TAVUKLU BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
250 gram tavuk eti (but kısmından)
8 adet milföy hamuru
3 çorba kaşığı sıvıyağ
5-6 adet mantar
1 adet havuç
Yarım su bardağı haşlanmış bezelye
4-5 dal dereotu
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Çörekotu, haşhaş tohumu
Yapılışı :
Tavuk etini küçük küpler halinde doğrayın. Mantar ve havucu ince kıyın. Sıvıyağı bir tavaya alıp tavuğu ilave edin ve 5 dakika kavurun. Üzerine mantarı ekleyin. Mantar suyunu salıp çekince havucu ilave edin. Havuç yumuşayınca, bezelye, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Bir iki çevirip ocaktan alın. Kıyılmış dereotu ilave edip karıştırın. Milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletin. 1 adet milföy hamurunu düz bir zemine alıp bir kenarına boydan boya tavuklu harçtan koyun. Rulo şeklinde sarıp bıçakla ortadan ikiye bölün ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Milföylerin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Yarısına haşhaş tohumu yarısına çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip, sıcak servis yapın.
PASTIRMALI PATATESLİ BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 adet yufka
5 adet patates
150 gram pastırma
1 adet soğan
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kimyon
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri İçin:
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı su
Yapılışı :
Patatesleri haşladıktan sonra geniş bir kaba alın ve ezin. Üzerine rendelenmiş soğan ve ince kıyılmış sivri biber ekleyin. Baharatları ve ince kıyılmış pastırmayı ilave edip karıştırın. Ayrı bir yerde su ve sıvıyağı karıştırıp kenara alın. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayıp, üzerini sıvıyağlı karışımla ıslatın. İkinci yufkayı üzerine kapatın ve dörde bölün. Daha sonra her parçayı kendi içinde üçe bölün. Yufkaların kalın taraflarına harç koyup kenarlarını içe katlayın. Üç parmak genişliğinde ve çok gevşek olacak şekilde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı ile suyu çırpıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapın.
MAKARNALI BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
2 adet yufka
1 paket fiyonk makarna
5 su bardağı su
İki buçuk su bardağı yoğurt
4 adet yumurta
Yarım su bardağı eritilmiş margarin
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz, tuz
Yapılışı :
Yufkalardan birini, kenarları yüksek, orta büyüklükte ve yağlanmış bir fırın kabının içine, uçları dışarı taşacak şekilde serin. Fiyonk makarnayı tuzlu suda 8 dakika haşlayıp, süzün. Ayrı bir kabın içinde yoğurt, yumurta, margarin, tereyağı ve tuzu karıştırın. Böreğin üzerine sürmek için bu karışımın birazını ayırın. Kalan karışımın içine beyaz peynir, maydanoz ve soğuyan makarnayı katıp, bütün malzemeyi harmanlayın. Yufkanın üzerine makarnalı karışımı yayın. Kalan yufkayı malzemenin üzerine serip kenarları içe doğru katlayın. Ayırdığınız sütlü karışımı böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra ters çevirip servis tabağına çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.
SU BÖREĞİ TARİFİ 2
Malzemeler :
700 gram un
7 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı süt
1 çay bardağı sıvıyağ + 1 çorba kaşığı sıvıyağ
250 gram tereyağı
Tuz
İçine:
400 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
Yapılışı :
Tereyağı ve sıvıyağ hariç, hamur malzemesini yoğurun. Üzerine nemli bez örtün ve 30 dakika dinlendirin. 10 parçaya bölün. Oklavayla ince yufkalar açın. Yufkaları açarken un veya nişasta kullanırsanız çok daha kolay incelir. Büyük bir tencereye bol su koyup, iki çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile suyu kaynatın. 250 gram tereyağını eritin, 1 çay bardağı sıvıyağ ile karıştırın. İç malzeme için peyniri rendeleyin, ince kıyılmış maydanozla karıştırın. Tercihen yuvarlak olan fırın tepsinizi yağlayın, en alt kata kuru bir yufka serin. Üzerine 3 çorba kaşığı yağ gezdirin. Sonra 4 yufka alıp her biri için şu işlemi tekrarlayın: Kaynayan suya yufkayı katlanmayacak şekilde dikkatlice koyun. Aşağı yukarı 1 dakika, yufka kaynayan suyun üzerinde balonlaşana kadar haşlayın. Süzgeçle alıp soğuk suya atın. Suyunu süzdürmek için kuru bir bezin üzerine koyun. Suyunu süzer süzmez, üzerine üç çorba kaşığı yağ koyarak tepsiye yerleştirin. Bu aşamada beş yufkayı yerleştirmiş olmalısınız. Beşinci katın üzerine iç malzemesini koyduktan sonra üzerine bir kuru yufka koyun ve yağlayın. Yukarıdaki haşlama ve yağlama işlemini kalan 4 yufkanın üçü için tekrar ederek kuru katın üzerine yerleştirin. En üste tekrar kuru bir yufka koyun ve kalan yağı üzerine sürün. Pişmeye bırakın.
MANTARLI VE TAVUKLU PİDE TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su
Mantarlı İç İçin:
750 gram mantar
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Tuz, karabiber, pulbiber
Tavuklu İç İçin:
1 kg tavuk göğsü
4 çorba kaşığı sıvıyağ
3 adet domates
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri İçin:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı :
Mayayı suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan
4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir parçayı unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. Mantarlı iç için küp doğranmış mantarı sıvıyağda kavurun. Kabukları doğranmış ve küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve pul biberi ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ılınmaya bırakın.
Tavuklu iç için, kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü sıvıyağda kavurun. Kabukları soyulmuş ve küp
doğranmış domates, sivri biber, tuz, karabiber, pul biber ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Hamurların yarısına mantarlı yarısına tavuklu harçtan pay edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
BAYRAM BONBONU TARİFİ
Malzemeler :
500 gram ceviz
2 su bardağı pudra şekeri
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 adet ezilmiş karanfil
1 adet yumurtanın akı
Süslemek İçin:
Pudra şekeri
Yapılışı :
Cevizleri robottan geçirin. Kalan malzemeyi ilave edin. Rondo yardımıyla iyice hamur haline getirin. Hamurdan küçük toplar yapın. Üstünü pudraşekeri ile süsleyin.
KIYMALI PİDE TARİFİ 2
Hamur İçin Malzemeler :
1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su
Kıymalı İç İçin:
750 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri İçin:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı :
Mayayı suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir hamuru unla birlikte uzunlamasına açın. Kıymalı iç için kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi kavurun. Maydanozu ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Hamurların ortasına kıymalı içten yayın. Üzerlerini kapatacak şekilde hazırlayın. Uçlarını birleştirip, büzün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin. Üzerlerine tereyağı sürün ve 3 parmak kalınlığında kesin. Sıcak olarak servis yapın.
KARIŞIK PİDE TARİFİ
Hamur İçin Malzemeler :
1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su
Kıymalı İç İçin:
Yarım kg kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber,pulbiber
Peynirli İç İçin:
4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sucuklu İç İçin:
Yarım kangal halka doğranmış sucuk
Ispanaklı İç İçin:
Yarım kg ıspanak
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri İçin:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı :
Mayayı suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir hamur parçasını unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. Kıymalı iç için, kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi kavurun. Ocağın altını kapatmaya yakın ince kıyılmış maydanozu ekleyin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ılınması için bir kenara alın. Ispanaklı iç için, ayıklanmış ve kıyılmış ıspanak, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ve pul biberi harmanlayın. Sıvıyağda kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Pide hamurunun içine kıymalı, kaşarlı,sucuklu ve ıspanaklı içten birer parça yan yana olacak şekilde yerleştirin. Kalan hamurlar ve iç harçları da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altları ve üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
TUZLU BİSKÜVİ TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg un
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
150 gram krema
2 adet yumurta
2 adet orta boy haşlanmış patates
İçi İçin :
100’er gram zeytin, kaşar
peyniri ve beyaz peynir
Üzerine:
Yumurta sarısı
Yapılışı :
Patatesleri rendeleyin. Üzerine bütün malzemeyi ekleyip yoğurun. Sonra merdaneyle yarım cm kalınlığında açıp, kare şeklinde küçük keserek, ortalarına zeytin, kaşar ve beyaz peynir koyun. Küçük hamur parçalarını, karşılıklı köşelerini birleştirerek, katlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirip servis yapın.
ÇİLEKLİ TART TARİFİ
Bisküvi Tabanı İçin Malzemeler :
125 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 fincan pudra şekeri
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
2,5 su bardağı un
limon kabuğu rendesi ( arzuya bağlı )
Kreması İçin :
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı şeker
1 adet iyi çırpılmış yumurta
2 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
100 ml çırpılmış sıvı krema
Üstü İçin :
Çilek
Bal ( çileğin üstüne sürmek için )
Çikolata ve Antep fıstığı ( süslemek için )
Yapılışı :
Bisküvi malzemesini iyice karıştırıp yoğurun ve 1 saat buzdolabında bekletin.Bu arada krema malzemesini sıvı krema hariç karıştırıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.Muhallebiyi kaşıkla karıştırarak soğutup ılıtmaya çalışın. Sıvı kremayı mikserle çırpıp koyu krem şanti kıvamına getirin.Bisküvi taban hamurunu merdaneyle açıp, 20 cm çapında alt paneli çıkabilen yağladığınız tart kalıbına yerleştirin. hamurun taban kısmını aşağıdaki resimde olduğu gibi çatalla delin ki; fazla kabarmasın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin ve fırından çıkarıp soğutun..Muhallebi ile çırptığınız kremayı karıştırıp tekrar mikserle çırpın.Kremayı, bisküvi tabanının üstüne yayın.Yıkayıp ayıkladığınız çilekleri istediğiniz şekilde muhallebinin üstüne dizin ve parlak olması için fırça ile bal sürün.Arzunuza göre erimiş çikolata ve Antep fıstığı tozu ile süsleyip, 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)