TUZLU MİNİKLER TARİFİ
Malzemeler :
150 gr. tereyağ
1 su bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı çörek otu
1 yumurta (beyazı içine,sarısı üzerlerine)
1 çay bardağından 1 parmak eksik şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp bir hamur elde edilir.Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlak şekil verilir ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür.Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine dizilen kurabiyeler üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.
KABAK TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
1 kilo dilimlenmiş kabak
2 su bardağı şeker
Dövülmüş ceviz içi
Yapılışı :
Akşamdan kabak dilimlerini yıkayın ve süzün tencere içine dizin,üzerine şekeri yayın kapağı kapayın ve bir gece boyu bekletin.Sabah ocak üzerine alın tencere kapağını kapayın,kısık ateşte kabak dilimleri yumuşayıncaya kadar. Buhar çıktıktan sonra 1 saat pişirin soğutun.Kaymak yada ceviz içi ile gönlünüzce servis edin.
NOT: Kabak tatlısı tencerede yada fırında yapılır.Tencerede kabak tatlısı yapmak için iki yöntemden biri kullanılır.
İlki; dilimlenmiş kabak akşamdan ölçüsünde şekere yatırılır, suyunun salması beklenir ve sabah en kısık ateşte pişirilir. İkinci yöntem ise kabak dilimlerine ölçüsünde şeker ve su ilave ederek doğrudan kısık ateşte pişirilir.Fırında kabak tatlısı yapmak için dilimlenmiş kabak akşamdan ölçüsünde şekere yatırılır,suyunun salması beklenir ve sabah fırında tepsi içerisinde pişirilir.Tencerede kabak tatlısı yapmak için en güzel yöntem,akşamdan kabağı şekere yatırmak ve susuz olarak pişirmektir.Bu şekilde hazırlanan kabak tatlısı hem lezzetli olur hemde pişirme sonrası şırası karar kalır.
MANTARLI BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 adet yufka
Yarım kilo mantar
1 adet büyük soğan
2 adet sivri biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
150gr kaşar peyniri
Tuz,karabiber,pul biber
İç Harcı İçin Malzemeler :
5 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı sıvıyağı
1,5 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Önce mantarları bütün olarak haşlayın ve süzün. Soğanı küp küp doğrayın zeytinyağı ile kavurun.Sivri biberleri çok ince kıyıp soğana ilave edin.Mantarları da küp küp doğrayın avucunuzla sularını iyice sıkın soğana ilave edin.Mantarlarla beraber 5dk daha kavurun.Baharatlarını ilave edip altını kapatın ve soğumaya bırakın.Mantarlar soğumaya başlarken 5 yumurtayı tuz ile çırpın.Sütü ve yağı ilave edin.Yufkanın 2 adedini bir kaç parçaya bölünmüş halde teker teker tepsinize dizin ama her parçayı tepsiye dizdikten sonra hazırladığımız iç harcından dökün.Fırça yardımıyla harcın her yufka parçasının her yerine değmesine özen gösterin 2 yufkayı bu şekilde bitirince önce soğumuş mantarları tepsinize yayın.Mantarların üzerine kaşar rendesini ilave edin.Kalan 2 yufkayıda bir kaç parçaya bölün.Parçaları teker teker harcın üstünü örterek kapatın.Her yufka parçasını yine aynı yumurtalı harçtan sürün 4-5 saat buzdolabın alt bölümünde dinlendirip pişirin.
DONDURMALI KAHVELİ PARFE TARİFİ
Malzemeler :
2 poşet kremşanti
1,5 su bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı nescafe
1 paket yulaflı bisküvi
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
Üstü İçin :
Maraş usulü dondurma
Çikolata sosu
Çekilmiş fındık,fıstık vb.
Yapılışı :
Nescafe süte karıştırılarak eritilir.Krem şanti karıştırma kabına alınır; üzerine kahveli süt dökülerek mikser ile çırpılır. Kırılmış bisküviler ve ceviz eklenir. Silikon bir kalıba dökülür, üzerine maraş usulü dondurma yayılır ve birkaç saat buzlukta donması için bekletilir. Servis sırasında kalıptan ters çevrilerek çıkarılır. Çikolata sos ve kırılmış fındıkla süslenir.
Afiyet olsun
ÇİKOLATA SOSLU CHEESECAKE TARİFİ
Malzemeler :
2 paket yulaflı bisküvi
150gr tereyağı
1 paket labne peyniri (500 gr)
3 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
2 yumurta
200gr bitter çikolata
1 paket krema
Yapılışı :
İki paket yulaflı bisküviyi rondodan geçirip un haline getirin.Bisküvi unu ile eritilmiş tereyağını karıştırın ve kelepçeli kalıbın tabanına sıkıca basın.İyice basabilmek için bir su bardağının altını kullanın.Ayrı bir kapta diğer tüm malzemeleri karıştırın.Çırpma teli veya çatalla karıştırın.Labne olduğu için mikser kullanmayın. Sulanacaktır.Bu karışımı bisküvi tabanının üzerine dökün ve 150 derecede ısınmış fırında 50 dk pişirin. Cheesecake’i asla kelepçeli kalıptan çıkarmayın, çıkarmaya da çalışmayın! Kelepçeli kalıpta soğumaya bırakın.
Bir cezvede kremayı ve bitter çikolatayı kısık ateşte sürekli karıştırarak eritin.Karışımı ocaktan soğuk su dolu bir kaba alın ve soğumaya bırakın.Arada karıştırınki üzeri kabuk bağlamasın.Tamamen soğuyan cheesecake'in üzerine yine soğumuş bu sosu dökün ve bir gece buzdolabının alt kısmında bekletin.Bir gece dayanamıyorsanız en az 4 saat bekletin. Kalıbınızın yanlarından hafifçe bıçakla geçin,yapışan kısımlar var ise kolayca ayrılacaktır.
Not: Ben kalıbın altına yağlı kağıt serdim ki kolayca kalıptan çıksın istedim.Sizde bu yöntemi uygularsanız çok faydasını göreceksinizdir
MEYVELİ PARFE TARİFİ
Malzemeler :
3 bardak süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1 paket krem şanti
1 tane muz
1 tane elma
1 tane armut
2 tane incir
(Arzu edilirse hazır karışık kuru meyvede olur)
Yarım paket kakaolu bisküvi
7-8 kaşık kırmızı meyveli mısır gevreği
1 yemek kaşığı damla çikolata
Yapılışı :
Öncelikle 1 bardak sütün içinde un ve nişasta tamamen eritilir.Ardından küçük bir tencereye aktarılıp,kalan süt ve şeker de eklendikten sonra kaynayana kadar karıştırılarak pişirilip soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra krem şanti ilave edilip,3-5 dk çırpılır ve buz dolabına koyulur.Bu sırada meyveler küp küp doğranır ve bisküviler kırılır. Krema, meyveler, bisküviler, damla çikolatalar ve mısır gevreği derin bir kapta birleştirilip karıştırılır ve istenilen şekilde bir kalıba boşaltılıp,bir kaç saat buzlukta bekletilir.Afiyet olsun.
DONDURMALI PARFE PASTA TARİFİ
Kek İçin Malzemeler :
2 yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
2yemek kaşığı kakao
Üstü İçin Malzemeler :
1 kutu krem şanti (2poşet)
1 su bardağı süt
100 gr dondurulmuş vişne
2 adet muz
1 -2 yemek kaşığı damla çikolata
1kutu sade dondurma
Yapılışı :
Kek malzemesi çırpılarak ,kelepçeli kalıpta pişirilir.Kalıptan çıkararak streç film serilir ve kek tekrar kalıba alınır. Kelepçeleri kapatılır (kalıptan çıkarılması kolay olması amacıyla streç kullanıyoruz) 2 poşet kremşanti 1 bardak sütle çırpılarak hazırlanır (Krem şantinizin koyu kıvamda olmasına dikkat edin)
Damla çikolata,küp doğranmış muzlar ve vişne ilave edilerek karıştırılır (Farklı meyvelerde kullanabilirsiniz) Kalıptaki kekin üzerine önce ince tabaka dondurma daha sonra hazırlanan karışım düzgün şekilde yayılarak eklenir.
En üste de ince tabaka dondurma düzgün şekilde yayılarak pasta tamamlanır.Difirizde 1 gün acilse 3-4 saat dondurulur. Kalıptan streç film yardımıyla çıkarılır ve servis tabağına alınır.Üzeri çikolata sosuyla süslenir.Servisten 5dakika önce buzluktan çıkarılır soğuk olarak dilimlenerek servise sunulur
TARÇINLI AÇIK POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tozşeker
Bir tutam tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
Bir buçuk su bardağı çökelek
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Derin bir kasede yumurta, sıvıyağ, süt, tozşeker, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Unu azar azar alabildiği kadar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Ayrı bir kapta çökelek, tarçın, haşhaş tohumu ve dövülmüş cevizi karıştırın. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir hamuru avucunuzun içinde yuvarlak olacak şekilde açın. Ortalarına tarçınlı iç harçtan 1'er çorba kaşığı koyun. Kenarlarından ortası açık kalacak şekilde bükün. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın
HAŞHAŞ EZMELİ ÇÖREK TARİFİ
Malzemeler :
1 paket (42 gram) yaş maya
Bir buçuk su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un
100 gram eritilmiş margarin
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı haşhaş ezmesi
1 adet yumurtanın sarısı
Üzerine:
Haşhaş
Yapılışı :
Ilık sütte, şeker ve mayayı eritin. Eritilmiş margarin, zeytinyağı, tuz ve alabildiği kadar unu ekleyip iyice yoğurun. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edin. Daha sonra temiz bir bezle hamurun üzerini kapatıp, 1 saat kadar kabarmasını bekleyin. Kabaran hamuru ikiye bölün. Bir hamur parçasını tezgahın üzerinde elinizde açarak 4-5 mm kalınlığında yuvarlak bir hamur elde edin. Çok az sıvıyağla yumuşattığınız haşhaş ezmesini hamurun üzerine yayın. Daha sonra irice sarıp rulo yapın. Bir simit gibi uçlarını birleştirin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Yumurta sarısını hamurların üzerine sürün. Üzerine haşhaş serpip, 200 derece fırında pişirin.
ZARF BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
1 adet yumurta
Yarım paket (125 gram) margarin
Yarım su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
1 demet maydanoz
100 gram beyaz peynir veya lor peyniri
Çörekotu
Susam
Tuz
Yapılışı :
Yumurtanın akını ve sarısını ayrı kaplara ayırın. Hamur yoğuracağınız kaba, eritip ılıttığınız margarini, yumurta akını, sıvıyağı ve sütü ekleyip, çırpma teli ile karıştırın. Kabartma tozunu, tuzu ve unu ekleyin. Özlü bir hamur yoğurun. Hamurun üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Kıyılmış maydanozla ezilmiş peyniri, bir kapta karıştırın. Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açın. Hamurdan 10 cm'lik kareler kesin. Hamur karelerinin ortalarına peynirli harç koyun. Karşılıklı köşelerini mektup zarfı şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin. Fırından aldığınız böreği, üzerine bir bez örterek biraz dinlendirdikten sonra, sıcak servis yapın.