AÇMA TARİFİ
Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 pk. yaş maya (tek kullanımlık kuru mayada olabilir)
1,5 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı toz şeker
Aldığı kadar un
Açmak için bir miktar sıvı yağ
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörek otu, susam
Yapılışı:
Yoğurma kabına el yakmayacak kadar ısıttığınız su ve sütü alın. Daha sonra mayayı ve şekeri ekleyerek mayayı eritin.Maya eridikten sonra sıvı yağı ve tuzu da ilave edin. Daha sonra yavaş yavaş karışıma unu ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Unu ilave ederken ele hafif yapışacak kıvamda bir hamur olmasına dikkat edin.
Yoğurduğunuz hamuru ılık bir ortamda hamur iki katı olana kadar mayalanmaya bırakın. Daha sonra hamurdan cevizden büyük yumaklar alın. Elinizi sıvı yağa batırarak bezeleri yaklaşık çay tabağı büyüklüğünde açın ve açtığınız bezelerin içini de hafif yağlayarak rulo yapın ve kendi etrafında dolayarak fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu ve susamı serperek aceleniz yoksa 15-20 dk. daha tepside mayalandırarak önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin
MAKARNA BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
1 paket pastavilla kelebek makarnası
2 sb süt
4 yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 yufka
300 gr. yağlı beyaz peynir
250 gr kaşar peynir
1 bağ maydanoz
Yapılışı :
1 paket makarnayı haşlıyoruz ve haşladıktan sonra süzüyoruz.Beyaz peynirin içine 1 bağ maydanoz ve rendelenmiş kaşar ilave edip, harmanlıyoruz. Süt, yumurtanın beyazı , sıvıyağ biraz tuz karıştırılıyor.Fırın tepsisi yağlanır ve 1 tane yufka tepsiden taşacak şekilde koyulur. Haşlanmış makarnanın yarısı yufkanın üzerine dökülür. Hazırlanan süt karışımının 3/1'i makarnanın üstüne dökülür. 2. yufkayı tepsinin içine taşmayacak şekilde büzerek yerleştiririz. Kalan makarnanın tamamıda 2.katın üstüne konulur. Aynı şekilde hazırlanan süt karışımından makarnanın üstüne koyulur. Son 3. yufkayıda tepsiden taşmayacak şekilde büzerek koyarız. Süt karışımını tekrar üstünden gezdirdikten sonra, yanlardan taşan yufkayı tepsinin üstüne doğru kapatılır. Son kalan süt karışımı son katın üstüne dökülür. Kalan 4 yumurta sarısı karıştırıldıktan sonra yufkanın üstüne sürülür. Küçük küçük tereyağ parçaları üstüne koyulur ve 2 saat dışarıda bekletilir. Sonra fırına verilerel 180 derecede pişirilir. Afiyet Olsun.
PUF BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
1 bardak yoğurt
1 bardak su
Kabartma tozu
Un ve tuz
İçi İçin :
Peynir ve maydanoz
Yapılışı :
Malzemelerimizden peynir ve maydanozu iç için hazırladıktan sonra diğerlerini yoğurup,yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve 10 dakika hamurumuzu dinlendirdikten sonra unlu bir tezgahta açıp,küçük bir kase yardımıyla daireler kesip,peynirli içten koyup,bol yağda kızartıyoruz. Afiyet Olsun.
KETE TARİFİ
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı maya
1 su bardağı süt
1 adet kesme şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Hamura Sürmek İçin :
2 yemek kaşığı tereyağı
Kete İçi İçin :
2 yemek kaşığı tereyağ
8 yemek kaşığı un
Üzerine :
Yumurta sarısı
Yapılışı :
Tavada tereyağını eritin,unu içine atıp yemek kaşığıyla devamlı karıştırarak unu pembeleşene kadar kavurun. Soğuması için kenarda bekletin. ılık sütün içine yaş maya ve şeker koyun, eriyene kadar karıştırıp yoğurma kabına dökün. Yavaş yavaş un ilave edin. yumuşak bir hamur yapın. Üstünü ıslak bezle örtüp 30 dk. hamurun kabarması için bekletin. Kabaran hamurdan 10 eşit beze yapıp tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Bezeleri tereyağı sürüp içlerine birer yemek kaşığı kavrulmuş undan koyun. Yufkaları incecik sıkıştırarak rulo yapın. Ruloyu kendi etrafında döndürecek ucunu ortasına sıkıştırın. Üstünden hafifçe hamuru bastırın. Yağlanmış tepsiye dizip 20 dk. bekletin. Üstüne yumurta sarısı sürüp 175 derecelik fırında pembeleşene kadar pişirin.
KRUVASAN TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı süt
Yarım çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı kuru maya
Dört buçuk su bardağı un
3 çorba kaşığı margarin
2 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 paket yumuşak tereyağı
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
Arasına:
Dilimlenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Sütü tencereye alın. Parmağın dayanacağı şekilde ısıtın. Yarım çorba kaşığı tozşeker ve 1 çorba kaşığı kuru mayayı ekleyin. Derin bir kapta dört buçuk su bardağı unun ortasını açın. Mayalı sütü ilave edin. Üzerine un serpin. Ön mayalanma için 10 dakika bekletin. Margarin, tuz ve yumurtayı ekleyin. Ele yapışmayacak kıvama gelene dek yoğurun. Üzerine bir bez örtüp sıcak ortamda 2 saat bekletin. Mayalanmanın sonuna doğru 1-2 kez daha yoğurun. Hamuru düz bir zemine alın. 20 dakika bekletin. Ardından yarım cm kalınlığında dörtgen şeklinde bir hamur açın. Yüzeyine 1 paket yumuşak tereyağının üçte birini sürün. Bohça gibi katlayın. Kat yerlerine tereyağı sürün. Buzdolabında 10 dakika bekletin. Hamuru merdaneyle açıp, yağlayın ve katlayın. Tekrar buzdolabında 10 dakika bekletin. Bu işlemi 3 kez tekrarlayın. İşlem sonunda hamuru buzdolabında 20 dakika bekletin. Düz bir zeminde merdaneyle 3 mm kalınlığında açın. Hamurdan eşit büyüklükte 10 cm kenarlı üçgenler kesin. Üçgenlerin geniş tarafından başlayıp yuvarlayın. İki ucunu içe doğru kıvırarak, ay şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepside yarım saat bekletin. Yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derce fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Dilediğiniz şekilde (peynirli, reçelli, vb.) servis yapın
BEYAZ PEYNİRLİ POFUDUK POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
40 gr yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 şişe soda
1 su bardağı ay çiçek yağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
İç Harcı İçin :
500 gr beyaz peynir
1 yumurta sarısı
Susam
çörek otu
Yarım demet maydanoz
Yapılışı :
Büyük bir yoğurma kabına süt, maya ve toz şekeri alın. Maya ve şeker eriyene kadar karıştırın. Soda, ayçiçek yağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu yavaşça ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun ve üzerini streç folyo ile kapatıp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Beyaz peyniri rendeleyin. Maydanozları kıyın ve peynirle karıştırın. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizle açın. Peynirli harçtan ekleyip kenarlarını kapatın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Bir süre daha mayalanması için bekletin ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu serpin. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.Beyaz peynirli pofuduk poğaça artık hazır, afiyet olsun.
İSHAKİYE TARİFİ
Malzemeler :
100 gr tereyağı
65 gr pirinç unu
100 gr badem unu
800 ml süt
375 gr toz şeker
File badem
Yaban mersini
Yapılışı :
Tereyağını tencerede eritin. Pirinç unu ve badem ununu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Yavaşça sütü ekleyin ve pürüzsüz kıvam gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyin ve bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırın. Soğuduktan sonra file badem ve yaban mersini ile süsleyip servis yapın.İshakiye artık hazır, afiyet olsun.
100 gr badem unu
800 ml süt
375 gr toz şeker
File badem
Yaban mersini
Yapılışı :
Tereyağını tencerede eritin. Pirinç unu ve badem ununu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Yavaşça sütü ekleyin ve pürüzsüz kıvam gelene kadar pişirin. Şekeri ekleyin ve bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Kaselere paylaştırın. Soğuduktan sonra file badem ve yaban mersini ile süsleyip servis yapın.İshakiye artık hazır, afiyet olsun.
PEYNİRLİ BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
500 gr un
1 çay bardağı Ay çiçek yağı
1.5 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
Buğday nişastası
Tuz
İç Harcı İçin :
500 gr beyaz peynir
Yapılışı :
Derin bir kaba unu alın. Ay çiçek yağı, süt, kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Hamuru 12 bezeye ayırın. Her bir bezeyi nişastayla 50 cm genişliğinde açın. Yağlanmış tepsiye yufkayı serin. üzerine ay çiçek yağı sürerek diğer yufkayı üzerine yerleştirin. üzerine rendelenmiş beyaz peynir serpin. Diğer yufkaların aralarına aynı şekilde iç harçtan ekleyip böreği tamamlayın. Böreği kare şeklinde kesip üzerine ay çiçek yağı sürün. önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.Peynirli börek artık hazır, afiyet olsun.
ŞEKERPARE TARİFİ
Malzemeler :
250 gr oda sıcaklığında tereyağı
2 çay bardağı pudra şekeri
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı robottan geçirilmiş fındık
1,5 çay bardağı irmik
Aldığı kadar un
Üzeri İçin :
Tane fındık
Şerbeti İçin :
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
Şerbetin Yapılışı :
Şekeri ve suyu bir tencerede kaynatın.
Kaynamaya başladıktan 7 dakika sonra içerisine limon suyunu ekleyin.
Ortalama 2-3 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Şekerparenin Yapılışı :
Bir karıştırma kabına tereyağ ile pudra şekerini alın ve iyice karıştırın.
İçerisine yumurtaları ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Kalan malzemeleri ve aldığı kadar unu da karışıma ekleyin ve yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar alıp, yuvarlak şekil vererek yağlanmış bir fırın tepsisine şekerpareleri dizin.
Orta kısımlarına birer tane fındığı hafifçe bastırarak yerleştirin.
190 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Şekerpareleri fırından alınca, (sıcak haldeyken) ılık şerbeti üzerine dökün.
Tatlılar şerbetini iyice çektikten sonra servise hazır olacaktır.
Afiyet olsun
HAVUÇ TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
1 kg havuç
Yeteri kadar su
1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz
yerfıstığı
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kayığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Yeteri kadar su
1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz
yerfıstığı
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kayığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Üzerine :
3 çorba kaşığı
rendelenmiş hindistancevizi
2 adet limonu rendelenmiş kabuğu
Yapılışı :
Havuçları temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan
itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Yer fıstığını incecik dövün.Toz şeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yer fıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin.Rendelenmiş hindistan cevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.
rendelenmiş hindistancevizi
2 adet limonu rendelenmiş kabuğu
Yapılışı :
Havuçları temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan
itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Yer fıstığını incecik dövün.Toz şeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yer fıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin.Rendelenmiş hindistan cevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)