TAHİNLİ CEVİZLİ TARÇINLI CEVİZLİ ÇELENK ÇÖREK TARİFİ
Malzemeler :
2 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
1 adet yumurta
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı şeker
50gr tereyağ (eritilmiş)
Aldığı kadar su (yaklaşık 1 çay bardağı kadar)
Arasına Sürmek İçin :
Tahinli cevizli iç harç için:
4-5 çorba kaşığı tahin
2-3 çorba kaşığı şeker
Dövülmüş ceviz içi
Tarçınlı cevizli iç harç için:
40-50gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
Yarım çorba kaşığı tepeleme tarçın
2-3 çorba kaşığı şeker
Not: Tarçınlı karışım için yumuşak tereyağ,tarçın ve şekeri çatalla ezerek iyice karıştırın.
Yapılışı :
Unu hamur yoğuracağınız kaba alıp üzerine maya, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın.Ortasını açıp tereyağı,ılık süt,su ve yumurtayı ekleyip yoğurun.Elinize hafif yapışan,pürüzsüz bir hamur elde edin.Üzerini örtüp 40dk mayalandırın.
Hamuru ikiye ayırın.Hamurlardan birini biraz un serptiğiniz tezgahta merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın.Tahin sürüp şeker ve dövülmüş ceviz serpin.Uzun kenarından rulo şeklinde sarın.Tam ortasından uzunlamasına ikiye bölün.İki hamuru ortadan üst üste koyup örgü şeklinde sarın (Pişme esnasında hamurun kabaracağını düşünerek sarma işlemini çok sıkı yapmayın)
Hamuru simit şeklinde yuvarlak hale getirip uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine alıp mayalanması için 15-20 dk bekletin.Diğer hamuruda dikdörtgen şeklinde açıp üzerine tarçınlı karışımdan sürün ve dövülmüş ceviz serpin.Rulo şeklinde sarıp tahinlideki işlemleri tekrarlayın.Tarçınlı çöreklerin orjinalinde üzerlerine toz şeker serpiliyordu ben dar vakitte hazırladığım için unutmuşum.Mayalanan çörekleri 180 derecede ısınmış fırında 20-25dk pişirin.
Not: Yukarıda verdiğim iç harçlar bir hamur içindir,eğer çöreklerin tamamını tarçınlı veya tamamını tahinli yapmak isterseniz,iç harç ölçülerini artırın.Ayrıca bu çöreklerin isterseniz haşhaş ezmelisinide yapabilirsiniz..
0 yorum :
Yorum Gönder