PRENSES TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
50 gr. tereyağı
Çikolata sosu;
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağından az şeker
1,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 yumurta sarısı
Yapılışı :
Tereyağı hariç, muhallebi malzemelerini bir tencereye koyup kısık ateşte göz göz olana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Daha sonra tereyağı da ekleyip mikserle pürüzsüz bir kıvam yakalayıncaya kadar karıştırın. Borcama dökün ve biraz ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırın.
Çikolata sosu hazırlamak için;
Bütün malzemeleri karıştırın ve katılaşana kadar devamlı olarak karıştırın. Arzu ederseniz kaynayınca içine 25-30 gr. çikolata ekleyip eriyene kadar karıştırın ve soğutun.
Dolapta soğuttuğunuz tatlının üzerine hazırladığınız çikolata sosundan bolca dökün servis yapın.
NOT: Çikolata sosu normalde tatlının üzerini tamamen kapatacak şekilde dökülür. Ben fotoğrafta görüldüğü üzere daha çok süsleme mahiyetinde az döktüm.
HAVUÇ TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
1 kg havuç
Yeteri kadar su
1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz
yer fıstığı
1 su bardağı toz şeker
3 çorba kayığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Üzerine:
3 çorba kaşığı
rendelenmiş Hindistan cevizi
2 adet limonu rendelenmiş kabuğu
Yapılışı :
Havuçları temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan
itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Yerfıstığını incecik dövün.Toz şeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yer fıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. 3 Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra
buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin. 4 Rendelenmiş Hindistan cevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.
ELMALI MİLFÖY BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 adet milföy hamuru
4 adet orta boy elma
1 kahve fincanı iri dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı vişne likörü
Üzerine:
Pudra şekeri
Yapılışı :
Elmaların kabuklarını soyup, kabak oyacağı ile ortasındaki çekirdekli kısmı çıkarın. Ceviz, tarçın ve toz şekeri karıştırıp, elde ettiğiniz harcı elmaların içine doldurun. Milföy hamurlarını elinizle hafifçe açıp, her bir milföy hamurunun ortasına elmayı bütün halde koyun. Bohça biçiminde katlayın. Pişerken açılmasın diye ortasına kürdan batırın. 170 derece fırında üzeri pembeleşene dek pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerlerini vişne likörü ile ıslatın. Pudra şekeri serpip, servis yapın.
FIRINDA TARÇINLI ELMA TARİFİ
Malzemeler :
1 tatlı kaşığı toz tarçın
3 adet kırmızı elma
200 gram kıyılmış hurma
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
Yarım limon
1 tatlı kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
Servis için:
1 tatlı kaşığı toz tarçın
3 adet kırmızı elma
200 gram kıyılmış hurma
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
Yarım limon
1 tatlı kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
Servis için:
Krema
Yapılışı :
Hurma, fındık, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 3-4 çorba kaşığı suyu tencereye alıp, 1-2 dakika karıştırarak pişirin. Elmaların kabuklarını soyup, çekirdek yataklarını çıkarın. Kararmamaları için limonla ovalayın. İçlerini hurmalı karışımla doldurup, üzerlerine oda sıcaklığındaki tereyağını sürün. Fırın kabına yerleştirip, 1 çay bardağı su ekleyin. Elmaların üzerine yarım tatlı kaşığı tarçın ve toz şeker serpiştirip, önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Krema ile servis yapın.
Yapılışı :
Hurma, fındık, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 3-4 çorba kaşığı suyu tencereye alıp, 1-2 dakika karıştırarak pişirin. Elmaların kabuklarını soyup, çekirdek yataklarını çıkarın. Kararmamaları için limonla ovalayın. İçlerini hurmalı karışımla doldurup, üzerlerine oda sıcaklığındaki tereyağını sürün. Fırın kabına yerleştirip, 1 çay bardağı su ekleyin. Elmaların üzerine yarım tatlı kaşığı tarçın ve toz şeker serpiştirip, önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Krema ile servis yapın.
YÖRÜK SIKMASI TARİFİ
Malzemeler :
250 gram rondo da çekilmiş bayat ekmek
4 su bardağı un
2 çorba kaşık zeytinyağı
Yeteri kadar su
2 çay kaşığı tuz
Harç için:
4 adet patates
1 adet soğan,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze soğan
Yarım çay kaşığı pul biber,
Yarım çay kaşığı kimyon,
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Harç için patatesleri haşlayıp, küçük küp şeklinde doğrayın. Sıvı yağ da soteleyip, kıyılmış soğan ilave edin. Rengi hafif dönene dek kavurun. Kıyılmış taze soğan, maydanoz, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde bayat ekmek, un, zeytinyağı ve tuzu harmanlayın. Azar azar su ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 30 dakika dinlenmeye bırakan. Hamurdan küçük bezeler koparıp, pasta tabağı büyüklüğünde açın. Sacda veya yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirin. Pişen yufkaların bir kenarına patatesli harçtan pay edip rulo şeklinde sarın. Ilık servis yapın.
PATATESLİ AÇMA BÖREK TARİFİ
Hamuru için Malzemeler :
1 paket (10 gramlık) kuru maya
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
6 adet patates
2 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
Hamurun aralarını yağlamak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
1 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı :
Öncelikle hamur için yoğurma kabına 2 su bardağı un koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Maya,
yoğurt, sıvı yağ, süt, toz şeker ve tuzu ilave edin. Yoğurmaya başlayın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyin. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edince üzerini nemli bir bezle örtüp, oda sıcaklığında 45 dakika mayalanmaya bırakın.
İç malzeme için patatesleri haşlayın ve kabuğunu soyun. Bir çatal yardımıyla ezin ve bir kenara alın. Yemeklik doğranmış soğan ve sıvı yağı bir tencereye koyup, 1 dakika kavurun. Patates, tuz, karabiber ve pul biber ekleyip, karıştırın. En son kıyılmış maydanozu ilave edip, tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamurdan 8 adet beze yapın ve her bir bezeyi orta büyüklükte bir fırın tepsisi genişliğinde açın. Tepsiyi yağlayın ve 1 adet yufkayı serip, üzerini tekrar yağlayın. İkinci yufkayı serin ve yağlayın. Üst üste 4 yufka olduğunda (her birinin arası yağlanacak) iç harcı yayın. Kalan 4 adet yufkayı da aynı şekilde aralarını yağlayarak üst üste koyun. En üste serdiğiniz yufkayı da yağlayın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği fırından aldıktan sonra sıcakken üzerine tereyağı sürün. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
PRATİK TALAŞ BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
250 gram ufak doğranmış yağsız kuşbaşı et
1 adet küçük boy domates
Yarım su bardağı bezelye
1’er adet havuç ve patates
Tuz, karabiber
10 adet milföy hamuru
Üzeri için:
Çörek otu
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Havuç ve patatesi yarı yarıya haşlayın. Küçük küpler şeklinde doğrayın. Bir tencerede kuşbaşı eti kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. İçine küp doğranmış domatesi katıp 1- 2 dakika kavurun. Bezelye, havuç, patates, tuz ve karabiber ekleyip, 1-2 defa çevirdikten sonra soğumaya bırakın. Milföy hamurunu düz bir zemin üzerine yayın. Yarısına karışımdan koyup, diğer yarısını harcın üzerine örtün. Milföyler bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
SUSAMLI KRAKERLER TARİFİ
Malzemeler :
2.5 su bardağı organik buğday unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
60 gram (4 çorba kaşığı kadar) tereyağı
Yarım su bardağı soğuk su
2 çorba kaşığı susam
1 adet yumurtanın akı
3-4 dal biberiye
Yapılışı :
Kuru malzemeyi derin bir kasede iyice karıştırın. Tereyağını ve suyu ilave edip, yumuşak bir hamur elde edene kadar, gerekirse un ya da su ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yarım saat strech filme sarılı halde buzdolabında dinlendirin. Merdane ile incecik açın. Dilerseniz kalıpla yuvarlak şekiller kesin. Ya da bıçakla uzun şeritler kesip, onları da dikdörtgen şeklinde kesin. Şekil verdiğiniz hamurları, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yumurta akını çırpın ve fırça ile hamurların üzerine sürün. Üzerlerine bolca susam serpin. Dilerseniz bazılarını siz de benim gibi biberiye ile süsleyin. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında 15-20 dakika pişirin.
ACIBADEM KAPLAMALI KEK TARİFİ
Malzemeler:
3 adet yumurta( oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 paket sıvı krema(200 ml)
1 kabartma tozu
2 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi ve bu limonun suyu
2 su bardağı un +2 yemek kaşığı un (ilave ediyoruz)
3 adet büyük Acıbadem kurabiyesi
1 çay bardağı çekilmiş fındık
Üzerine :
3 yemek kaşığı Nutella
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Şeker ve yumurta iyice köpürünceye kadar çırpılır.Krema,limon rendesi ve suyu ilave edilerek birkaç saniye daha çırpılır.Elenmiş olan un,kabartma tozu ve vanilyalar ilave edilir bu karışımlara bir kaç saniye çırpılır.daha fazla çırpmayın gerisini bir spatulayla iyice harmanlayın.Dibini yağladığımız kelepçeli kalıba boşaltıyoruz.Fındıklarımızı serpiştiriyoruz onun üzerine parçaladığımız acıbadem kurabiyelerini serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derecede pişmeye bırakıyoruz. Acıbadem kurabiyelerini çok ufaltmıyoruz fındık büyüklüğü şeklinde kırılması kafidir.Kekimizin içininin pişip pişmediğini fırına koyduktan 20 dak sonra kürdanla test edilebilir. Kekimizi fırının alttan bir üst tabakasına yerleştirelim. Nutella ve Sıvıyağı küçük bir sos tavasına alıp ocakta biraz ısıtıyoruz hafif akıcı bir kıvam olunca ocaktan alıp pişen kekimizin üzerine yayıyoruz.
NOT:
Su bardağı un ölçüsünü ayarlarken bardağımıza unu doldurup parmakla üzerini düzeltip fazla unları alıyoruz.yemek kaşığı unumuzu da ne silme nede çok tepeli olacak.Kek harcımızda yağ kullanılmıyor.
CEVİZLİ LEZZET PASTA TARİFİ
Malzemeler:
- 2 Su bardağı Ceviz Dövülmüş
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Su bardağı Toz Şeker
- 4 Yemek kaşığı Un
- 6 Adet Yumurta
Ara Kreması:
- 3 Su bardağı Süt
- 1 Çay kaşığı Tereyağı
- 1 Su bardağı Toz Şeker
- 2 Fincan Un
- 1 Paket Vanilya
Süsü:
- Yarım Çay bardağı Ceviz Dövülmüş
- 1 Paket Krem Şanti
- 1 Su bardağı Süt
Yapılışı :
Yumurta ve şekeri 15 dakika boyunca ara vermeden çırpıyoruz. Un,ceviz ve kabartma tozunu ayrıca karıştırıp yumurta ve şekere ilave edip tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına döküp, pişiriyoruz. Krema için,tencereye sütü alıp tereyağ haricindeki malzemeleri ekleyip tahta kaşıkla karıştırarark kaynatıp koyulaşmasını sağlıyoruz. Kıvama gelince,tereyağ ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Pişen kekimizi ortadan kesip arasına kremayı yerleştirip,üzerine kekin diğer parçasını ekliyoruz. Krem şantiyi hazırlayıp,pastanın üzerini krem şantiyle kaplıyoruz. İsteğimize göre süsleyip,ceviz serpiştirerek servis yapıyoruz
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)