İRMİK HELVASI TARİFİ



İRMİK HELVASI TARİFİ

Malzemeler :
2 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık

Yapılışı :
İrmiği geniş bir tencerede sıvıyağ ve tereyağı ile rengi koyulaşana kadar kavuruyoruz. Şekeri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Su, süt ve dolmalık fıstığı ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

BADEMLİ KURABİYE TARİFİ



BADEMLİ KURABİYE TARİFİ

Malzemeler :
200 gram yağ
3 su bardağı un
Yarım çay bardağı pudra şekeri
300 gram badem
1 su bardağı tozşeker
3 adet yumurta

Yapılışı :
Yağı, un ve pudra şekeriyle karıştırıp iyice yoğurun. Hamuru dinlenmesi için kenara alın. Bademleri robota alıp çok ince çekin. Bademlerin üzerine toz şekeri ve yumurtaları ekleyip iyice karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Küçük tart kalıplarına yerleştirin. Hamurların içine, bademli karışımdan dilediğiniz miktarda dökün. 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Kalıplar soğuduktan sonra kurabiyeleri çıkartın ve servis yapın.

SARAY AŞURESİ TARİFİ



SARAY AŞURESİ TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
10 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
150 gram kuru incir
100 gram kuru kayısı
100 gram tatlı badem
1 tatlı kaşığı tuz
100 gram kuru üzüm
50 gram kuşüzümü
50 gram dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı gül suyu


Süslemek İçin:
Nar taneleri
Fındık
Kuş üzümü
Badem
Antepfıstığı

Yapılışı :
Buğday, kuru fasulye ve nohudu geceden ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün buğdayı, suyuyla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Kuru incir ve kuru kayısıları küp doğrayıp ılık suda yumuşatın. Bademleri sıcak suda 2-3 dakika kaynatıp kabuklarını soyun. Buğdaylar çatlamaya başladığında, içinden 1 kepçe alıp robotta macun haline gelene kadar çekin. Daha sonra karıştırarak tencereye ekleyin. Tuzu ilave edin. Nohut, kuru fasulye ve tozşekeri aşureye ekleyin. Ara ara karıştırarak 15 dakika pişirin. Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, badem ve dolmalık fıstıkları ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Nişastayı gül suyu ile açtıktan sonra aşureye ekleyip bir iki taşım kaynatın. Ocaktan alıp 25-30 dakika dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini nar taneleri, fındık, kuşüzümü, badem, antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

İNCİRLİ MUHALLEBİLİ CEVİZLİ KARAMELLİ KEK TARİFİ




İNCİRLİ MUHALLEBİLİ CEVİZLİ KARAMELLİ KEK TARİFİ

Keki İçin  Malzemeler (32x26cm) :
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
Portakal kabuğu rendesi

Muhallebisi İçin :
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı

Tabanı İçin :
400gr. kuru incir
1 çay bardağı ceviz

Karamelli Şerbeti İçin :
1,5 çay bardağı şeker
1,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu

 

Yapılışı :
Öncelikle keki hazırlayın. Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sütü, yağı ve portakal kabuğunu ekleyin. En son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Yağlanıp unlanmış tepsiye dökün. 180 derecede kekinizi pişirin.Kek pişerken kuru incirleri küçük doğrayın.Cevizi kırın.Pişen keki tepsiden çıkarın.Tepsiyi yıkayıp kurulayın.Yeniden hafifçe yağlayın.Küçük bir tencerede 1.5 çay bardağı şekeri kısık ateşte karıştırarak eritin. Çok yakmayın. Eriyince tamamdır.Üzerine 1.5 su bardağı soğuk suyu yavaşça döküp kaynamaya bırakın. Kaynadıkça şeker eriyecektir.Limon suyunu ekleyin. Cıvık bir şerbet elde edin.Altını kapatın.
Şerbetin içine incirleri atın 2-3 saniye şerbetin içinde çevirip kevgirle ayrı bir kaba alın.Cevizlerle karıştırıp tepsinin dibine serin.Diğer tarafta,yağ haricindeki muhallebi malzemelerini tencereye alıp karıştırarak muhallebiyi pişirin.Pişen muhallebiye tereyağı ekleyip 5 dakika kadar mikserle çırpın.Bekletmeden incirlerin üzerine döküp yayın.Önceden pişirdiğiniz keki de muhallebi sıcakken muhallebinin üzerine kapatın. Hafifçe bastırın.Kekin özellikle orta kısmını kürdanla bir çok yerinden delin.
Kalan karemelli şerbeti kekin her yerine gelecek şekilde dökün.Kenarlara aksa da önemli değil. Kek şerbeti tamamen çekiyor.Bu şekilde en az 2-3 saat buzdolabında bekletin. Servis etmeden önce uygun bir tepsiye ters çevirin. Dilimleyip servis edin.

NOT: Ben süslerken fıstık kullandım.En başta da atılabilir. Karamelli şurup 2 şer bardak olarak da değiştirilebilir gibi geldi.O zaman hiç kuru yeri kalmaz.Pasta bekledikçe şurubu çekiyor.Bu pastayı kayısılı, hurmalı, kuru üzümlü de yapmak mümkün.

EV YAPIMI SOKAK SİMİDİ TARİFİ


EV YAPIMI SOKAK SİMİDİ TARİFİ


Simit Hamuru İçin Malzemeler:
• 1.5 su bardağı ılık su
• 1/2 yemek kaşığı toz şeker
• 1/2 yemek kaşığı tuz
• 1 paket instant maya
• 1/2 çay bardağından biraz fazla çiçek yağı
• 4 su bardağı un (Gerekiyorsa 1 su bardağı daha)

Simit Sosu İçin Malzemeler:
• 200 gram susam
• 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
• 2 yemek kaşığı çiçek yağı
• 4 yemek kaşığı su

Yapılışı :
1 su bardağı ılık suyu, şekeri, tuzu ve son olarak mayayı yoğurma kabınıza döküp elinizle karıştırın.
Mayalı karışıma 2 su bardağı unu ekleyerek ekleyin ve bir süre yoğurun. Kalan yarım bardak suyu ekleyin, 2 su bardağı unu ve sıvı yağı ekleyerek yoğurmaya devam edin. Elde edeceğiniz hamur kulak memesi kıvamındaki hamurdan biraz daha sert bir hamur olmalı. Eğer hamurunuz cıvık kaldıysa kalan unu ekleyip hamuru iyice yoğurun, iyice yoğurmak pürüzsüz bir hamur elde etmek çok önemlidir.Hamur, kıvama ulaştıktan sonra dinlenmeye bırakın. Unutmayın, dinlenmeye bıraktığınızda hamur hem yumuşayacak hem de çok daha kolay şekil alacaktır.
Susamı kavurmak için, teflon tavaya susamı döküp orta hararetli ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Karıştırma esnasında sabırla her yerin eşit şekilde kavurulmasına özen gösterin. Bu süre 20-25 dakika kadar sürebilir ama dilerseniz kavrulmuş simit susamı satın alarak bu işlemi uygulamayabilirsiniz.
Yumuşaması ve rahat şekil alması için dinlenmeye bıraktığımız hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler alın. (Bu hamurdan sokak simidi büyüklüğü için 7-8 adet kadar beze çıkmalı.)Yuvarladığınız bezeleri masaya elinizle sürterek yuvarlayın, 50 – 60 santimlik fitiller yapın, arada incelmeler olursa elinizi kalın kalan yerlere koyup yuvarlayarak istediğiniz inceliğe getirebilirsiniz.
İstediğiniz şekilde fitiller yaptığınızda fitilin tam ortasından eşit bir şekilde kıvırıp bir birine dolandırın. Aynı bir urgan şeklinde kalın bir halat gibi duracaktır, her iki ucu bir birine birleştirip halka olarak simit şekli verin, birleşim yerlerini birbirine ekleyerek eliniz ile şekillendirerek kaybedin.Şekillendirme esnasında simidinizin açılabildiği kadar geniş yuvarlak olmasını sağlayın çünkü mayalanma esnasında şişip kapabiliyor ve tombik simitler ortaya çıkabiliyor, buraya dikkat etmenizi tavsiye ederim.Pekmez, sıvı yağ ve suyu bir kapta karıştırıp, simidi pekmeze batırın. Susuz bir şekilde susama batırıp, yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinde mayalanmaya bırakın. Simit hamurları yeterince mayalanınca önceden 200 derecede ısıtılan fırına koyun.Simitleri nar gibi kızarana kadar pişirin. Simitleri fırından çıkardığınızda sertse yumuşaması için üzerine havlu serip bir süre bekletebilirsiniz. Yanında peynir veya sürülebilir kahvaltılık çikolata veya nasıl yiyecekler ile tüketmek isterseniz yanına koyup sıcak olarak servis edin.

GÜLLAÇ KIZARTMASI TARİFİ



GÜLLAÇ KIZARTMASI TARİFİ

Malzemeler :
5 yaprak güllaç
2 su bardağı süt
Tarçın, karanfil
Rendelenmiş portakal kabuğu
Antep fıstığı
200 gram çekirdeksiz sarı kuru üzüm
5 çorba kaşığı tozşeker
200 gram kıyılmış badem veya ceviz
2 adet yumurta

1 su bardağı susam

Kızartmak İçin:

Sıvıyağ

Şerbeti İçin:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı gülsuyu

Yapılışı :
Şerbet için, malzemeyi kaynatıp soğumaya bırakın. İçerisine 1 çorba kaşığı gül suyunu ilave edin. İç
malzemesi için, tozşeker, badem ya da ceviz, kuru üzüm, tarçın, karanfil, rendelenmiş portakal kabuğunu ve fıstığı karıştırın. 2 su bardağı sütü ısıtıp, güllaç yapraklarını sütle ıslatın. Yumuşayan güllaç yapraklarını ikiye bölün. Üzerine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup, iki tarafını da kapatarak iki parmak kalınlığında yassı bir şekilde sarın. Cam bir tepsiye dizin. 2 yumurtayı çatalla çırpın. Güllaç sarmaları önce yumurtaya, sonra susama bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın. Servis tabağına alıp, üzerine soğuk şerbeti gezdirerek servis yapın.

KATMER TARİFİ



KATMER TARİFİ


Malzemeler :
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
500 gram un
Yeteri kadar ılık su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak İçin:

Sıvıyağ

Üzerine:

Toz şeker
 

Yapılışı :
Derin bir kaba sıvıyağ, yoğurt, un ve tuzu koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyerek, yoğurun. Hamuru yufka şeklinde incecik açın. Üzerini tereyağı ile yağlayın ve kenarlar birbirinin üzerine gelecek biçimde zarf şekli vererek katlayın. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Merdane ile tekrar açın ve 10×10 cm’lik kare parçalar kesin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Hamurların her birinin üzerine tozşeker serpin ve servis yapın.

KIYMALI AKITMA TARİFİ



KIYMALI AKITMA TARİFİ

Hamuru İçin Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 yumurta
1 kahve fincanı ayçiçeği yağı
2 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağı

Kıymalı Karışım İçin :
500 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 büyük boy domates
3 sivri biber
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Tuz
Kimyon
Karabiber

Yapılışı :
Hamur için tereyağı dışındaki tüm malzemeyi çukur bir kaba alın. İyice çırpın. Bir parça margarini veya tereyağını yapışmaz yüzeyli tavaya alıp eritin. Yarım kepçe dolusu harcı tavaya dökün. Tavanın her yerine eşit dağılması için tavayı hafifçe sallayın. Hamur göz göz olup her tarafı pişince diğer tarafını çevirip aynı şekilde pişirin. Kağıt havlu arasına alarak ılık kalmasını sağlayın. Malzeme bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Her defasında küçük bir parça tereyağı ekleyin. İç malzemesi için tereyağını eritip kıyılmış soğanı kavurun. Kıymayı, salçayı, doğranmış sivri biberi ve domatesi ilave edin. 10 dakika kavurup tencerenin kapağını kapatın. Ocağı kısıp 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alın. Tuzunu, baharatını ve kıyılmış maydanozu ekleyerek tatlandırın. Pişen hamurların aralarına kıymalı iç malzemeden paylaştırarak üst üste yerleştirin. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.Kıymalı akıtma artık hazır, afiyet olsun.

KOLAY POĞAÇA TARİFİ




KOLAY POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler:
2 ekmek hamuru
1 paket margarin (yumuşak)
1 yumurta sarısı
Peynir, maydanoz

Yapılışı:
Hamur ile yağı iyice yoğuralım hiç yağ parçası kalmayana kadar.1 saat dolapta bekletelim.İçini hazırlayıp, şekillendirelim üzerine yumurta sarısı sürelim170-180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dak pişirelim.

ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI TARİFİ



ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI TARİFİ

Malzemeler :
8 çorba kaşığı irmik
10 çorba kaşığı tozşeker
1 litre süt,
1 paket vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz
12 adet çilek
1 paket toz çilek jölesi
İki buçuk su bardağı kaynar su

Yapılışı :
İrmik, tozşeker, süt ve vanilyayı tencereye alın. Karıştırarak orta ateşte kıvam alana dek pişirin. İki dakika daha kaynatıp, ıslatılmış orta boy bir dikdörtgen kaba yarısını dökün. Üzerine ceviz serpiştirip, kalan irmikli karışımı yayın. Ilındıktan sonra üzerine dilimlenmiş çilek yerleştirin. Ayrı bir yerde jöle ve kaynamış suyu, jöle eriyene dek karıştırın. Ilındıktan sonra çileklerin üzerine gezdirin. Bir saat buzdolabının alt rafında dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.