AYVA REÇELİ TARİFİ




AYVA REÇELİ TARİFİ

Malzemeler :
1 kg ayva
1 kg toz şeker
½ litre su
2-3 adet kuru karanfil
1 çay kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
3-4 damla limon suyu
2-3 adet kabuk tarçın


Yapılışı :
Ayvaları yıkayın kabuklarını soyun, ortadan bölün ve çekirdeklerini çıkarıp ayırın.Orta kısımlarındaki sert kısımları bıçakla ayırın ve etli kısımlarını minik küpler halinde doğrayın.Ayıkladığınız kabukları ve çıkarmış olduğunuz çekirdekleri yarım litre su koyduğunuz tencerede yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Kabuk ve çekirdekler kaynayınca suyuna koyu pembe bir renk verir.Kabukları tencereden kevgirle alın, çekirdekleri bırakın.Küp küp doğradığınız ayvayı tencereye alın. Aynı anda kuru karanfilleri, kabuk tarçınları, sirke ve tereyağını da ilave edin. Ve ayvalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika orta hararetli ateşte pişirin.Ayvaların yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin, bazı ayva cinsi gereği geç pişebilir, pişmemiş ise bir süre daha kaynatın.Ayvalar yumuşayınca şekeri tencereye ilave edin ve karıştırın, 3-4 damla kadar limon suyu damlatın.Şekeri ile birlikte 15 dakika daha pişirin ve reçeliniz orta kıvama gelince ocağı kapatın.Reçelinizin soğumasını bekleyin, soğuyunca temiz ve kuru cam kavanozlara yerleştirin.Oda sıcaklığında muhafaza edin.
Not: Reçelinize ilave edeceğiniz limon suyu şekerlenmesini, sirke küflenmesini, tereyağı da pişerken köpük yapmasını engeller. Kuru karanfil ve kabuk tarçın reçele güzel bir aroma verir, ayrıca kabuk tarçın, ayvanın jöle özelliğini taşıyan ve reçele kıvam kazandıran çekirdekleri ile birlikte reçelin kırmızı renk almasını sağlar.Afiyet olsun

0 yorum :

Yorum Gönder