AĞZI AÇIK POĞAÇA TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
200 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi İçin Malzemeler :
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta (akını ve sarısını ayırın)
Karabiber
Yapılışı :
Margarin veya tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, yumurta sarısı, mahlep ve tuzu karıştırın. Kabartma tozu ve unu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek, 10 dakika dinlendirin. Diğer tarafta içi için, beyaz peyniri rendeleyip, içine ince kıyılmış maydanoz, yumurta akı ve karabiber katıp, karıştırın. Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeyi avuç içinde açıp, içine iç harçtan koyun ve ortası hafif açık kalacak şekilde kapatın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
FINDIKLI ŞEKERPARE TARİFİ
Malzemeler :
50 adet tane fındık
250 gram un
1 adet yumurta
125 gram oda sıcaklığında margarin
Yarım su bardağı pudraşekeri
Yarım çay bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
Şerbet İçin:
İki buçuk su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yapılışı :
Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını açıp yumurta ve margarin ekleyip, yoğurun. Ardından pudra şekeri ve irmik ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.Kabartma tozu ekleyip 1-2 dakika yavaş şekilde yoğurun. Hamurdan bezeler koparıp şekil verin. Üzerlerine fındık yerleştirip, tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Şerbet için toz şeker, su ve limon suyunu tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Kıvam alınca ocaktan alın. Fırından çıkardığınız sıcak şekerparenin üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Tatlı şerbeti çekene dek dinlendirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
BİBERLİ EKMEK TARİFİ
Malzemeler:
3 adet kırmızı biber
3 adet domates
1 adet soğan
1 su bardağı süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
3 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı salça
1 ½ yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kekik
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Hamuru için 1 su bardağı süt ısıtılır. Un yoğurma kabına alınır ve 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker, kuru maya ve ısınan süt eklenir. Azar azar un eklenerek kıvamını bulana kadar yoğrulan hamur üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Biberli harç için; soğanlar küçük küçük doğranır. Kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkartılır ve robatta çekilir. Doğranan soğanlar pembeleşene kadar kavrulur. Kabukları soyulup küp küp doğranan domatesler soğanlara eklenir. Biraz sotelenip robotta çekilen kırmızı biberler ilave edilir. 2 yemek kaşığı salça, 1 buçuk yemek kaşığı pul biber, 3 yemek kaşığı susam ve 1 yemek kaşığı kekik katılır. Ekmekler limon büyüklüğünde yuvarlanır ve un serpilen fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerleri biberli harçla kaplanır. Ekmekler ortalama 180-200 derecedeki fırında pişmeye bırakılır.Biberli Ekmekler servise hazırdır.
MUHALLEBİLİ KURABİYE TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
1 su bardağı kepekli un
1.5 su bardağına yakın normal un
2 yemek kaşığı yulaf unu
125 gr. tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Muhallebisi İçin Malzemeler :
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tepeli un
1 yemek kaşığı tepeli nişasta
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı vanilya
Yapılışı :
Muhallebinizi en az 3 saat önceden pişirmeniz lazım. Ben akşamdan pişirdim.Yağ ve vanilya haricindeki bütün malzemeleri tencereye alıp iyice çırpın ve karıştırarak pişirin. En son yağ ve vanilyayı ekleyip yine mikserle 3-4 dakika kadar çırpın.Hamuru için soğuk yağı ve 2 bardak unu mutfak robotuna koyup bütünleşene kadar karıştırın.
Diğer malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlayın. Kalan unu da azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp çay tabağı büyüklüğünde açın.Ortasına soğuyup katılaşmış muhallebiden bir tatlı kaşığı kadar koyun ve yavaşça kenarları ortada toplayarak birleştirin.Kapattığınız kısmı alta getirerek tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kurabiyeler pembeleşene kadar pişirin.Fırından alınca üzerine pudra şekeri serpin.
NOT: Yulaf unu, tam buğday unu olmayanlar hepsini normal un olarak kullanabilirler.
ÇARKIFELEK TATLISI TARİFİ
Hamur İçin Malzemeler :
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı süt
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
Yarım paket yaş maya
Un
Şerbet İçin :
6 su bardağı su
5 su bardağı toz şeker
1 dilim limon
Üzeri İçin :
Toz antep fısıtğı
Yapılışı :
Şerbet için su, toz şeker ve 1 dilim limonu tencerede kaynatın.Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 5-7 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.Soğumaya bırakın.Hamur için iki çukur kap alın.Birine yarım su bardağı un, süt, ayçiçek yağı, yumurta, maya ve kabartma tozunu alıp iyice karıştırın.Hamurun yarısını diğer kaba aktarın. Birinin içine kakao, diğerinin içine un ilave edip iki ayrı hamur hazırlayın.Hamurları merdaneyle ayrı ayrı açıp üst üste yerleştirin. Yuvarlayarak silindir şekli verin.Bir parmak kalınlığında dilimleyip yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.Fırından çıkan hamurları şerbete atın. Şerbetini çekince süzüp servis tabağına alın.Soğuyunca üzerine toz Antep fıstığı serpip servis yapın.Çarkıfelek tatlısı artık hazır, afiyet olsun.
KARNIYARIK BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
4 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
İç Malzemesi :
300 gram kıyma
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber,pulbiber
Sıvı yağ
Yapılışı :
Öncelikle kuru soğanı ve yeşil biberi yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirerek işe başlayalım. Hemen ardından kıymayı da ekleyip biberler ve soğanla beraber kavuralım. Pişmeye yakın soyup doğradığımız domatesi de ekleyip domates eriyene kadar pişirelim.Salçasını ve baharatlarını ekleyip biraz daha kavurduktan sonra hazırlanan iç malzemesini ocaktan alıp ılımaya bırakalım.
Diğer taraftan süt ve sıvı yağı karıştırıp birinci yufkayı tezgaha sererek üzerini fırça ile yağlayalım. Üzerine bir kat daha yufka serip aynı şekilde yağlayalım ve yufkaların büyüklüğüne göre 10 yada 12 eş parçaya bölelim. Kestiğimiz her üçgen parçanın üzerine bir miktar iç malzemesi koyarak börekleri çok sıkmadan sigara böreği gibi saralım. Sardığımız börekleri yağlanmış tepsiye dizerek hepsinin üzerine çırpılmış yumurta sürelim. Son olarak bir bıçak yardımı ile böreklerin üzerine çizikler atalım. Fakat bıçağı böreğin alt tabanına kadar indirmemeye özen gösterelim. Artık böreklerinizi 180 derece fırında kızarana kadar pişirebilirsiniz.Afiye olsun.
Aşçının Notu :İç malzemesi hazırlanırken yarım ya da bir çay bardağı kadar su ekleyerek biraz sulandırmanızı öneririm.Hafif sulu iç ile daha yumuşak börekler elde edersiniz.
CEVİZLİ AY KURABİYESİ TARİFİ
Malzemeler:
1 paket margarin oda sıcaklığında
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 1/2 su bardağı ceviz içi
1 + 2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
Alabildiği kadar un (yaklaşık 20 yemek kaşığı)
Yapılışı :
Derin bir kapta yoğurt ve kabartma tozunu karıştırın, şekeri ve iyice çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.Küpler halinde doğradığınız oda sıcaklığındaki margarini karışıma teker teker ekleyerek iyice yoğurun.Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ekleyip yoğurmaya devam edin.Üzerini ıslak bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.Cevizleri küçük küçük parçalayın, tarçın ve bir yemek kaşığı pudra şekeri ile karıştırarak güzelce harmanlayın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle cay tabağı büyüklüğünde açın. Ne kadar küçük parça alırsanız kurabiyeler o kadar güzel görünür zira pişerken tombiş tombiş oluyorlar.
Hamurun ortasına bir tatlı kaşığı kadar cevizli karışımdan koyun.Rulo yapın ve ay seklini verin (İsterseniz D seklinde de kapatabilirsiniz)Kurabiyeleri tepsiye aralıklarla dizin (tepsiyi yağlamanıza gerek yok).
170-180 derece fırında renkleri hafif değişinceye kadar pişirin. Pişen kurabiyeleri fırından çıkarıp ılınmaya bırakın.
Kurabiyeler ılındıktan sonra derin bir kaseye iki yemek kaşığı pudra şekerini alin.Kurabiyeleri, her tarafına gelmesine dikkat ederek, iyice pudra şekeri ile kaplayın.
AŞÇININ NOTU :
Pudra şekeri ile kaplarken kurabiyelerin çok sıcak olmamasına özen gösterin aksi halde pudra şekeri eriyip yapış yapış oluyor. Ayrıca pişerken kurabiyelerin "hafifçe" pembeleşmesi gerekir; eğer fırında uzun sure bekletirseniz çok kuru oluyorlar. Son olarak, kurabiyeleri pudra şekeri ile kapladıktan sonra (iyice soğuyana kadar) üst üste dizmeyin çünkü pudra şekeri sıcaktan eriyebiliyor ve yine yapış yapış oluyor. Afiyet olsun.
KESTANEPARE TARİFİ
Malzemeler :
500 gram kestane püresi
1 su bardağı galeta unu
1 kahve fincanı pudra şekeri
2-3 çorba kaşığı krema
10-12 adet kestane şekeri
100 gram damla çikolata
Kestane Şekeri İçin:
10-12 adet kestane
Beş buçuk su bardağı su
Bir buçuk su bardağı
Toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
Süslemek İçin:
Renkli pasta şekeri
Yapılışı :
Kestane şekerini hazırlamak için kestanelerin kabuklarını soyun. Üç buçuk su bardağı suyu tencereye alıp, kestaneleri ekleyin. Kısık ateşte, kestanenin ince kabukları yumuşayana dek pişirin. Suyunu süzüp, kabuklarını
temizleyin. Ayrı bir yerde toz şeker ve kalan suyu orta hararetli ocakta, toz şeker eriyene dek kaynatın.
Ocağın altını kısıp kestaneleri ilave edin ve yaklaşık 2 saat pişirin. Ocaktan alıp, 1 gün dinlendirin. Daha sonra
tencereyi ocağa oturtup, kısık ateşte 15 dakika pişirin. Vanilya ekleyip, hafifçe karıştırın. Kestaneleri şerbetten alıp, düz bir tabağa yerleştirin ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde kestane püresi, galeta unu, pudra şekeri, krema ve damla çikolatayı kıvamlı bir hal alana dek yoğurun. Küçük mandalina ebadında parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını açıp, kestane şekerlerini içlerine yerleştirin. Renkli pasta şekerlerine bulayıp servis yapın.
TUZLU MAHLEPLİ KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
1 paket yumuşak margarin
2 adet yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 cay bardağı sıvıyağ (zeytinyağ kullandım)
2 cay kaşığı mahlep
Aldığı kadar un
Üzerine :
Yumurta akı ve susam
Yapılışı :
Bütün malzemeler yoğrulup bir hamur elde edilir. Bu hamurdan 2 parmak kalınlığında rulo yapılıp ikişer parmak kalınlığında verev şekilde kesilir.Kesilen parçalar önce yumurta akına sonra da susama bulanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.200 derecelik fırında üzeri kızara kadar pişirilir.
TUZLU KEK TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı küçük doğranmış biberli yeşil zeytin
1 su bardağı küp doğranmış beyaz peynir
Bir buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1’er çay kaşığı çörek otu ve tuz
2’şer çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Yapılışı :
Yumurtaları ve sütü birlikte birkaç dakika çırpın.Karışımın üzerine zeytinyağını ekleyerek 1-2 dakika daha çırptıktan sonra unu ve kabartma tozunu ilave edin.Daha sonra hamura beyaz peynir, zeytin, dereotu,
maydanoz, tuz ve çörekotunu da katarak iyice karıştırın Dikdörtgen bir kek kalıbını önce yağlayın sonra
unlayın.Kalıbın tabanına dolmalık fıstıkları döşeyip kek hamurunu üzerine dökün.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirin.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)