışı :
Krep hamurunu hazırlamak için verilen malzemeleri iyice karıştırın.Yağlanmış, kızgın tavaya bir kepçe ile krep hamurundan dökün.İki tarafını da pişirin ve hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.Harç için bir tavada zeytinyağını ısıtın ve ufak doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin.Ufak doğranmış mantar ve bezelyeleri de ilave edip tuz, karabiberle tatlandırın.Kreplerin içine hazırladığınız harcı paylaştırın.Kenarlarından kıvırarak sigara böreği gibi sarın.Hepsine bu işlemi uyguladıktan sonra, çırpılmış yumurtaya batırıp, ardından galeta ununa bulayın.Derin bir tavada ayçiçeği yağını iyice ısıtın.
Böreklerin her tarafını kızartıp tabağa alın.Ilınınca dilimleyerek servis tabağına yerleştirip servis yapın.

KIYMALI PİDE TARİFİ


KIYMALI PİDE TARİFİ

Malzemeler:
1,5 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurtanın akı
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi İçin Malzemeler :
250 gr. kıyma
1 orta boy soğan
4-5 adet çarliston biber
1 adet büyük domates
Tuz, karabiber, kimyon

Kenarları İçin :

1 yumurta sarısı

Yapılışı :
1- Sütü ısıtıp kuru mayayı şekerle birlikte içine koyup karıştırın. Yoğurt, süt karışımı, yumurta akını, zeytinyağını bir kabın içinde karıştırın. tuzu ekleyin. İçine eleyerek un ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Nemli bir bezle kabı örtün 30 dakika mayalanmasını sağlayın. Hamur iki katına çıktığında kullanıma hazırdır.
2- Hamur mayalanırken kıyma, küp doğranmış soğanı az yağda kavurun. İçine küçük doğranmış çarlistonları ekleyin en son domates ve baharatları ekleyip çok öldürmeden pişirin.
3- Hamurdan mandalina büyüklüğünde hamurlar koparın. Uzunlamasına açın. İçine 2-3 yemek kaşığı malzeme koyup yanlardan pide şekli vererek kapatın. 15 dakika bekletip yeniden mayalanmasını sağlayın.
4- Fırını 180 dereceye ayarlayın Isınsın. Mayalanan pidelerin üst kısımlarına yumurta sarısı sürüp fırınlayın. Pembeleştiğinde fırından çıkarıp servis yapın.

PEYNİRLİ KEK TARİFİ


PEYNİRLİ KEK TARİFİ


Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Yarımşar demet maydanoz,dereotu ve nane
1 adet kırmızı biber
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu, tuz

Üzerine: 

Susam, çörek otu

Yapılışı :
Derin bir kaba aldığınız yumurta ve sıvıyağı iyice çırpın.Yoğurt, beyaz peynir, kıyılmış maydanoz, dereotu ve nane ekleyip, karıştırın. Küp doğranmış kırmızı biberi ilave edin.Un, kabartma tozu ve bir tutam tuz katıp, tüm malzemeyi iyice karıştırın. Yağlanmış orta büyüklükte bir fırın kabını yağlayıp, karışımı boşaltın ve spatula ile üzerini düzeltin. Susam ve çörek otu serptikten sonra önceden ısıtılmış 140 derece fırında içini çekene kadar pişirin (içinin çekip çekmediğini anlamak için keke bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir). Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.

ÇERKEZ PEYNİRLİ BÖREK TARİFİ


ÇERKEZ PEYNİRLİ BÖREK TARİFİ


Malzemeler :
3 su bardağı rendelenmiş isli Çerkez peyniri
4 adet yufka
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
5-6 dal nane
150 gram kaymak
1 adet yumurtanın akı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar galeta unu

Yapılışı :
Çerkez peynirini geniş bir kaba alın. Üzerine ceviz ve ince kıyılmış nane ilave edin. Yufkaları düz bir zeminde üst üste koyun. Genişliği 4 parmak olacak şekilde uzun şeritler halinde kesin. Uç kısımlarına peynirli harç koyup bir parça kaymak yerleştirin. Daha sonra muska şeklinde sarın. Açılmasını önlemek için ucunu hafifçe ıslatıp yapıştırın. Yufkalar ve harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yumurta akını sıvıyağla çırpın. Börekleri önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayın. Bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.

PEYNİRLİ KEK TARİFİ


PEYNİRLİ KEK TARİFİ

Malzemeler :
3 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
İçi için: 250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz


Üzeri İçin:
1 adet yumurtanın sarısı
Haşhaş tohumu

Yapılışı :
Yoğurt, sıvıyağ ve bir tutam tuzu derin bir kaseye alıp karıştırın. Unu ve kabartma tozunu ilave edip, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru, bir parçası daha büyük olacak şekilde iki parçaya ayırın. Büyük olan parçayı orta büyüklükteki tepsiye veya bir kalıba yayın. Üzerine rendelenmiş beyaz peynir ile ince kıyılmış maydanoz karışımını serpin. Diğer hamuru üzerine yayın. En üste yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın ve dilimleyerek servis yapın.