3 TÜR MOZAİK PASTA TARİFİ



3 TÜR MOZAİK PASTA TARİFİ

Malzemeler:
* 1 paket kakao (50 gram veya 75 gr)
* 2 paket vanilya
* 1 paket katı yağ
* 1,5 su bardağı şeker
* 500 gram süt
* 1 adet yumurta
* 2 paket çifte kavrulmuş bisküvi (150-175 gramdan yaklaşık 300-350 gram kadar oluyor)


Yapılışı :

* 1 paket yağı küçük bir tavada kısık ateşte erimeye bırakın. Bu esnada 1 adet yumurtayı iyice çırpın (köpürene kadar).
* 500 gram süt, kakao, vanilya ve şekeri iyice çırpın. Eriyen yağı sütlü karışıma karıştırın.
* Çırpılmış yumurtayı koyun ve yine iyice karıştırın. (En sonda koymanız tavsiye edilir. Eriyen yağ sütle birleşince iyice ılıklaşacaktır. Yumurtayı pişirmeyecektir.)
1. Tür Mozaik Pasta : (bisküvi katmanları yapacaksanız)
* 1 paket bisküviyi yarısı tam toz, yarısı biraz kırık parçalı olacak şekilde karışıma katın. 2. paket bisküvi katmanlarda kullanılır.
* Bisküvileri tabana bütün olarak yerleştirin. Yukarıdaki karışımı birazcık ısıtıp (çok değil) bu katmanların arasına koyun. Karışımın çok hafif olan sıcaklığı bisküvilere biraz işleyecek ve onları yumuşatacaktır.
* 1,5-2 cm olacak şekilde karışımı, 1 kat bisküvi olacak şekilde katmanları yapın. En üstü karışımla kaplayın. Dilediğiniz gibi süsleyin.
2. Tür Mozaik Pasta : (karışık yapacaksanız)
* (Ben bu modeli daha çok seviyorum.) Bütün bisküvileri toz haline gelinceye kadar ezin. Karışımın içine koyun. Bisküviler karışımın içinde gözükmeyecek hale gelinceye kadar karıştırın.
* İsterseniz genişce ve yayvanca bir kaba boşaltın (tepsiye benzer bişey de olabilir.)
* Tepsinin altına jelatin/alüminyum folyo koyabilirsiniz. Lokum kalınlığında olacak şekilde iyice yayın. Dondurucuya atın. 4-5 saat kalsın.
* Çıkartıp küçük küpler şeklinde kesin. Soğukken yiyin. (Ağzınızda eriyecektir ve acayip serin olacaktır. Yaz günleri için ideal.) Yenilecek kadarı kesip geri kalanını yine buzluğa koyun.
3. Tür Mozaik Pasta : (piramit şeklinde yapacaksanız)
* (Genelde kakaolu geniş kare bisküvilerden yapılan modeldir.) Bir paket kare bisküviyi açın. Yanyana olacak şekilde 3′er 3′er bir jelatinin üstüne dizin. (Yatayda 3, dikeyde ortalama 5-6 sıra olacak şekilde.)
* İkinci bir kişi yardımıyla jelatinin yanlarından hafifce kaldırın. Kap şekline gelen bisküvilerin içine karışımı dökün. (İsterseniz içine muz da koyabilirsiniz.)
* Karışımdan yine biraz daha dökün. Jelatini piramit haline getirin. Jelatini sıkıca kapatıp, piramiti kalıp haline getirin. Buzluğa atın. (Jelatin kalıp iyi tutsun diye mandallanabilir. 5-6 adet mandal yeterli olur)


Aşçının Notu :
* 1 ve 2. tür için her tür süsleme yapılabilir. Hindistan cevizi, ezilmiş şam fıstığı, fındık vs.
* Bütün tariflerin içine muz koyabilirsiniz. 1. ve 2. tür için çok ince dilimlenmişler iyi gider. 3. tür de muz başparmak boyunda kesilmiş, bütün yuvarlak olarak koyulursa güzel oluyor.
* Hormonsuz, doğal küçük dağ çileklerininden bulabilirseniz, çikolatayla olan tadları çok uyumludur. Tadı ve kokusu çikolatayla birleşince tadı ve kokusundaki harmoni insanı bitiriyor.
* Çikolata zevkiniz keskin ise 2 paket bisküviyi 2’side kakaolu bisküvi olacak şekilde kullanınız. Orta halli bir çikolata zevkiniz varsa, 1′i sütlü bisküvi, 1′i kakaolu bisküvi olacak şekilde kullanın.
* Yumuşak bir çikolata tadı zevkiniz varsa, 2 bisküviyi çifte kavrulmuş olarak kullanın. Özellikle 2. türde çifte kavrulmuşlar çok güzel gidiyor.
* Şekerin tadını az bulursanız yarım su bardağı kadar daha ekleyin. Damak tadınıza göre…
* Deneme yanılma yoluyla tam anlamıyla damak tadınıza uyan bir mozaik pasta yapmayı öğrenirsiniz. (Bisküvi çeşidi, şeker miktarı, yarım paket daha fazla kakao kullanmak, ya da içine erimiş çikolata parçaları koymak gibi…)

KIRMIZI MEYVELİ BASİT LİMONLU PEYNİRLİ KEK TARİFİ


KIRMIZI MEYVELİ BASİT LİMONLU PEYNİRLİ KEK TARİFİ

Malzemeler :
• 100 gr. diyet bisküvisi
• 50 gr. eritilmiş tereyağı
• 200 gr. hafif yumuşak peynir
• 500 gr. ricotta peyniri
• 200 gr. pudra şekeri
• 2 limon kabuğunun rendesi
• 3 limonun suyu
• 4 tabaka jelatin (yaklaşık 4 gr.)
• Garnitür olarak 250 gr. kırmızı meyve (çilek, ahududu, Frenk üzümü, vs.)

Yapılışı :
1. Kek tabanı için bisküvileri  el blendırının doğrayıcı kabına koyun ve ince, gevrek bir doku elde etmek için doğrama bıçaklarını kullanın.
2. Erimiş tereyağını bu karışıma ekleyin ve daha kalın bir doku elde etmek için blendırdan geçirin.
3. Gevrek karışımı 20 cm'lik yuvarlak turta kalıbının dibine bastırın. Sertleşmesi için buzdolabında bekletin.
4. Peynirli kek için hafif yumuşak peyniri, ricotta ve pudra şekeriyle karıştırarak çırpın, sonra 2 limon kabuğu rendesini ekleyin.
5. Jelatin tabakalarını soğuk suya bastırın, ardından tabakaları düşük ateşte 3 limonun suyu içinde eritin. Limon suyunu kaynama noktasına getirmemek önemlidir.
6. Jelatin ve limon suyu karışımını peynir karışımına çırparak katın ve sonra hepsini bisküvi tabanın üstüne kaşıkla yayın . Buzdolabına koyup katılaşana dek soğutun. Servis etmek için peynirli kekin üstüne pudra şekeri serpin ve kırmızı meyvelerle birlikte servis edin.Afiyet olsun.

PORTAKALLI ÇİKOLATALI KEK TARİFİ


PORTAKALLI ÇİKOLATALI KEK TARİFİ

Malzemeler :
4 adet yumurta
Yarım su bardağı portakal suyu
3 adet portakalın
rendelenmiş kabuğu
Bir buçuk su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz

Sosu İçin:
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı pudra şekeri


Yapılışı :
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.Yumurta sarıları, yarım su bardağı portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve toz şekeri, toz şeker eriyene kadar çırpın.Bir su bardağı un, kabartma tozu ve tuzu eleyip yumurta sarılı karışıma ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın.Ayrı bir kapta yumurta aklarını kar haline gelinceye kadar çırpıp karışıma ekleyin.Yuvarlak bir kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin.Sosu için, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve pudra şekerini karıştırıp keki ıslatın.Çikolataları benmari usulü eritip kekin üzerine gezdirin.Çikolata donduktan sonra portakal dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.Afiyet olsun.

BADEM AROMALI CEVİZLİ KEK TARİFİ



BADEM AROMALI CEVİZLİ KEK TARİFİ

Malzemeler :
2 su bardağı un + 3 yemek kaşığı un
2 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
4-5 damla badem aroması (dr oetkerin büyük markatler 'den temin edebilirsiniz]
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı damla çikolata


Yapılışı :
Öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırpalım. sırayla süt, sıvıyağ,badem aroması ekleyip tekrar cırpın. Daha sonra unu, vanilya, kabartmatozu ekleyip karıştılarım. En son ceviziçi ve damla çikolatayı ilave edip yağlanmış kek kalıbına dökelim.170 derece fırında pişirelim .Kürdan ile test yapmadan fırından çıkarmayın.Afiyet olsun.

BALLI VE CEVİZLİ PASTA TARİFİ


BALLI VE CEVİZLİ PASTA TARİFİ

Pandispanya İçin Malzemeler :
5 adet yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Yarım çay kaşığı vanilya
1 su bardağı un
Yarım çay bardağı eritilmiş margarin
Yarım paket kabartma tozu


İç Kreması İçin:
1 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
Yarım litre süt
1 paket vanilya


İç Malzemesi İçin:
1 adet muz
Bir buçuk çay bardağı bal
2 su bardağı çekilmiş ceviz içi


Üzeri İçin:
1 paket krem şanti
1 adet muz
Yarım çay bardağı bal
1 paket (80 gram) bitter çikolata


Yapılışı :
Pandispanya için yumurta, toz şeker, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı bir kasede çırpın. Unu azar azar ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Erimiş margarin ile kabartma tozunu ekleyin ve fazla karıştırmadan unlu karışıma yedirin. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba hazırladığınız hamuru yayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Diğer yandan iç kreması için yumurta, tozşeker, un ve sütü bir tencereye alın ve muhallebi kıvamına gelene kadar tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. Ocağın altını kapattıktan sonra vanilyayı ilave edin. Ayrı bir kapta iç malzeme için bal ve ceviz içini karıştırın ve bir kenara alın. Pandispanyayı ortadan ikiye kesin. Birinci katına kremanın yarısını ince bir tabaka halinde sürün ve dilimlenmiş muzu dizin. Muzun üzerine kalan remayı sürün ve onun da üzerine ballı cevizli karışımı yayın. İkinci pandispanyayı cevizli karışımın üzerine kapatın. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın ve pastanın üzerine kaplayın.Bir spatula yardımıyla düzeltin ve dilimlenmiş muzu dizin. Muz dilimlerinin üzerine yarımşar ceviz içi yerleştirin. Dilimlerden yarısını bal, yarısını da benmari usulü eritilmiş çikolata ile kaplayın. Buzdolabında 1 saat dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.

ISLAK KEK TARİFİ


ISLAK KEK TARİFİ

Malzemeler :
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
2.5 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı sıvıyağ 

1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzerine:
Kakao

Yapılışı :
Şeker ve yumurtaları çırpın. Süt, sıvıyağ ve kakao ekleyin. Bu karışımdan 1 su bardağı ayırın. Kalanına un, vanilya ve kabartma tozunu ilave edin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Keki fırından alın. Kek sıcakken, önceden ayırdığınız kakaolu karışımı üzerine gezdirin. Kek bu karışımı çekince, üzerine kakao serpin. Dilimleyerek servis yapın.

LİMONLU MERENG TARİFİ


LİMONLU MERENG TARİFİ

Malzemeler :
3 su bardağı un
1 adet yumurta 150 gram margarin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı toz şeker

Muhallebi İçin:
4 su bardağı süt
4 adet yumurtanın sarısı
Bir buçuk su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
5 adet limonun suyu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya

Beze İçin: 
4 adet yumurtanın akı
2 çay bardağı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz

Yapılışı :
Hamuru hazırlamak için malzemelerin hepsini derince bir kapta karıştırın. Daha sonra kelepçeli bir kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirip, soğumaya bırakın. Muhallebi için süt, yumurta sarıları, toz şeker ve unu bir tencereye alıp, karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladığında rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve vanilyayı ekleyip bir taşım daha kaynatın.Muhallebiyi pişen hamurun üzerine dökün. Bezeyi hazırlamak için yumurta akını, toz şekeri ve tuzu önce yavaş, daha sonra hızlı devirde koyulaşıncaya kadar mikserle çırpın. Bezeyi krema sıkacağı yardımıyla muhallebinin üzerine sıkın. Kek kalıbını tekrar fırına verip bezelerin üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarın, soğuduktan sonra dilimleyip, servis yapın.

ISLAK KEK TARİFİ


ISLAK KEK TARİFİ

Malzemeler :
2 su bardağı toz şeker
4 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 paket margarin
1 paket kakao (küçük paket)
İki buçuk su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı :
Toz şeker ve yumurtayı beyazlaşana dek çırpın.Süt, ardından eritilmiş margarin ekleyip iyice çırpın. Üzerine kakao eleyip çırpmaya devam edin.Daha sonra kullanılmak üzere karışımdan 1 su bardağını kenara ayırın. Kalan karışıma, un, vanilya ve kabartma tozu ekleyip iyice çırpın. Margarinle yağlanmış orta boy fırın tepsisine boşaltıp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirin.Fırından alıp, kabından çıkarmadan dilimleyin. Üzerine, kenara ayırdığınız karışımı kaşık yardımıyla dökün.Ilık veya soğuk servis yapın

PATLICANLI POĞAÇA TARİFİ


PATLICANLI POĞAÇA TARİFİ

Hamur İçin Malzemeler :

*125 gr oda ısısında tereyağı
*1 çay bardağı zeytinyağı
*5 yemek kaşığı kaymak
*1 çay bardağı yoğurt
*2 yumurta ( Birinin sarısı üstüne sürülmek üzere ayrılacak)
*1 paket kabartma tozu
*1 tatlı kaşığı toz şeker
*1 çay kaşığı tuz
*1 su bardağı mısır unu
*2,5 -3 su bardağı kadar un

İç Malzemesi :
*2 adet közlenmiş, soyulmuş ve ezilmiş patlıcan
*100 gr 1 çorba kaşığı yağ ile kavrulmuş kıyma
*1 su bardağı robotta çekilmiş fındık( çok fazla un gibi olmasın)
*1 tatlı kaşığı kişniş, tuz, karabiber.

Yapılışı :
1.Öncelikle iç malzemesini birbiri ile güzelce karıştırın. Tuzunu ve karabiberini de katarak bir kenarda bekletin.
2.Hamur malzemesini de güzelce yoğurup, üstü örtülü bir şekilde yarım saat kadar dinlendirin.
3.İsterseniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,elinizde açarak, istersenizde hamuru merdane ile tezgahta açarak, bir bardak yardımı ile yuvarlaklar çıkarıp, ortalarına hazırladığınız iç malzemesinden koyun ve yarım daire şeklinde kapatın.
4.Yumurta sarısının içine bir çorba kaşığı yoğurt ekleyin ve poğaçaların üstüne fırça yardımı ile sürün.
5.Dilerseniz poğaçaların üstüne çörek otu serpebilirsiniz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, üstleri kızarıncaya kadar pişirin. Mümkünse ılık servis yapın. Afiyet olsun

SÜTLÜ AÇMA TARİFİ



SÜTLÜ AÇMA TARİFİ

Malzemeler :
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket yaş maya
2 tatlı kaşığı tuz (silme)
4 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
7 su bardağı un


Üzeri İçin :
1 adet yumurta
Susam
Çörek otu

Yapılışı :
Süt ve suyu tencerede ılık olacak şekilde ısıtıyoruz. Ilık hale getirdiğimiz su ve sütün içine mayayı ekliyoruz. Yumurta, sıvı yağ, şeker ve tuzu da ekledikten sonra karıştırıyoruz. Unu da ekleyip hamuru elimize yapışmayacak hale gelene kadar yoğuruyoruz. Unu 1′er bardak 1′er bardak dökersek kıvamını daha rahat tutturabiliriz. Hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bitince üzerini temiz bir bezle örterek yaklaşık 1,5 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra tepsiye yağlı kağıt sererek hamurumuzu şekillendiriyoruz ve tepsiye diziyoruz. Üzerine de yumurta sarısı sürdükten sonra susam veya çörek otu dökerek açmalarımızı 160 dereceye ayarladığımız fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun