CEVİZLİ TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
3 su bardağı dövülmüş ceviz
5 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 çay bardağı tozşeker
Yarım çay bardağı irmik
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı un
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yapılışı :
Yumurtanın aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını tuzla beraber bir mikser yardımıyla çırpın. Tozşekeri katıp çırpmaya devam edin. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırpın ve bu karışıma ekleyin. İrmik ve sıvıyağı kattıktan sonra 1-2 dakika daha çırpın, cevizi ekleyin. En son olarak un ve kabartma tozunu eleyin ve bütün malzemeyi karıştırın. Orta büyüklükteki bir fırın tepsisini yağlayıp karışımı içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp ılınması için bir kenara alın. Şerbeti için tozşekeri suyla beraber kaynatın. Tencereyi ocaktan indirmeye yakın limon suyunu ilave edin. 2- dakika daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Şerbet ılındıktan sonra tatlının üzerine gezdirin. Yarım saat şerbetin çekmesini bekledikten sonra dilimleyerek servis yapın.
SEBZELİ BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
3 adet yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım kg kabak
Yarım kg ıspanak
1 adet kırmızı biber
2 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir veya lor peyniri
Yarım su bardağı süt
Karabiber
Üzerine:
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Orta büyüklükte bir cam kabın içine yağlı kağıt serin ve üzerini sıvıyağ ile yağlayın. Yufkalardan birini yağlı kağıdın üzerine kenarları sarkacak şekilde serin. Sıvıyağ ile yağlayın. Diğer yufkaları da aynı işlemi uygulayıp üst üste koyun. İnce doğradığınız kabakları ve haşlanıp suyu sıkılmış ıspanağı bir kaseye alın. İçine ince kıyılmış biber, 1 adet yumurta, diğer yumurtanın akı, beyaz peynir veya lor peyniri, süt ve karabiber katıp karıştırın. Sebzeli karışımı yufkaların ortasına dökün. Sarkan yufkaları sebzelerin üzerini kapatmayacak şekilde kenarlara doğru büzerek toplayın. Üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alıp, dilimleyin.
BURGER BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
3 adet yufka
1 demet dereotu
250 gram lor peyniri
3 dilim hindi veya tavuk burger köftesi
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Yapılışı :
İnce kıyılmış dereotu, lor peyniri, küçük küpler halinde doğranmış hindi burger köfteleri bir kapta karıştırın. Yufkaları üst üste serip, artı şeklinde 4'e kesin. Her parçayı ortasından tekrar keserek, tüm yufkalardan 8 eşit üçgen elde edin. Yufkaların geniş kenarlarına hazırladığınız içten koyun. Üçgenleri rulo yaparak sarın. Ruloyu kendi etrafında döndürün. Yufkanın uç kısmını suya batırın ve açılmaması için yapıştırın. Böylece gül böreği şekli elde edin. Sonra yufkaları kürdanla tutturun. Börekleri kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. Sıcak servis yapın
PATATESLİ KOLAY BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
2 adet patates
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
tuz
karabiber
1 adet ekmek hamuru
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Yapılışı :
Patatesleri haşlayın ve haşladıktan sonra kabuklarını soyup rendeleyin. Üzerine ince kıyılmış soğan ve maydanozu ilave edip iyice karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Bu karışımı ekmek hamuruyla birlikte, özleşene dek yoğurun. Eliniz unlanmış bir şekilde hamurdan parçalar koparın. Bu hamur parçalarından istediğiniz büyüklükte köfteler hazırlayın. Kızdırılmış kızgın yağda, arkalı önlü kızartın. Servis tabağına aktarıp sıcak servis yapın.
MAYONEZLİ SÜRPRİZ KEK TARİFİ
Malzemeler :
2 su bardağı un
1/4 su bardağı tozşeker
Yarım çay kaşığı tuz
3/4 su bardağı light mayonez
3 adet yumurta
Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı tarçın
Yarım tatlı kaşığı muskat (küçük hindistancevizi) tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı doğranmış ananas ve üzerini örtecek kadar ananas suyu
2 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı doğranmış ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
Krema için:
l 1 paket krem peynir
l 1/4 su bardağı oda sıcaklığında
tereyağı l 1 çorba kaşığı süt
l 2 su bardağı elenmiş pudra şekeri
Yapılışı :
Tüm malzemeyi derince bir kaba alıp, spatula ile karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen bir tepsiye döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. İyice soğuyana kadar tezgahta bekletin. Soğuyan keki servis tabağına alın. Üzerine kremayı sürün. Dilerseniz ananas parçaları, çekilmiş ceviz ve muskat serperek servis yapın.
Krema için: Bütün malzemeyi derin bir karıştırma kabına alıp, krema olana kadar yaklaşık 5-7 dakika mikser ile çırpın
DONDURMALI MOZAİK PASTA TARİFİ
Malzemeler :
1 kutu kaymaklı dondurma
250 gram margarin
1 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı süt
1 paket kakao (25 gram)
2 adet yumurta sarısı
3 çorba kaşığı un
400 gram pötibör bisküvi
Üzeri için:
File antepfıstığı
Yapılışı :
Margarini eritip, tozşeker ekleyin. Süt, kakao, yumurta sarısı ve un ilave edip, karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Elinizde kırdığınız bisküviyi ekleyip karıştırın. Karışımı baton kek kalıbına diyagonal şekilde elinizde bastırarak yerleştirin. Dondurmayı 5 dakika oda sıcaklığında dinlendirip, karıştırın. Botan kek kalıbının kalan kısmına dondurmayı elinizde bastırarak yerleştirin. İyice sertleşene dek derin dondurucuda dinlendirin. Antepfıstığı serpip, soğuk olarak servis yapın.
LOR PASTASI TARİFİ
Malzemeler :
300 gram tuzsuz lor
1 paket pötibör bisküvi
3 çorba kaşığı kaymak
3 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
Üzerine:
Ahududu reçeli
Yapılışı :
Pötibör bisküviyi robottan geçirin ve bir kaseye alın. Kaymağı ilave edip karıştırın. Bu karışımı yağlanmış kelepçeli kalıba bastırarak yayın. Bir kasede tuzsuz lor, bal, tereyağı ve dolmalık fıstığı karıştırın. Kaymaklı karışımın üzerine yayın. Kabın üzerini alüminyum folyo ile sarıp buzlukta 1-2 saat bekletin. Daha sonra buzluktan çıkardığınız tatlının üzerine ahududu reçeli dökün. Dilimleyerek servis yapın.
PUF PUF POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler:
•2 yumurta
•1 su bardağı ılık süt
•1 paket yaş maya
•1 paket kabartma tozu
•5 yemek kaşığı şeker
•1 çay kaşığı tuz
•Yarım su bardağı zeytin yağı
•2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
•Yarım su bardağı yoğurt
Yapılışı:
İlk önce mayayı ılık sütle eritiyoruz. Mayamız kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki diğer malzemelerimizi ekliyoruz, daha sonra un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edip, mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalandıktan sonra hamurumuzdan kurabiye hamuru kadar alınıp, yuvarlak şekil veriyoruz.(İçine biraz katıyağ sürüyoruz) Üzeri için yumurta sarısı sürüyoruz. Tepside mayalandırmaya bırakıyoruz. Daha önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
ISLAK KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı şeker
2 tane yumurta
50 gram kakao
200 gram tereyağ
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Şerbet İçin Malzemeler :
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
4 damla limon suyu
Üzeri için:
İsteğe bağlı isterseniz Hindistan cevizi, çam fıstığı ,fındık, ceviz de piştikten sonra serpebilirsiniz)
Yapılışı:
Karıştırma kabına tereyağı ve şekeri alalım iyice yoğuralım, yumurtaları ilave edelim elenmiş un ve kakaoyu ilave edip yoğurmaya devam edin. Kıvama gelince (biraz sert hamur olacak) yumurtadan biraz küçük parçalar koparalım yuvarlayıp fırın tepsisine dizelim 200 derecelik sıcak fırına sürelim.Biz bu arada şerbetini hazırlayalım bunun için şeker ve suyu bir tencereye alalım karıştırarak kaynatalım, kaynadıktan sonra karıştırmayı bırakalım bir kaç dakika kısık ateşte kaynatıp limon suyunu ilave edelim bir taşım kaynatıp ocaktan alalım. Ilınması için soğuk bir yere bırakalım.
Kurabiyeler pişince (üzeri çatladığı zaman ) ılık şerbetin içine atalım şerbeti emmesini sağlayıp şerbetten çıkaralım servis tabağına alalım. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servise sunalım.
KAKAOLU TOP KEK TARİFİ
Malzemeler :
İki adet yumurta
Bir adet yumurta akı
Bir su bardağı kahverengi toz şeker
Bir paket vanilya
İki tepeleme yemek kaşığı toz kakao
Bir çay kaşığı tuz
İki yemek kaşığı sıvıyağ
100 gr sade kek un (hazır paket)
İki adet orta boy tatlı elma
Yapılışı :
Derince bir kek tarifleri karıştırma kasesinde tuz ve yumurta akını çırpın. Yumurta ve şekeri de ekledikten sonra kek tarifleri mikseriniz ile çırpın. sıvıyağı ekleyin ve çırpın. kek una toz kakao ve vanilyayı ilave edin ve kek tarifleri mikseriniz ile iyice çırpın. Sıra elmaları hazırlamaya geldi. Kabuklarını soyup küp küp kestiğiniz elmaları Orta boy bir tencerede suyu ekleyip, elmalar yumuşayıncaya kadar 3*4 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan indirin ve kek tarifleri kek harcınıza ekleyin ve kaşıkla harmanlayın. Top kek kalıplarınızı yağlayın veya kağıt kalıp kullanacaksanız, kek hamurunuzu kabarma payını düşünerek kaplarınıza paylaştırın. 188 dereceli fırında 30 dakika pişirin. Arzunuza göre renkli kremayla servis edin.Afiyet olsun.