EV YAPIMI SOKAK SİMİDİ TARİFİ
Simit Hamuru İçin Malzemeler:
• 1.5 su bardağı ılık su
• 1/2 yemek kaşığı toz şeker
• 1/2 yemek kaşığı tuz
• 1 paket instant maya
• 1/2 çay bardağından biraz fazla çiçek yağı
• 4 su bardağı un (Gerekiyorsa 1 su bardağı daha)
Simit Sosu İçin Malzemeler:
• 200 gram susam
• 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
• 2 yemek kaşığı çiçek yağı
• 4 yemek kaşığı su
Yapılışı :
1 su bardağı ılık suyu, şekeri, tuzu ve son olarak mayayı yoğurma kabınıza döküp elinizle karıştırın.
Mayalı karışıma 2 su bardağı unu ekleyerek ekleyin ve bir süre yoğurun. Kalan yarım bardak suyu ekleyin, 2 su bardağı unu ve sıvı yağı ekleyerek yoğurmaya devam edin. Elde edeceğiniz hamur kulak memesi kıvamındaki hamurdan biraz daha sert bir hamur olmalı. Eğer hamurunuz cıvık kaldıysa kalan unu ekleyip hamuru iyice yoğurun, iyice yoğurmak pürüzsüz bir hamur elde etmek çok önemlidir.Hamur, kıvama ulaştıktan sonra dinlenmeye bırakın. Unutmayın, dinlenmeye bıraktığınızda hamur hem yumuşayacak hem de çok daha kolay şekil alacaktır.
Susamı kavurmak için, teflon tavaya susamı döküp orta hararetli ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Karıştırma esnasında sabırla her yerin eşit şekilde kavurulmasına özen gösterin. Bu süre 20-25 dakika kadar sürebilir ama dilerseniz kavrulmuş simit susamı satın alarak bu işlemi uygulamayabilirsiniz.
Yumuşaması ve rahat şekil alması için dinlenmeye bıraktığımız hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler alın. (Bu hamurdan sokak simidi büyüklüğü için 7-8 adet kadar beze çıkmalı.)Yuvarladığınız bezeleri masaya elinizle sürterek yuvarlayın, 50 – 60 santimlik fitiller yapın, arada incelmeler olursa elinizi kalın kalan yerlere koyup yuvarlayarak istediğiniz inceliğe getirebilirsiniz.
İstediğiniz şekilde fitiller yaptığınızda fitilin tam ortasından eşit bir şekilde kıvırıp bir birine dolandırın. Aynı bir urgan şeklinde kalın bir halat gibi duracaktır, her iki ucu bir birine birleştirip halka olarak simit şekli verin, birleşim yerlerini birbirine ekleyerek eliniz ile şekillendirerek kaybedin.Şekillendirme esnasında simidinizin açılabildiği kadar geniş yuvarlak olmasını sağlayın çünkü mayalanma esnasında şişip kapabiliyor ve tombik simitler ortaya çıkabiliyor, buraya dikkat etmenizi tavsiye ederim.Pekmez, sıvı yağ ve suyu bir kapta karıştırıp, simidi pekmeze batırın. Susuz bir şekilde susama batırıp, yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinde mayalanmaya bırakın. Simit hamurları yeterince mayalanınca önceden 200 derecede ısıtılan fırına koyun.Simitleri nar gibi kızarana kadar pişirin. Simitleri fırından çıkardığınızda sertse yumuşaması için üzerine havlu serip bir süre bekletebilirsiniz. Yanında peynir veya sürülebilir kahvaltılık çikolata veya nasıl yiyecekler ile tüketmek isterseniz yanına koyup sıcak olarak servis edin.
GÜLLAÇ KIZARTMASI TARİFİ
Malzemeler :
5 yaprak güllaç
2 su bardağı süt
Tarçın, karanfil
Rendelenmiş portakal kabuğu
Antep fıstığı
200 gram çekirdeksiz sarı kuru üzüm
5 çorba kaşığı tozşeker
200 gram kıyılmış badem veya ceviz
2 adet yumurta
1 su bardağı susam
Kızartmak İçin:
Sıvıyağ
Şerbeti İçin:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı gülsuyu
Yapılışı :
Şerbet için, malzemeyi kaynatıp soğumaya bırakın. İçerisine 1 çorba kaşığı gül suyunu ilave edin. İç
malzemesi için, tozşeker, badem ya da ceviz, kuru üzüm, tarçın, karanfil, rendelenmiş portakal kabuğunu ve fıstığı karıştırın. 2 su bardağı sütü ısıtıp, güllaç yapraklarını sütle ıslatın. Yumuşayan güllaç yapraklarını ikiye bölün. Üzerine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup, iki tarafını da kapatarak iki parmak kalınlığında yassı bir şekilde sarın. Cam bir tepsiye dizin. 2 yumurtayı çatalla çırpın. Güllaç sarmaları önce yumurtaya, sonra susama bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın. Servis tabağına alıp, üzerine soğuk şerbeti gezdirerek servis yapın.
KATMER TARİFİ
Malzemeler :
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
500 gram un
Yeteri kadar ılık su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak İçin:
Sıvıyağ
Üzerine:
Toz şeker
Yapılışı :
Derin bir kaba sıvıyağ, yoğurt, un ve tuzu koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyerek, yoğurun. Hamuru yufka şeklinde incecik açın. Üzerini tereyağı ile yağlayın ve kenarlar birbirinin üzerine gelecek biçimde zarf şekli vererek katlayın. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Merdane ile tekrar açın ve 10×10 cm’lik kare parçalar kesin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Hamurların her birinin üzerine tozşeker serpin ve servis yapın.
KIYMALI AKITMA TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 yumurta
1 kahve fincanı ayçiçeği yağı
2 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Kıymalı Karışım İçin :
500 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 büyük boy domates
3 sivri biber
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Tuz
Kimyon
Karabiber
Yapılışı :
Hamur için tereyağı dışındaki tüm malzemeyi çukur bir kaba alın. İyice çırpın. Bir parça margarini veya tereyağını yapışmaz yüzeyli tavaya alıp eritin. Yarım kepçe dolusu harcı tavaya dökün. Tavanın her yerine eşit dağılması için tavayı hafifçe sallayın. Hamur göz göz olup her tarafı pişince diğer tarafını çevirip aynı şekilde pişirin. Kağıt havlu arasına alarak ılık kalmasını sağlayın. Malzeme bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Her defasında küçük bir parça tereyağı ekleyin. İç malzemesi için tereyağını eritip kıyılmış soğanı kavurun. Kıymayı, salçayı, doğranmış sivri biberi ve domatesi ilave edin. 10 dakika kavurup tencerenin kapağını kapatın. Ocağı kısıp 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alın. Tuzunu, baharatını ve kıyılmış maydanozu ekleyerek tatlandırın. Pişen hamurların aralarına kıymalı iç malzemeden paylaştırarak üst üste yerleştirin. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis yapın.Kıymalı akıtma artık hazır, afiyet olsun.
KOLAY POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler:
2 ekmek hamuru
1 paket margarin (yumuşak)
1 yumurta sarısı
Peynir, maydanoz
Yapılışı:
Hamur ile yağı iyice yoğuralım hiç yağ parçası kalmayana kadar.1 saat dolapta bekletelim.İçini hazırlayıp, şekillendirelim üzerine yumurta sarısı sürelim170-180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dak pişirelim.
ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
8 çorba kaşığı irmik
10 çorba kaşığı tozşeker
1 litre süt,
1 paket vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz
12 adet çilek
1 paket toz çilek jölesi
İki buçuk su bardağı kaynar su
Yapılışı :
İrmik, tozşeker, süt ve vanilyayı tencereye alın. Karıştırarak orta ateşte kıvam alana dek pişirin. İki dakika daha kaynatıp, ıslatılmış orta boy bir dikdörtgen kaba yarısını dökün. Üzerine ceviz serpiştirip, kalan irmikli karışımı yayın. Ilındıktan sonra üzerine dilimlenmiş çilek yerleştirin. Ayrı bir yerde jöle ve kaynamış suyu, jöle eriyene dek karıştırın. Ilındıktan sonra çileklerin üzerine gezdirin. Bir saat buzdolabının alt rafında dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.
BURÇAK SARMA TARİFİ
Malzemeler :
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
50 gr margarin
1 vanilya
Üzeri İçin :
1 paket burçak bisküvi
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 çay bardağı ceviz içi
2 tane muz
Yapılışı :
Derin bir tencereye un süt ve şekeri alıp çırpıyoruz.Tenceremizi ocağa alıp orta ateşte kıvamı koyulaşana kadar pişiriyoruz.Ateşten alıp margarin ve vanilyayı ekleyip mikserle çırparak soğutuyoruz.Bisküvilerimizi robottan geçirip toz haline getiriyoruz.Kare fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz ve içine bisküvilerimizi serpiyoruz.Bisküvilerin üzerine muhallebiyi döküp spatula ile üzerini düzlüyoruz.Buzdolabında 3.4 saat bekletiyoruz.Sade krem şantiyi süt ile iyice çırpıp soğuyan muhallebimizin üzerine yayıyoruz.Ceviz ve dilimlenmiş muzu kremşantinin üzerine yerleştiriyoruz.
Tatlımızı 6 eşit parçaya bölüp her bir parçayı dikkatli bir şekilde sarıp rulo yapıyoruz.Tekrar buzdolabına koyup 1 saat kadar dinlendirip servis yapıyoruz.
FİNCAN MUHALLEBİSİ TARİFİ
Malzemeler :
1 kilogram süt
3 kahve fincanı(Türk) şeker
3 kahve(Türk) fincanı un
1 paket vanilya
Üzeri İçin :
1 su bardağı Hindistan cevizi
Çikolata hazır sos(arzuya göre çikolata sosunu hazırlayabilirsiniz)
Kendiniz Hazırlarsanız Çikolata Sosunu:
Bitter çikolatayı bir tatlı kaşığı süt, bir tatlı kaşığı tereyağın içinde benmari usulü eritelim.
12 tane kahve fincanı(Türk)
12 adet fındık
Yapılışı :
Muhallebiyi yapacağımız orta bir tencereye sütü alalım üzerine un ve şekeri ilave edelim.Karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.Ocağın altını kapatalım ve bir paket vanilyayı ekleyelim.Karışımı blendırdan geçirelim. Mikser yardımıyla çırpalım.Kahve fincanlarını ıslatalım. İçerisinde az da olsa biraz su eklersek çıkarması daha pratik olur. 12 fincanın içerisini muhallebi ile dolduralım.Dolaba soğumaya bırakalım.Soğuduğunda ise fincanların içerisinden çıkaralım. Ters döndürelim ve sallayalım.Kahve fincanı içerisinden zarar vermeden çıkarmaya çalışalım.
Hindistan cevizini dökdüğümüz servis tabağına fincan muhallebileri yerleştirelim.Üzerlerini Hindistan cevizi ile bulayalım.Son olarak üzerlerine 1 tane fındık yerleştirelim dilediğiniz miktarda çikolata sosu ile süsleyelim.Soğuk servise sunalım.Afiyet olsun.
MİNİ KÖSTEBEK PASTA TARİFİ
Keki İçin Malzemeler :
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı margarin
Kreması İçin :
2.5 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket krem şanti+ 1 çay bardağı süt
2 adet muz
Yapılışı :
Şekerle yumurtayı köpük köpük oluncaya kadar çırpın.sonra süt,yağ,vanilya,kakao,un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.Margarinle yağlanmış olan tepsiye dökün.150 derece fırına atın.
Kremanın yapılışı:Soğuk süte un,nişasta ve şekeri ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirin.
Kaynamaya başladıktan sonra yarım yemek kaşığı margarin ekleyip ocaktan indirin.
Soğumuş keki bardakla küçük yuvarlaklar halinde kesin.köşelerden kalan kek parçalarını toz haline getirin.1 ç.b sütü krem şantiyle karıştırıp hazırlayın.Soğumuş kremaya krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.Yuvarlak kekin üstüne muz dilimi koyup onun üzerine kremayı en üste de kek kırıntılarını serpiştirin.buzdolabında 1 saat kadar beklektikten sonra afiyetle yiyin..
KİREMİT PASTA TARİFİ
Malzemeler:
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı tozşeker
25 gram’lık 1 paket kakao
1 adet yumurta
2 adet vanilya
1 çay bardağı süt
1 poşet krem şanti
1 paket pötibör bisküvi (175 gram’lık)
Hindistan cevizi
Yapılışı :
İki su bardağı süt, un, kakao, yumurta, şeker ve vanilyayı pişireceğimiz tencere içerisine alalım. Çırpıcı yardımıyla güzel bir şekilde karıştıralım.
Ocak üzerinde yine kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim. Parmağımızın dayanacağı ısıya gelinceye kadar karıştırarak soğutalım.
Diğer taraftan bir çay bardağı süt ve bir poşet krem şantiyi çırpalım. Bunu kakaolu muhallebiye ekleyelim. Tekrar çırpıcı ile malzemeleri karıştıralım.
Kakaolu muhallebimizin kıvamı oldukça yoğun bir kıvamda oluyor. Böylece acaba bisküvileri sosa batırdığım zaman tepside kayar mı endişesini de gidermiş oluyor. Zira muhallebinin bu koyuluğu pastayı oluşturma aşamasında kolaylık sağlıyor. Dikdörtgen bir tepsi içerisine (veya dikdörtgen bir kalıp) bisküvileri dizme işlemine geçelim.İlk bisküviyi sosa batıralım. Bunu tepsiye diklemesine yerleştirelim.Önüne sosa batırılmamış bir adet bisküvi yerleştirelim.
Bu işlemi bir adet sosa batırılmış bisküvi, bir adet sosa batırılmamış bisküviyi ard arda yerleştirmek suretiyle tekrar edelim.Kalan sosu pastanın etrafına sürelim.Pastayı dolapta soğuttuktan sonra etrafına sürdüğümüz sosa daha düzgün şekil verebiliriz.Son olarak Hindistan cevizi serpelim. Soğuması için bir süreliğine dolaba kaldıralım.Servis yapacağımız zaman kiremit pastaya adını veren püf noktasını da uygulama aşamasına gelmiş bulunuyoruz.Kiremit pastayı verevine olacak şekilde keselim. Böylece kat kat kiremit görüntüsünü de elde etmiş olacağız.Pastayı soğuk bir şekilde ikram edelim.
Afiyet Olsun.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)