KARAMELLİ YAŞ PASTA TARİFİ
Pandispanya İçin Malzemeler :4 yumurta
4 Türk kahvesi fincanı şeker
4 Türk kahvesi fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
Ara Kreması İçin :
Yarım litre süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
Karamel Sos İçin :
100gr (yarım paket) krema
Yarım su bardağı şeker
Süslemek İçin :
50gr bitter çikolata
Pastayı Sıvamak İçin :
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Yumurtalar akı ve sarıları ayrılır,şekerin yarısı yumurta aklarına eklenir.Katılaşana kadar mikserle çırpılır. Çırpma kabını ters çevrildiğinde yumurta akları dökülmüyorsa olmuş demektir.Yumurta sarılarıda kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyene kadar çırpılır.Sıvı yağda eklenir biraz daha çırpılır.Ayrı bir kapta un, kabartma tozu,vanilya ve kakao birlikte elenir yumurta sarılarına eklenir plastik veya tahta bir spatula ile karıştırılır ve yumurta aklarına ilave edilir.
Alttan üste olacak şekilde söndürmeden ve top top kalmayacak şekilde iyice karıştırılır.Yağlı kağıt kesilip yerleştirilmiş kalıba dökülür.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.İlk 20 dakika sönmesin diye fırının kapağı açılmaz.Piştikten sonra kalıptan çıkartılıp soğutulur. Pandispanya bir süre beklerse çok daha güzel olur.Hatta bir gün öncesinde yapılırsa tam kıvamını bulur.
Muhallebide tereyağı ve vanilya hariç bütün malzemeler sürekli karıştırılarak pişirilir.Altı kapatılır vanilya ve tereyağı eklenir mikserle iyice çırpılır.Soğuyan kek ikiye bölünür kremanın hepsi kekin üzerine koyulur diğer kek üzerine kapatılır.Pastanın üzeri Soğuk süt ile çırpılan krem şanti ile sıvanır.
Karamel sos için şeker hiç karıştırılmadan kısık ateşte eritilir üzerine süt kreması dökülür dökerken de iyice karıştırın biraz soğuduktan sonra pastanın üzerine kaşıkla dökün.Bitter çikolata benmari usulü eritin ve kaşıkla süsleyin dolapta dinlendirip servis edin.Afiyet olsun.
0 yorum :
Yorum Gönder