ELMALI PASTA TARİFİ
Malzemeler:
6 adet elma
1 su bardağı ceviz
2 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tarçın
1 su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı yoğurt
½ su bardağı toz şeker
1 paket margarin
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yapılışı :
1 su bardağı sıvı yağ, 1 paket margarin, yarım su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu ve 1 su bardağı pudra şekeri; aldığı kadar unla toparlanana kadar yoğrulup dinlemeye bırakılır. İçi için; 6 adet elmanın kabukları soyulur ve rendelenir. Rendelenen elmalar yarım bardak şeker eklenip suyunu çekene kadar kavrulur (yağsız) 1 su bardağı ceviz küçük küçük kıyılıp 2 yemek kaşığı tarçınla birlikte elmalara eklenir. Tüm malzemeler harmanlanır ve iç harç ocaktan alınıp soğutulur.Dinlenen hamurdan küçük bezeler kopartılır ve elde açılıp elmalı içle birlikte yarım ay şeklinde kapatıldıktan sonra tepsiye dizilir. Hamurlar 180 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir. Pişen hamurlar biraz soğuyunca üzerine 1 su bardağı pudra şekeri elenir.Afiyet olsun.
KAPALI KARADENİZ PİDESİ TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
1 fincan sıvı yağ
1 fincan yoğurt
1 fincan süt
1 adet yas maya
2 adet küp seker
Tuz
Aldığı kadar un
İç Malzemesi:
500 gr. kıyma
Domates
Biber
Soğan
Tuz
Karabiber
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarisi
Tereyağı
Yapılışı :
Öncelikle, sıvıyağ, yoğurt, süt, yas maya, seker ve tuz iyice karıştırılır ve azar azar un eklenerek, kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Mayanın gelmesi için ilik bir yerde dinlenmeye bırakılır.
Soğan ince küp seklinde doğranır ve birazcık sıvı yağ ile çok hafif ateşte kavrulmaya bırakılır. Hafif rengi dönmeye başladığında kıyma eklenir. O arada Domateslerin kabuğu soyulur ve minik minik küp doğranır. Biberlerin tohumu alınır ve küçük küçük doğranır. Kıyma suyunu salmaya başladığında domates ve biber de eklenerek pişmeye bırakılır. Ben kıymanın tam suyunu çektirmiyorum kuru olmasın diye, hafif sulu bırakarak ateşin altını kapatıyorum.
Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılır. Un yardım ile uzun şekilde açılır.
Ortasına gelecek şekilde kıymalı harcınızı koyun.
Hamuru iki tarafından kapatarak, kapalı pide sekli verin.
Hazırladığınız pideleri tepsiye dizin, üzerine yumurta sarisi sürün. 200 C fırında pişmeye bırakın. Fırından çıktıktan sonra üzerine tereyağ sürün ve afiyetle yiyin.
EV YAPIMI GÜL BAKLAVASI TARİFİ
Malzemeler :
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Açmak İçin :
Nişasta
Üzeri İçin :
150 gr. tereyağ
Ceviz veya fındık
Şerbeti İçin :
5 su bardağı su
4 su bardağı seker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı :
İlk önce şerbeti hazırlayın soğumaya bırakın.Hamuru yoğurun 30 bezeye ayırın.10 dakika dinlenen bezeleri nişasta ile servis tabağı büyüklüğünde açın.İnce olmasına özen gösterin.Üzerine ceviz serpiştirin. Önce üstten ve alttan ortaya doğru büzün,sonra da yanlardan yine ortaya doğru büzün.Katları teker teker ortaya doğru katlayın. Katlanan yer alta gelecek şekilde tepsiye dizin Üzerine tereyağı eritip dökün.Kabarmaması için bir kaç yerine kürdan batırın.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.Pişen tatlılar ılıyınca üzerine soğuk şerbeti dökün.
AFIYET OLSUN.
NİŞASTALI KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
1 paket margarin veya tereyağı
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
400gr. mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı :
Tavada hafif eritilen margarinin altı kapatılıp, içine şeker dökülüp karıştırılır. Sonra ılıyınca 2 yumurta kırılarak homojen olana kadar elle karıştırılır. Diğer malzemelerin tamamı ilave edilerek yoğurulur. Hamur ele yapışıyor gibi olsa da 10 dk. dinlenmeye bırakılır.
Yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak üzerine hafifçe bastırılıp aralıklarla dizilir. Benim fırınım büyük tip ve 2 tepsi ( ortalama 35 kurabiye ) çıkıyor. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında pişirdim. Benim fırınımda ortalama 20 dk. sürdü ancak üzerlerinin kızarmaması gerekiyor, beyaz olmalı.Afiyet olsun.
TAHİNLİ KURU BAKLAVA TARİFİ
Malzemeler :
4 adet baklava yufkası (siz dörtlü olarak çoğaltabilirsiniz)
2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
3 yemek kaşığı tahin
3 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı toz şeker
Üstü İçin :
Pudra şekeri
Yapılışı:
Baklava yufkasını masaya yayıp üstüne erimiş tereyağından damla damla her yerine fırça ile sürülür
aynı işlem 2. ve 3. yufka için de yapılır.4.yufka serildiğinde yağ sürmeden 3 kaşık tahin sürülür 3 kaşık toz şeker ve 3 kaşık ceviz her tarafına serpilir, geniş kenarından başlayarak sıkmadan normal bir şekilde rulo sarılır.İstenilen büyüklükte verev kesilir,tepsiye yağlı kağıt üstüne dizilir 180 derecede kızarana kadar 20-25 dakika pişirilir,iyice soğuyunca kapaklı saklama kabında saklanır, servis yapacağınız zaman pudra şekeri elenir.Afiyet olsun.
KOKO STAR KURABİYE TARİFİ 2
Malzemeler :
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250 gram margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1′er paket kabartma tozu ve vanilya
aldığı kadar un
İçi İçin :
2 su bardağı Hindistan cevizi
2 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)
Üzeri İçin :
Benmari usulü ertilmiş bitter çikolata ve bir-iki çay kaşığı süt
Yapılışı :
Un hariç hamurun bütün malzemeleri karıştırılır ve sonrasında un yavaş yavaş ilave edilerek bir hamur elde edilir. Ayrı bir yerde iç harcın malzemeleri karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar avuç içinde inceltilip ortasına iç harçtan konur ve kapatılıp yuvarlanır. Kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip 180 derecelik fırında üzerleri hafif çatlayana kadar pişirilir. Piştikten sonra soğuyan kurabiyelerin üzeri eritilmiş çikolata ile süslenir.
BALLI CEVİZLİ KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
125 gram oda sıcaklığında margarin
3 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı bal
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
Üzeri için:
1 adet yumurtanın akı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı :
Derin bir kaseye küçük parçalar halinde kesilmiş margarini alın. 2 su bardağı unu azar azar ilave edin ve margarini elinizle una yedirin. Margarin ve un özdeşleştikten sonra pudraşekeri, yumurta sarısı, süt, bal, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar kalan unu ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayarak şekil verin. Önce yumurta akına daha sonra cevize bulayın. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
HAŞHAŞLI ÇUBUKLAR TARİFİ
Malzemeler :
500 gr un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı mahlep
115 gr tereyağı (eritilmiş)
240 ml ayçiçeği yağı
235 gr yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
2~3 damla limon suyu
Üzeri için :
Haşhaş tohumu
Yapılışı :
3 su bardağı un, kabartma tozu, tuz, pudra şekeri ve mahlebi bir kapta harmanlayın. Tereyağı, ayçiçeği yağı ve yoğurdu ekleyerek yoğurun. Kalan unu ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamuru streç filme sararak 30 dakika buzdolabında soğutun. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp unlanmış zeminde yuvarlayarak uzatın ve ortadan ikiye katlayarak birbirine dolayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tüm hamur bitinceye kadar işlemi tekrarlayın. Limon suyu, su ve yumurtayı küçük bir kapta çırparak hamurların üzerine sürün. Haşhaş tohumu serpiştirip kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Haşhaşlı çubuklar artık hazır, afiyet olsun.
SARIĞI BURMA TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
3 adet yumurta
1’er çay bardağı süt ve sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
Bir tutam tuz, yarım kg un
Hamuru açmak için:
Nişasta
İçine:
250 gram dövülmüş ceviz
Üzeri için:
250 gram tereyağı veya margarin
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
Dört buçuk su bardağı su
4-5 damla limon suyu
Yapılışı :
Öncelikle şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp, kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Hamur için yumurtaları yoğurma kabında çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip, çırpmaya devam edin. Yoğurt ve sirkeyi ilave edip, karıştırın. Tuz ve unu kattıktan sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 5 adet bezeye ayırın ve kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtüp, yarım saat dinlendirin. Nişasta serperek, oklava ile çok ince şekilde ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine ceviz serpin ve oklavaya sarın. Yufkayı iki tarafından büzün ve oklavadan çıkarıp, yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağı veya margarini gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine gezdirin ve tatlının şerbetini çekmesi için 15-20 dakika bekleyin. Daha sonra servis yapın.
KONYA GÜLLÜSÜ TARİFİ
Malzemeler :
Bir buçuk su bardağı susam
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
125 gram oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudraşekeri
Aldığı kadar un
Üzerine:
2 çorba kaşığı pudra şekeri
Yapılışı :
Yapışmaz yüzeyli bir tavada susamı hafif pembeleşene kadar kavurun. Soğuduktan sonra bir kaseye alın. İçine tereyağı, margarin ve pudraşekeri ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar unu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve 15 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru bir merdane ile yarım cm kalınlığında açın. Su bardağının ağız kısmı ile yuvarlaklar çıkarın. 5 adet yuvarlağı uçları birbirine değecek şekilde alt alta dizin ve kenarlarını içe katlayarak sigara böreği sarar gibi sarın. Ortadan ikiye kesin ve 2 adet gül elde edin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Bıçakla kesilen kısımlar alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın. Üzerlerine pudra şekeri serpin ve servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)