GEREBİÇ TATLISI TARİFİ 2
Malzemeler :
1 kg un
1 kg irmik
4 bardak zeytinyağı
1 paket kabartma tozu.
Yapılışı :
İrmiği bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın.Malzemeleri ekleyip yoğurun.Hamurun üzerini kapatıp 4 saat dinlendirin.2 bardak çekilmiş ceviz içine 3 kaşık şeker, tarçın, karanfil ve zencefil ekleyip iç malzemesini hazırlayın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın ve ortasına iç malzemeden ekleyip kapatın.Kapatılan kısım dışa gelecek şekilde kalıba (tahtadan oyulmuş ve iç kısmı şekilli olan özel bir kalıp) yerleştirin.Hamuru hafifçe bastırın. Kalıbı ters çevirip kalıptan çıkarın.Yağlanmış tepsiye dizerek orta hararetli fırında pişirin.Gerebiçlerin üzerine pudra şekeri serpin.Afiyet olsun.
ŞAM KURABİYESİ TARİFİ
Malzemeler :
3 yumurta
250 gr. yumuşak margarin(oda sıcaklığında)
2 su bardağı toz şeker
1 portakal suyu ve rendesi
3 yemek kaşığı yoğurt(ılık olsun)
1 paket kabartma tozu veya 1 tatlı kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
Yapılışı :
Yumurta,yoğurt,yağ,şeker, portakal suyu ve rendesiiyice karıştırılır.Karbonat ve un ilavesi ile yumuşak hamur yapılır.Yağlı kağıt serili tepsiye,iri yuvarlaklar alınıp şekli verilen ve toz şeker serpilen kurabiyeler serilir.Ön ısıtma yapılmış fırında 200 dercede pişirilir.
ÇİKOLATALI KITIR KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
*2 dolu su bardağı un
*Yarım paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1 küçük kahve fincanı fındık veya ayçiçek yağı
*2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
*3/4 su bardağı şeker
*1 yumurta
*2 yemek kaşığı süt
*80 gr. bitter çikolata (ben aynı miktarda damla çikolata kullandım)
Yapılışı:
*En son unu ekleyecek şekilde tüm malzemeleri karıştırın.
*Ve unu ilk etapta 1,5 bardak ekleyip kıvamına bakarak, gerektikçe arttırın.
*Kurabiye hamuru sertliğine geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
*Avucunuzun içinde biraz bastırıp yassıltın.
*Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine veya yağladığınız yapışmaz tepsiye sıralayın. Aralarında birer santim olması yeterlidir.
*Fırınınızı önceden 160 dereceye ısıtın.
*İyice ısınmış fırınınıza kurabiyeleri verip 15-17 dakika arası pişirin.
*Kurabiyeleriniz dokunduğunuzda biraz yumuşak gelebilirler ama dışarıda biraz beklettiğinizde kıtırlaşacaklardır.
EKLER TARİFİ
Malzemeler :
125 gram tereyağı
Bir tutam tuz
1 su bardağı su
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Dolgu Kreması İçin:
Yarım su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı buğday nişastası
2 adet yumurta sarısı
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
Üzerine:
1 paket (80 gram) bitter çikolata
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Tereyağı, tuz ve suyu kaynatın. Un ilave edip, topaklanmaması için çırpıcı ile hızlı bir şekilde çırpın. Daha sonra tahta bir kaşıkla 2-3 dakika karıştırarak hamur haline gelmesini sağlayın. Ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Yumurtaları teker teker ilave ederken, bir yandan da çırpma teli ile çırparak hamura yedirin ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru sıkma torbasına alın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir ve yarım parmak uzunluğunda şeritler halinde sıkın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Pişirme süresinin sonuna doğru fırın ısısını 150 dereceye düşürün ve içinin boşalması için yarım saat fırında bekletin. Fırından çıkarın ve soğutun. Dolgu kreması için bir tencerede tozşeker, un, nişasta ve yumurta sarılarını karıştırın. Sütü ilave edip, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan alın ve tereyağı ile vanilyayı katıp, karıştırın. Daha sonra soğumaya bırakın. Ekleri ortadan ikiye kesip, içine kremayı paylaştırın. Üzeri için çikolata ve sıvıyağı bir kaba alıp, benmari usulü eritin. Eklerin üst kısmını çikolataya batırın ve soğuduktan sonra servis yapın.
YAĞSIZ LOR KURABİYE TARİFİ
Malzemeler:
*1/2 kg. tatlı lor
*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı un
*1 yumurta (sarısı içine, beyazı üstüne)
*1 kabartma tozu
*1 vanilya
Üstünü Batırmak İçin:
*1 çay fincanı tabağı kadar şeker
Yapılışı:
*Tüm hamur malzemesini bir karıştırma kabında yoğurun (yoğururken biraz zorluk oluyor, yani lor ve un birbirine karışırken biraz kıtır kıtır taneleniyor ama sonra tutunuyorlar) ve buzdolabında birkaç saat dinlendirin. O zaman hamurunuzun daha bir toplandığını ve parça koparılabilir hale geldiğini göreceksiniz.
*Buzdolabından aldıktan sonra elinizi suya batırıp batırıp iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
*Her bir topu önce yumurta akına, sonra şekere batırıp yağlanmış fırın tepsisine sıralayın (birbirine çok bitiştirmeden, yayılma payı bırakarak)
*Önceden ısıtılmış fırında kurabiyeler altın sarısı rengini alana kadar pişirin.
*Biraz soluklandıktan sonra tepsiden yavaşça çıkarın.
SUSAMLI BAYAT EKMEK KURABİYESİ TARİFİ
Malzemeler:
*2 yumurta
*Yarım su bardağı yoğurt
*Yarım su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı dışında bir türünü tercih edin)
*Yarım su bardağı şeker (tatlıca seviyorsanız biraz arttırın)
*3,5 ila 4 su bardağı kadar rondolanmış bayat ekmek kurusu
*2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
*1 çay kaşığı tarçın
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya (vanilya yerine damla sakızlı vanilin veya toz damla sakızı tercih edebilirsiniz)
Yapılışı:
*Yumurta, yoğurt, yağ, susam, tarçın, şeker, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırma kabında karıştırın.
*İçine ilk etapta 3,5 su bardağı rondo ekmek kurusunu katıp yoğurun. Hamurunuz kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalıdır, o nedenle gerekiyorsa ilave yapın (ekleyeceğiniz ekmek kurusu miktarı, yumurtaların büyüklüğüne ve yoğurdun kıvamına göre de değişebilir)
*Yanınızda bulunduracağınız bir küçük tabak suya elinizi batırıp ıslatın ve ceviz büyüklüğünde kopardığınız hamurları önce elinizle sıkıp, sonra bastırmadan kabaca yuvarlayın ve top olarak yağlanmış tepsiye sıralayın (hamur biraz kıtırlı olacağından yuvarlarken dağılmaması için sıkmamanız gerekiyor)
*Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.
*Kurabiyeleriniz soğudukça sertleşecek ve esas kıvamını bulacaktır, biraz ılınmadan tepsiden almayın.
ZENCEFİLLİ KARANFİLLİ KURABİYE TARİFİ
Malzemeler:
*2,5 su bardağı un (benim hamuruma yetmedi, ilaveten 1 su bardağı kadar daha kullandım, siz kıvamına göre ayarlayın)
*1 tepeleme çay kaşığı karbonat
*2 tepeleme çay kaşığı toz zencefil
*Yarım çay kaşığı tarçın
*Yarım çay kaşığı havanda ezilmiş toz karanfil
*125 gr.tereyağı veya margarin (oda ısısında)
*1 + 1/4 su bardağı ince toz şeker
*1/4 su bardağı kadar kurabiyeleri batırmak için ince toz şeker
*1 yumurta
*4 yemek kaşığı pekmez
*1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
*Unu, karbonatı ve baharatları birlikte bir kaba eleyin.
*Margarin veya tereyağını şekerle krema kıvamına gelene kadar çırpın.
*Yumurtayı ekleyip biraz daha çırpın.
*Pekmez ve limon suyunu yedirerek ekleyin.
*Unlu baharatlı karışımı tahta kaşıkla karıştırarak hamura yedirin.
*Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top yapın ve tabaktaki şekere üstlerini batırıp (bastırmadan) yağlanmış tepsiye sıralayın (her birinin arası en az topun kendisi kadar olsun, yayılacaklar çünkü)
*Önceden ısıttığınız 165 derecelik fırına sadece 12-13 dakika kadar verin.
*Çıkaracağınız zaman kurabiyeler yumuşak olup, ellediğinizde üstleri çökebilir; hatta biraz çökmelidir de çünkü soğudukça sertleşeceklerdir. Endişelenmeyin:)
*Tepsiyi çıkarın ve biraz soğuyana kadar kurabiyeleri ellemeyin.
FINDIK RÜYASI TARİFİ
Malzemeler:
1 yumurta (sarısı içine,beyazı üstüne)
Kırılmış haliyle yarım su bardağı kırık fındık
3 su bardağı un (ben 2 ölçü kepekli,1 ölçü beyaz un kullandım)
125 gr. kendinden yumuşak veya oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin veya tereyağı (dilerseniz Yarım su bardağı sıvıyağ da kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (vanilya sevmiyorsanız tarçın da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Yumurtanın beyazını ve kırık fındığı ayrı birer tabağa koyup geri kalan malzemeyi bir kapta karıştırın ve yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde veya benimkiler gibi minik kurabiyeler elde etmek istiyorsanız kalamata zeytin büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerine biraz bastırıp önce yumurta akına sonra kırık fındığa batırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden 170 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirin. Soğuyunca tepsiden alıp servis edin.
PORTAKALLI KURABİYE TARİFİ
Malzemeler :
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı esmer şeker
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakal suyu
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiği kadar un
İç Harcı İçin:
2 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı fındık
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı süt
Yarım pasta keki
Marmelat
Yapılışı :
Karıştırma kabına tereyağını,1 adet yumurtayı,esmer şekeri portakal kabuğu ve portakal suyunu ve üzerine alabildiği kadar un ilave ederek bir hamur elde edin.İç harcı için kurutulmuş keki ve fındığı parçalayıcıdan geçirin.Karıştırma kabına parçalanmış keki,fındığı,kakaoyu ve sütü
ilave ederek karıştırın.Kıvamı şekil verebilecek kıvamda olmalı.Kurabiye hamurunu merdane ile açın.Su bardağı yardımıyla yuvarlak şekiller elde edin.Yuvarlak hamurun üzerine iç harçtan ekleyin üzerine yine hamurdan kapatın.Fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.
İKİ RENKLİ KURABİYE TARİFİ
Malzemeler:
2 yumurtanın sarısı
1 yumurtanın beyazı
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 paket (250 gr) margarin (eritilmiş)
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı :
1. Yumurtaların sarılarını, beyazını ve pudra şekerini çukur bir kaba koyun. Mikserle şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
2. Erimiş margarini kaba ekleyin ve çırpmaya devam edin.
3. Unu ve kabartma tozunu bir elek yardımıyla eleyin. Her bardaktan sonra hamuru yoğurup kıvamını kontrol edin. (3,5 bardak oda sıcaklığına göre az veya fazla gelebilir). Yumuşak bir hamur elde edin.
4. Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Bir parçasına kakao ekleyip bu parçayı yoğurun.
5. Kakaolu ve sade hamurları merdane yardımıyla aynı büyüklükte açın.
6. Kakaolu parça üste gelecek şekilde üst üste koyun ve rulo halinde sarın.
7. Rulonun çok fazla kalın olmaması lazım. Bu yüzden elinizle ruloyu biraz yuvarlayarak inceltin.
8. 35-40 dakika kadar buzdolabında bekletin.
9. Buzdolabından çıkarıp ince bir bıçak yardımıyla bir parmak kalınlığında halkalara kesin.
10. Fırını kek ayarında 180C’ye getirin, ısınsın. (önceden ısıtılmamış fırına koyarsanız kurabiyeler yayılır)
11. Halkaları yağlanmamış tepsiye dizin.
12. Tepsiyi fırına yerleştirip kurabiyeler pişene kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin.