MAHLEPLİ POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket margarin ya da tereyağı
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı toz şeker
4 buçuk su bardağı un
40 gr. yaş maya
1 adet yumurta
İçi İçin :
3 adet haşlanmış patates
200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
Yarım çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Kararında karabiber
Yapılışı :
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, yumurtaları, eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, mahlebi ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım.Bu arada poğaçanın iç harcını hazırlayalım. Tavaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Kıymayı ekleyip suyu çekilene dek kavurmaya devam edelim. Salçayı ekleyip birkaç kez çevirelim. Haşlayıp rendelediğimiz patatesleri, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyerek karıştırıp ateşten alalım.
Mayalanan hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassıltalım. Hamurların bir kenarına kıymalı iç koyup boş kenarı üzerine kapatalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek 1/2 saat daha oda sıcaklığında ikinci kez mayalanması için bekletelim. Poğaçaları önceden ısıtılmış 190°C ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.
0 yorum :
Yorum Gönder