VANİLYALI AY KURABİYE TARİFİ


VANİLYALI AY KURABİYE TARİFİ

Malzemeler:
2 su bardağı (265gr) un
1 tutam tuz
200gr tereyağı
yarım su bardağı (60gr) pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilin (bunun yerine 3 tatlı kaşığı vanilya şekeri de kullabilirsiniz,)
1 + dörtte bir su bardağı (180gr) dövülmüş çiğ badem

Yapılışı :
* Kendi vanilya şekerinizi yapmak için 2 su bardağı şekeri bir kavanoza koyun. İçine temiz bir vanilya çubuğu ekleyin, kapağı kapatın ve iyice karıştırın. Arada sallayarak birkaç gün bekleyin ve kullanın. Şeker azaldıkça ilave edebilirsiniz.
Geniş bir kapta tuz ve unu karıştırın. Tereyağını küp küp kesip elinizle una yedirin.
Pudra şekeri, yumurta, vanilin veya vanilya şekeri ve bademleri ekleyip karıştırın. Hamuru yarım saat buzdolabında bekletin.
Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle rulo şekline getirin ve hilal şekli verin.Kenarları içe doğru (kruvasan gibi) kıvırın. Tepsiye yerleştirip tekrar buzdolabında 15 dakika bekletin. 200C fırında 10-15 dakika pişirin.
Hala ılıkken üzerine pudra şekeri serpin.

ŞEKERLİ BÖREK TARİFİ


ŞEKERLİ BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
8 adet kuru yufka
150 gram eritilmiş tereyağı
200 gram ceviz


Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su,
yarım limonun suyu

Yapılışı :
Şerbet için toz şeker ve suyu kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip, soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde yufkaları teker teker ılık su ile ıslatıp, fırın tepsisine yerleştirin. Aralarına az miktarda tereyağı gezdirip, ceviz serpiştirin. Dilimleyip, üzerine kalan tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kızarana dek pişirin. Soğuk şerbeti sıcak böreğin üzerine gezdirip, hamur şerbeti çekene dek dinlendirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

İRMİKLİ RULO TARİFİ


İRMİKLİ RULO TARİFİ

Hamuru için:
500 gram irmik
1 su bardağı ılık su
125 gram eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz


İç harcı için:
350 gram orta yağlı dana kıyması
3 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz
karabiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ


Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı


Yapılışı :
İrmik hamuru için, çukur bir kaba irmiği alın ve üzerine tuz serpiştirin. lık suyu ekleyip, karıştırın. Birkaç dakika bekletin. Eritilip ılınmış margarini ekleyin. Karıştırıp, birkaç dakika yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurun üzerini örtüp, kenarda 10 dakika bekletin. Kıymayı çukur bir tencereye alın. Yağı ekleyip karıştırın. Kısık ateşte, kıyma suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra zar şeklinde doğranmış soğanı ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber serpiştirin. Kıymayı ocaktan alın. Dolmalık fıstığı, yapışmaz yüzeyli tavada ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Kıymaya ilave edip, soğuyana kadar bekletin. İrmik hamurunu tekrar 2 dakika yoğurun ve iki parçaya ayırın. Merdane ile açarak, defter yaprağı büyüklüğüne getirin. Hamurun uzun kenarına kıymanın yarısını uzunlamasına yerleştirin. Hamuru sararak rulo şekline getirin. Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün. İkinci hamuru da aynı şekilde hazırlayıp, yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 180 derece fırında 20-25 dakika
pişirip, dilimleyerek servis yapın

ŞERİT POĞAÇA TARİFİ


ŞERİT POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler :
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 yumurta
* 4 su bardağı un
* 1 çorba kaşığı maya/ bir küçük paket yaş maya
* 1 çorba kaşığı tozşeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 yumurta sarısı (üzerine)

İçine :
Beyaz peynir ve maydanoz

Yapılışı :
Bir kabın içinde 3,5 su bardağı un, maya (kuru), tuz ve şekeri karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp süt,yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı koyup elinizle yavaş yavaş karıştırın. Eğer yaş maya kullanıyorsanız mayayı sütün içinde eritip kullanın. Hamuru yoğurup ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Eğer cıvık olursa kalan yarım bardak unu da ilave edin.Hamurun üzerini nemli bir bezle ya da strech filmle kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
Hamur iyice mayalanıp iki misli kabarınca tekrar yoğurun ve şekillendirmeye başlayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tezgahta açın. Şekildeki gibi bıçakla uçlarını kesin. Bir ucuna hazırladığınız içi koyun ve yuvarlayın.Ay şeklinde kıvırın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altları üstleri kızarana kadar pişirin.

KAHVALTILIK PİZZA TARİFİ


KAHVALTILIK PİZZA TARİFİ

Malzemeler :
3 Adet Sandviç Ekmeği
1 Adet Yumurta
150 Gram Beyaz Peynir (Yumuşak)
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yarım Kangal Sucuk
5 Adet Sosis
100 Gram Kaşar Peynir

Yapılışı:
Sabah kahvaltısında sunabileceğiniz Kahvaltılık Pizza Tarifi için, Bir kaba yumurta ve beyaz peynir koyun. Kaşık yardımıyla peyniri ezerek iyice karıştırın.
Sandwich ekmeklerine tereyağı sürün.
Yumurta ve peyniri ekmeklerinizin üzerine sürün.
Fırını 200 dereceye ayarlayın.
Sucuk ve sosisleri dilimleyin.
Pizzanıza ekleyin.
Daha sonra önceden ısınmış fırına pizzalarınızı koyun.
Sucuklar pişince pizzayı fırından çıkartıp kaşar peynirini ekleyin.
Tekrar fırına sürüp yedi sekiz dakika daha pişirin.
Üzerindeki kaşar eriyince fırından çıkartın. Servis tabaklarına alın.
Afiyet Olsun

PİDE TARİFİ


PİDE TARİFİ

Malzemeler :
500 gram un
40 gram yaş maya
4 adet kesme şeker
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
2 adet yumurta sarısı


Kıymalı harç için:
250 gram kıyma
1 adet soğan
1’er adet domates ve biber
4-5 dal maydanoz
Tuz, karabiber


Peynirli harç için:
250 gram rendelenmiş
kaşar peyniri
1 adet yumurtanın akı
3-4 dal maydanoz
Tuz, karabiber

Yapılışı :
Unun ortasını havuz gibi açın. Ayrı bir yerde yaş maya ve kesme şekeri ılık suda eritip, unun ortasına yavaş yavaş dökün. Tuz ekleyip, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurun. Üzerini örtüp, 15-20 dakika mayalanmaya bırakın. Kıymalı harç için kıymaya, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış biber, küp doğranmış domates, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve 2 çorba kaşığı soğuk su ilave edip karıştırın. Peynirli harç için kaşar peyniri ve yumurta akını karıştırın. Kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ilave edip harmanlayın. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle oval şekilde açıp, içine 1 çorba kaşığı kıymalı veya peynirli harç yerleştirin. Kenarlarına çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

EV YAPIMI PİZZA TARİFİ


EV YAPIMI PİZZA TARİFİ

Malzemeler:
2 Bardak un
1.5 Bardak Su
1 Tatli kasigi maya
Bir tutam tuz

Üzerine sos:
3 Yemek kaşığı Salca
1 tatlı kaşığı Kekik
1 tatlı nane
1 Tatli kasigi Sarimsak Tozu
1 Fincan su
Tuz/karabiber

Üzerine sebze:
Pınar Salam ve Sucuk
Yeşil biber
Kırmızı soğan
Konserve Mantar
Rendelenmiş yağlı kasar peyniri

Yapılışı :
Hamur malzemeleri hepsini karıştırıp mayalı hamur elde edelim ve 1 saat kabarması için bekletelim.
Sos malzemelerinin hepsini karıştırıp güzel sulu bir sos elde edelim.
Hamuru ikiye böldükten sonra yuvarlak şekilde cok ince olmayacak sekilde resimde goruldugu gibi acalim.
Üzerine sos, ve diğer rendelenmiş peynirin bir kısmını ekleyelim.
Üzerine diğer kesilmiş
 sebzeleri ve sosisleri ekledikten sonra ısıtılmış fırında pişirelim.
Afiyet Olsun

PATATESLİ SUSAMLI TOPLAR TARİFİ


PATATESLİ SUSAMLI TOPLAR TARİFİ

Malzemeler :
Yarım kg milföy hamuru
3 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber


Üzerine:
1 su bardağı susam

Yapılışı :
İçini hazırlamak için, patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup ezin ve kenara alın. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp ince kıyılmış soğanı kavurun. Üzerine patates, tuz, karabiber ve pulbiber ilave edin. Birlikte 5 dakika kavurup soğumaya bırakın. Milföy hamurunu oda sıcaklığında 5-10 dakika bekletip yumuşamasını sağlayın. Daha sonra merdane ile ince açıp 4 cm x 4 cm'lik kareler şeklinde kesin. Ortalarına 2 çay kaşığı patatesli harç koyun. Hamurun kenarlarını ortaya doğru toplayarak kapatın. Elinizle yuvarlayarak top haline getirin. Susamı geniş bir kaba alın. Patatesli topları hafifçe suya batırıp, susama bulayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.

PATATESLİ RULO BÖREK TARİFİ


PATATESLİ RULO BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
3 adet yufka
4-5 adet patates
3 adet yumurta
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
Karabiber, tuz
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
Patatesleri haşlayıp sıcakken çatalalla ezin. Yufkalar ve kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Tuzunu biberini ayarlayın.
Yufkanın tekini tezgaha serin. Patatesli harcın 1/3'ünü yufkanın üzerine yayın. Diğer iki yufkayı da bunun üzerine serip harcı yayın. Daha sonra rulo olarak sarın. İkiye bölüp buzluğa kaldırıp biraz sertleşene kadar bekletin.
Yarı donunca bir parmak kalınlığında dilimleyin. Dilerseniz. hemen pişirin. Dilerseniz bir kapta aralarına streç koyarak dondurucuya kaldırıp pişirene kadar bekletebilirsin. Tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine kaşar peyiniri serpip 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Kaşar peynirin fazla sertleşip kızarmasını istemiyorsanız bir süre piştikten sonra da üzerine serpebilirsiniz

GEVREK POĞAÇA TARİFİ


GEVREK POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler :
* 100 gr soğuk tereyağı
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
* 1/2 çay bardağı soğuk su
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı sirke
* Aldığı kadar un (2,5- 3 su bardağı)
* 1 paket kabartma tozu

İçine:

Dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Ben peynir ve maydanoz kullandım

Yapılışı :
Hamur için tereyağını bıçakla küçük parçalara ayırın. 2 su bardağı unu geniş bir kaba alın ve kabartma tozu, şeker ve tuzu ekleyip karıştırın. Tereyağını ilave edip parmak uçlarınızla tereyağını una yedirin. Ekmek kırıntısı görüntüsünü alınca zeytinyağını, sirkeyi ve yumurta akını koyup hamuru toparlayıp ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Cıvık olduysa un ilave edin. Katı olduğunu düşünüyorsanız azar azar soğuk su ekleyerek hamuru yoğurun.
Hamurun üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin. Bu arada kullanacağınız iç malzemeyi hazırlayın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle düzleştirin. Ortasına iç malzemeyi koyun. Kenarları orta kısımda birleştirip ters çevirerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz susam yada çörekotu serperek 180 derecede ısıtılmış fırında altı ve üzerleri kızarana kadar pişirin.