SU BÖREĞİ TARİFİ
00:53 by ZuhalSU BÖREĞİ TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
3 Su bardağı tam buğday unu
3 Yumurta
1 Çay kaşığı deniz tuzu
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Harcı ve üzeri için:
1 Çay kaşığı deniz tuzu
6 Yemek kaşığı (150gr) tereyağı
1 Demet incecik kıyılmış maydanoz
1,5 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir
Yapılışı :
2 Su bardağı unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz biçiminde açın. Yumurtaları ve tuzu ortasına koyup parmak uçlarınızla veya mikserin hamuru yoğurma ucuyla karıştırmaya başlayın. Hamur toparlanmaya başlayınca zeytinyağını hamurun üzerine ilave edip yoğurmaya devam edin. Esnek, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar, gerektikçe un ilave ederek yoğurun.
Hamuru 10 bezeye bölün. Biraz un ilavesiyle tekrar kuvvetlice yoğurarak özlendirin. Teker teker mutfak tezgahında merdane veya oklava ile küçük boy tepsi büyüklüğünde açın(su böreğinin yufkası diğer börek yufkalarına oranla daha kalın olur) Açtığınız yufkayı kururmaması için dörde katlayın, temiz bir yerde bekletin. Diğer bezeleri de aynı şekilde açın.
Geniş bir tencerede 1 çay kaşığı tuz ile bol su kaynatın. Ayrı bir tencerenin içine bol soğuk su hazırlayın.
Tereyağını eritip ılınması için bir kenarda bekletin. Yaklaşık 24 santim çapında bir tepsiyi tereyağ ile yağlayın. Bir yufkayı kuru olarak tepsinin tabanına serin. Yufkanın kenarlarını tepsinin dışına sarkıtarak bekletin.
Düzgün, yırtılmamış bir yufkayı böreğin üzeri için ayırın. Kalan 8 yufkayı kaynamakta olan suda teker teker 1-2 dakika kadar pişirin. Kaynar sudan çıkarır çıkarmaz soğuk suya atın. Sudan çıkarırken yufkayı elinizle hafifçe sıkıp fazla suyunu alın. (Kepekli un kullanmış olduğunuz için yırtılabilir, hiç önemli değil) Tepsiye sığması için hafifçe büzerek yerleştirin. Tabandaki yufkanın üzerine 3 kat yufka yerleştirdiğinizde bol peynir ve maydanoz serpiştirin. Kaşıkla bolca tereyağı gezdirin. Tekrar 3 kat yufkayı döşeyin ve üzerine harç malzemesiyle tereyağını gezdirin. 2 kat yufka daha yerleştirin.
En üstü için ayırdığınız yufkayı sermeden önce tepsinin kenarlarına sarkıtmış olduğunuz yufkayı böreğin üzerine doğru toparlayın.Ayırdığınız haşlanmamış yufkayı tepsinin üzerine yerleştirin. Tepsiden büyükse fazlalıklarını kesip altına yerleştirin. Böylece böreğin üzeri yekpare bir yufka ile kaplanmış olacak. En üste ve böreğin yanlarına da bolca tereyağı sürün.
Tepsiyi ocağın üzerine yerleştirin. Kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirin. Alt tarafının iyice pişip pişmediğini anlamak için arada bir bıçak yardımıyla böreğin yan kenarını kaldırarak alt kısmına bakın. 20-30 dakika içinde hafifçe esmerleşmeli.
Diğer tarafını da pişirmek için böreği tersyüz edeceğiz. Börek tepsisinin üzerine tepsiden daha geniş bir başka tepsiyi kapatın. Muftak eldiveni veya kalın bir bez yardımıyla alttaki sıcak tepsiyi tutup diğerinin üzerine birden çevirin. Çevirmiş olduğunuz böreği kaydırarak kendi tepsisine tekrar yerleştirin. Yanlarına ve üzerine biraz daha tereyağı sürün. Kısık ateşte çevire çevire bu tarafını da pişirdikten sonra dilimleyip sıcak sıcak sofraya getirebilirsiniz.
Etiketler:
Kolay Börek Tarifleri
,
Kolay Tatli Tarifleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum :
Yorum Gönder