MAHLEPLİ POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket margarin ya da tereyağı
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı toz şeker
4 buçuk su bardağı un
40 gr. yaş maya
1 adet yumurta
İçi İçin :
3 adet haşlanmış patates
200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
Yarım çorba kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Kararında karabiber
Yapılışı :
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, yumurtaları, eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, mahlebi ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım.Bu arada poğaçanın iç harcını hazırlayalım. Tavaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Kıymayı ekleyip suyu çekilene dek kavurmaya devam edelim. Salçayı ekleyip birkaç kez çevirelim. Haşlayıp rendelediğimiz patatesleri, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyerek karıştırıp ateşten alalım.
Mayalanan hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassıltalım. Hamurların bir kenarına kıymalı iç koyup boş kenarı üzerine kapatalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek 1/2 saat daha oda sıcaklığında ikinci kez mayalanması için bekletelim. Poğaçaları önceden ısıtılmış 190°C ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.
PATATESLİ PİDE TARİFİ
Malzemeler :
1 adet yumurta
Yarım paket margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç Harcı İçin :
1 adet kuru soğan
3 adet patates
1 adet tatlı kırmızıbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Üzeri İçin :
1 adet yumurta sarısı
Susam
Yapılışı :
Patateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayın.Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
Küp doğranmış biberi ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin.Haşlanmış patates, tuz, karabiber, pul biberi ilave ederek karıştırın.Ocaktan alıp soğumaya bırakın.Hamurunu hazırlamak için margarin, yoğurt, tuz, süt, ayçiçek yağı ve yumurtayı geniş bir kapta karıştırın.Un ve kabartma tozu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.Üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin.Hamurdan iri parçalar kopartıp unlanmış zeminde merdane ile açın.Bardak ağzı ile yuvarlaklar kesin ve içlerine patatesli harçtan paylaştırıp kenarlarından kapatarak pide şekli verin.Yağlı kağıt serili tepsiye dizip kenarlarına yumurta sarısı sürün.Susam serpiştirip 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.
KOLAY POĞAÇA TARİFİ 2
Malzemeler :
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
1 adet kabartma tozu
Alabildiğince un
İç Malzemesi:
Peynir veya patates
Kırmızı biber veya karabiber
Yapılışı :
Malzemeler karıştırılır. Hamur kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğurulur. İçine isteğe göre peynir ya da haşlanmış patates, karabiber veya kırmızı biber konulur. (İsteğe göre iç malzemesine maydanoz da ilave edilebilir.) Poğaça şekli verildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür. Pembeleşene kadar kızgın fırında pişirilir.
PATATESLİ SUSAMLI POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
4 su bardağı Un
Yarım Paket Yaş maya
1 Yumurta
2 Çorba Kaşığı Yoğurt
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Süt
Aldığı Kadar Su
İç Harcı İçin:
4 Haşlanmış Patates
2 Soğan
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Üzeri İçin:
Yarım Çay B. Pekmez
Su
Susam
Yapılışı :
Soğanları doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyoruz. Salçayı katıp karıştırmaya devam ediyoruz. Soğanları ocaktan alıyoruz. Haşlanmış patatesi rendeleyip soğanlara ekliyoruz.Tuz ve karabiber koyup karıştırıyoruz. Hamuru için, unun üzerine yaşmaya, süt, sıvıyağ ve biraz su koyup mayayı çözüyoruz. Yoğurt, yumurta, şeker, tereyağı tuz ve biraz soğuk su koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.Hamuru mayalandırıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz. Parçaları elimiz büyüklüğünde açıp içerisine uzunlamasına patatesli harçtan koyuyoruz.Önce kenarları içe doğru kapatıp altı kısımdan rulo şeklinde sarıyoruz. Yarım çay bardağı pekmezi su ile karıştırıp poğaçaları önce pekmezli suya ardından susama bulayıp yağlanmış tepsiye diziyoruz. Üzerine keskin bir bıçak ile kesikler atıyoruz.Biraz daha mayalandırıp önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişiriyoruz.
KAKAOLU CEVİZLİ BİSKÜVİ TOPLARI TARİFİ
Malzemeler :
1 paket bisküvi
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 bardak ince çekilmiş ceviz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı kakao
Yapılışı :
Bisküviler kırılarak iyice ezilir.Üzerine iki çorba kaşığı tereyağ,iki çorba kaşığı pudra şekeri,bir bardak ince çekilmiş ceviz,bir çay bardağı süt eklenerek iyice yoğurulur. Küçük toplar hazırlanarak (fındık büyüklüğünden biraz irice) bir kısmı pudra şekerine, bir kısmı kakaoya bulanarak servis tabağına alınır.
ÇİKOLATA DOLGULU KEK TARİFİ
Malzemeler :
* 3 adet yumurta
* 1 su bardağı pudra şekeri
* yarım su bardağı sıvıyağ
* yarım su bardağı süt
* 1,5 su bardağı un
*yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı mısır nişastası
*1,5 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
Dolgu Kreması İçin :
*1 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı mısır nişastası
*1 su bardağına yakın toz şeker
*2,5 su bardağı süt
*1 paket kakao (25 gr.)
*80 gr. bitter çikolata
Yapılışı :
Derin bir kapta yumurta ve şeker iyice çırpılır.Sırasıyla sıvıyağ, süt, un, mısır nişastası ve en son kabartma tozuyla, vanilya eklenir.Yağlanmış kalıba dökülen karışım, önceden ısıtılmış fırında 160 c de pişirilir.Tamamen soğuyan kek ilk fotoğrafta görüldüğü gibi üst kısmından kesilir.İçi oyularak önceden hazırlanan çikolatalı karışımla doldurulur.(kekin içinden çıkan kısımlar daha sonra truff yapımında kullanılabilir ya da 1 bardak meyve suyuyla babanız tarafından tüketilir:).Dolgu kremasının üzerine 50 gr. kadar erimiş çikolata (benmari usulu) sürdüm ki üst parça güzel yapışsın.Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra çikolata ve file fındıkla süsleyebilirsiniz.
ÇİLEK KREMALI PAY TARİFİ
Malzemeler :
2 paket yulaflı bisküvi
150 gr margarin
Dolgusu İçin :
250 gr çilek
300 ml krema
300 gr labne peyniri
3 yemek kaşığı pudra şeker
1 tatlı kaşığı toz jelatin
2 yemek kaşığı su
Üzeri İçin :
2 yemek kaşığı çilek sosu
çilek dilimleri
Nane
Yapılışı :
Bisküvileri mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin. Margarini eritip bisküvilere ekleyin ve iyice karıştırın. Tart kalıbının içine streç film serin ve bisküvi karışımını kalıbın tabanına ve yanlarına doğru bastırarak yayın. Buzdolabında bekletin. Jelatini küçük bir kaseye alın. üzerine su ilave edip bekletin. Kremadan 3 yemek kaşığı kadar ayırın kalanını şeker ile birlikte katılaşıncaya kadar mikserle çırpın. Peyniri ekleyip 2 dakika çırpın. çilekleri blender’de ezerek püre haline getirin ve karışıma ekleyin. Ayırdığınız kremayı bir cezvede ısıtın. Jelatini ekleyip eriyinceye kadar karıştırın ve karışıma ilave ederek mikserle çırpın. Bisküvi tabanının içini çilekli krema ile doldurun. çilek sosunu kaşıkla kremanın üzerine dökün ve gelişigüzel karıştırın. En az 3 saat derin dondurucuda bekletin. üzerini çilek dilimleri ve nane yaprağı ile süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Çilek kremalı pay artık hazır, afiyet olsun.
KEKLİ BAKLAVA TARİFİ
Malzemeler :
20 yaprak baklava yufkası
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı ceviz içi
100 gr tereyağı
Şerbet İçin :
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yapılışı :
Şeker, su ve limon suyunu kaynatıp soğumaya bırakın. Yumurta, şeker, vanilyayı mikserle çırpın. Un, kabartma tozu ve cevizi ekleyip karıştırın. Baklava yufkalarının aralarına eritilmiş tereyağı sürerek 10 tanesini üst üste dizin ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız kek hamurunu üzerine yayın. Kalan yufkaları da yine aralarını yağlayarak hamurun üzerine yerleştirin. En üste eritilmiş tereyağı dökün ve kare dilimleyin. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkan baklavanın üzerine soğuyan şerbeti dökün. Dinlendirip servis yapın.Kekli baklava artık hazır, afiyet olsun.
SÜTLÜ ISLAK KEK TARİFİ
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 kahve fincanı su
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
8 dolu yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un
Sosu İçin :
6 dolu yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kakao
1,5 su bardağı süt
Üzeri İçin :
Krem şanti
Kırılmış fındık ya da ceviz
Yapılışı :
İlk olarak yumurta ile şeker beyazlayana kadar iyice çırpılır.Kek için saydığımız diğer malzemelerde eklenerek kek hamuru yapılır.Yağladığımız borcama dökülerek 180 derecede pişmeye bırakılır.Keki fırından aldıktan sonra üzerine kürdan ile delikler açılır.Şeker, kakao ve süt karıştırılarak kekin üzerine dökülür.Kek soğuduktan sonra krem şantisi hazırlanarak üzerine sürülür.Son olarak da üzerine fındık ya da ceviz serpilir.
İNCİRLİ TATLI TARİFİ
Malzemeler :
6 adet kuru incir (10-15 dk suda bekletilecek)
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 avuç kırık fındık ya da ceviz içi
1 çay bardağı süt
3 yumurta
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Muhallebisi:
4 su bardağı süt
2 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
1 poşet toz sade krem şanti
Şerbeti İçin:
1.5 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı nescafe
4 çorba kaşığı şeker
Üzeri İçin:
Hindistan cevizi, tarçın ve kakao
Yapılışı :
Öncelikle kek malzemelerinden başlayalım. Yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Sütü ilave edip tekrar çırpalım. İncirleri ıslattıktan sonra suyunu süzdürüp küçük küçük doğrayalım ve bir kaba çok az un serpip incirleri una bulayalım. Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kaşıkla karıştıralım. Kırık fındık ya da ceviz içini, incirleri ilave edip tekrar karıştıralım. Yağlanmış fırın kabına harcımızı dökelim. Önceden ısıtılmış fırında kek pişirir gibi kızarana kadar pişirelim.
Kek pişerken de muhallebisini hazırlamaya başlayalım.
Tencereye süt, şeker, un ve nişastayı alıp çırpma teliyle sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Göz göz olunca ocağın altını kapatıp tereyağını ve vanilyayı ekleyelim karıştıralım. Daha sonra toz şantiyi de ekleyip mikserle 2-3 dk kadar çırpalım. Kıvamı biraz koyu olacak.
Kek fırından çıktığında 5 dk kadar ilk sıcaklığının çıkması için bekleyelim. Bu sırada şerbetini hazırlayalım.
Bir kaba su, nescafe ve şekeri alıp (pişirmeden) karıştıralım. Ilık kekin üzerine bu şerbeti gezdirelim. 5 dk çekmesini bekledikten sonra üzerine hazırdağımız muhallebiyi dökelim eşit bir şekilde. Üzerini düzeltelim. 5 dk sonra üzerine bir kabın içinde harmanladığımız tarçın, Hindistan cevizi ve kakao karışımını serpiştirelim.3-4 saat hatta mümkünse 1 gece buzdolabında beklettiğimiz tatlımız servise hazırdır.Afiyet olsun.Tadı gerçekten çok güzel deneyince siz de bana hak vereceksiniz.
NOT: Üst süsleme çikolata rendesi görünümünde. Ayrıca hem görüntüsü hem de tadı çok güzel tüm tatlılarınıza uygulayabilirsiniz.:)) Klasik olmasın ve farklı ne yapabilirim diye düşünenlere bir fikir olur belki.