VİŞNELİ MEKİK TARİFİ


VİŞNELİ MEKİK TARİFİ

Malzemeler :
5 adet yumurta
125 gram tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı un
Yarım çay bardağı toz badem
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı vanilya
Bir buçuk su bardağı vişne

Yapılışı :
Oda sıcaklığında beklemiş tereyağı ve pudra şekerini bir kaba alıp, tahta kaşıkla ezerek birbirine yedirin. Oda sıcaklığındaki yumurtaları tek tek eklerken bir yandan da karıştırarak malzemenin birbirine geçmesini sağlayın. Başka bir kapta elenmiş un, vanilya, kabartma tozu ve bademi karıştırın. Toz karışımı yumurtalı karışıma ekleyin ve bir iki kez karıştırın. Hazırladığınız karışımdan birer çorba kaşığı alarak mekik kalıplarına doldurun. Sapları ve çekirdekleri çıkartılmış vişneleri, hamuru taşırmadan yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Kalıplardan çıkarıp, soğuduktan sonra servis yapın.

YULAFLI KURABİYE TARİFİ



YULAFLI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı irmik
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın akı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un


Bulamak için:
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı :
Hamur için un dışındaki malzemeyi derin bir kaba koyun ve karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek azar azar un ekleyerek yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayıp, önce çırpılmış yumurta sarısına, daha sonra yulaf ezmesine batırıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin.

BROWNİ KURABİYE TARİFİ



BROWNİ KURABİYE TARİFİ

Malzemeler :
125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
25 gr. kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un

Şerbeti için;
3 çay bardağı su
3 çay bardağı toz şeker

Yapılışı;
Öncelikle şerbet malzemelerini küçük bir tencereye alın. Kısık ateşte karıştırak şekerin erimesini sağlayın. Kaynamaya başlayınca 6-7 dakika kaynatın. İyice soğutun. Hamur yoğurma kabına margarin, sıvıyağ, toz şeker ve yumurtayı alıp karıştırın. Kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarlayıp tepsiye dizin.175 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kurabiyeler sıcakken soğuk şerbetin içine teker teker atın, bekletip, çıkartın. Kurabiyeleri tekrar pişirdiğiniz tepside sıkışık şekilde ortasında toplayın. Tencerede az miktarda şerbet kalacak. Kalan şerbeti kurabiyelerin üzerine döküp üzerini başka bir tepsiyle kapatın. Bir gece bekletin. Bu işlem sonunda kurabiyeler tüm şerbeti çekecek.Arzu ettiğiniz şekilde süsleyip servis yapın.Afiyet olsun..

BADEM EZMELİ MİNİ KEK TARİFİ


BADEM EZMELİ MİNİ KEK TARİFİ

Malzemeler :
3 yumurta
150 gr toz şeker
150 ml süt
300 gr un
3 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
12 parça badem ezmesi

Üzeri için :
çırpılmış krema
Süsleme şekerleri


Yapılışı :
Yumurtarla şekeri mikserle iyice çırpın. Süt, un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Hamuru kağıttan küçük muffin kaplarına doldurun. İçlerine birer badem ezmesi yerleştirin. 180 derece fırında kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine çırpılmış krema sıkıp süsleme şekerleri serpiştirin. Servis yapın.Badem ezmeli mini kek artık hazır, afiyet olsun.

BALKABAĞI PASTASI TARİFİ



BALKABAĞI PASTASI TARİFİ

Malzemeler :
1 kg balkabağı
1 su bardağı tozşeker
Bir tutam vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz
6 su bardağı süt
2 paket vanilyalı puding
3 adet yumurta
(sarılarını ve aklarını ayırın)
Bir tutam tuz
2 çorba kaşığı pudraşekeri

Yapılışı :
Dilimlenmiş balkabağının kabuklarını soyun ve tozşekerle pişirin. İyice ezdikten sonra vanilya ve cevizi içine
katıp, karıştırın. Balkabağını cam bir kaba yayın. Diğer tarafta bir tencerede süt, vanilyalı puding ve yumurta
sarılarını karıştırarak pişirin. Sütlü karışımı kabağın üzerine yayın. Ayrı bir kapta yumurta aklarını tuzla
birlikte kar haline gelene dek çırpın. Pudraşekerini ilave edip, karıştırın. Soğuk muhallebinin üzerine yayın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Buzdolabında soğuduktan sonra
dilimleyerek servis yapın.

AŞURE TARİFİ



AŞURE TARİFİ

Malzemeler :
500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g kuru kayısı
200 g kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, sunuyu aldım)


Üzeri için;
25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın


Yapılışı :
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç, tuz, karabiber 15 dk kadar kaynatın.
şeker, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dk daha kaynatın.
Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

KIYMALI KURU BÖREK TARİFİ


KIYMALI KURU BÖREK TARİFİ

Malzemeler :
1 yumurta
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
1 su bardağı süt
1 çay bardağı su
Aldığı kadar un

Açmak için :
Tuz
Nişasta
250 gr margarin veya tereyağı

Harcı için :
300 gr kıyma
2 soğan
Tuz
Karabiber
Ayçiçeği yağı

Hazırlanışı :
Soğanları kıyıp ayçiçeği yağında kıymayla birilikte kavurun. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. çukur bir kapta ayçiçeği yağı, süt, su ve bir tatlı kaşığı tuzu çırpma teliyle iyice çırpın. Unu ilave edip yoğurun. Hamuru 20 bezeye ayırın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına nişasta serperek on yufkayı üst üste yerleştirerek iki grup yapın. İki grubu açabildiğiniz kadar ince açın. Yufkaları ikiye bölün. Harcı yufkaların kenar kısımlarına paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarını yumurta akıyla yapıştırın. Ruloları dört eşit parçaya kesip tepsiye dizin. üzerlerine tereyağı sürüp fırında pişirin. Sıcak servis yapın.

SAÇAKLI POĞAÇA TARİFİ


SAÇAKLI POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler:
½ su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
2 adet kesme şeker
2 çorba kaşığı kuru maya ( ya da 3/4 yaş maya )
1 yumurta sarısı
7,5 su bardağı un

Süs İçin;
2 çorba kaşığı krem peynir ( ya da süzme yoğurt )
250 gr beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
½ demet maydanoz


Yapılışı:
Ilık sütün içine şekeri ve mayayı katıp karıştırdıktan sonra 15 dk bekletilir. Bütün malzemeler yoğrulur.
Yumuşak bir hamur yapılır. 30 dk mayalandırılır. Mayalanmış hamurdan küçük parçalar alıp yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 C de ısıtılmış fırında pişirilir. Krem peynir, beyaz peynir, maydanoz karıştırılır. Soğuyan poğaçaların arası kesilip karışım sürülür. Poğaçaların gözüken peynirli kısmı rendelenmiş kaşara batılır servis yapılır

İNCİR DOLMASI TARİFİ


İNCİR DOLMASI TARİFİ

Malzemeler :
20 adet iri boy kuru incir
1.5 çay bardağı ceviz
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1 küçük çay bardağı şeker
1 buçuk çay bardağı su
Islatmak için: 1.5 su bardağı süt

Üzeri için:

Kaymak, krema veya krem şanti

Yapılışı :
İncirleri yıkayın. Üzerine sıcak sütü döküp 1 saat kadar bekletin.
İncirleri sütten çıkarın. üzerinde süt kalıntıları varsa, yıkayın.
İncirlerin başlarını kesin. İncirin baş kısmını içe doğru bastırarak çukurlaştırın.
İri doğranmış ceviz, portakal kabuğu rendesi ve tarçını bir kapta karıştırıp incirlerin içine doldurun.
Doldurulmuş incirleri tencereye dizin.
Şekeri incirlerin üzerine serpin. Suyu da incirlerin üzerine gezdirip kapağını kapatın. Ocağa koyun.
Kaynamaya başlayınca altını kısıp, 20-25 dakika kadar pişirin.
İncirleri bir servis tabağına alıp üzerine kaymak veya krem şanti koyun. Bir şey koymasanız da olur.
Afiyet şifa olsun.