ŞERBET-İ SÜTLÜ TARİFİ
Malzemeler :
4 Tepeleme yemek kaşığı şeker
4 Tepeleme yemek kaşığı un...
4 Tepeleme yemek kaşığı irmik
4 Yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 Tatlı kaşığı limon suyu
4 Su bardağı süt
1 Su bardağı şeker
Üzeri İçin :
1 Su bardağı soğuk süt
1 Paket krem şanti
Yapılışı :
Şekeri ve yumurtayı 30 saniye kadar çırpın. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın ve az yağlanmış tepsiye dökün. Ben kenarlarını yağlamadım.180 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Kek pişerken, şerbet için olan 1 bardak şekeri, 1 bardak sütün içinde ısıtarak eritin. Şeker eridikten sonra 3 su bardağı sütü de soğuk olarak ilave edin.Kek fırından çıkar çıkmaz, soğuk şerbeti üzerine dökün. Kek sıcak, şerbet soğuk olacak.2-3 dakika içinde kek bütün sütü çekiyor ama yerken sütü mutlaka hissediyorsunuz.Üzerine ister krem şanti, ister kendi yaptığınız bir kremayı dökün.
Tatlı bir gün beklerse çok daha güzel oluyor.Afiyet olsun.
LİMONLU POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
2 tane yumurta sarısı
250 gram eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yapılışı :
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta sarıları, limon suyu, mahlep ve tuz karıştırılır.İçine kabartma tozu ve un eklenip yoğrulur.Yarım santim kalınlığında açılır ve değişik şekillerdeki kalıplarla kesilir.Poğaçaların üzerine yumurta akı sürülür, susam serpilip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirilip servis edilir.Afiyet olsun.
FESLEĞİNLİ VE DAĞ KEKİKLİ ÇÖREK TARİFİ
Malzemeler :400 gr. un
Yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı seker
1 su bardağı ılık süt
taze maydanoz, fesleğen ve dağ kekiği
1 adet küçük soğan
150 gr. tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
Üzeri İçin :
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Unu hamur yoğurma kabına alın, ortasını açın.Mayayı unun ortasına boşaltın üzerine ılık süt ve şekeri de ekleyerek karıştırın.Ardından tuz ve yumurtayı da ekleyerek yoğurun.Ayrı bir tavada Soğanı ve yeşillikleri yıkayıp doğradıktan sonra tereyağı ile ocağa alın.Kavurun. 3-5 dakika soğuması için bekleyin ve hamura ekleyin.Güzelce yoğurun.Hazırladığınız hamurun üzerini örterek mayalanması için dinlendirin.Mayalandıktan sonra Hamuru 9 parçaya bölün ve eliniz ile yuvarlayarak fırın tepsisine dizin.Tepside bezelerin üzerine hafif hafif bastırın.Ortalarını küçük ağızlı bir bardak ile kesin ve çıkan parçaları da tepsiye dizin.Yumurta sarısını bir kasede sıvı yağ ile karıştırın.Çöreklerin üzerine sürün ve ısıtılmış fırına sürün.Üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun.
SANDVİÇ ÇÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
5 su bardağı un
1 cay bardağı süt
Yarım cay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı ılık su
1 paket yas maya
2 yemek kaşığı seker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin :
1 adet yumurta
Çörek otu, susam
Yapılışı :
Hamur malzemelerini yoğurma kabının içerisinde birleştirelim.Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayalım.Hazırladığımız hamuru 12 eşit bezeye bölelim.Her bezeyi elimiz ile yuvarlayarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.Hamurların üzerini bıçak ile yaklaşık yarım santim derinliğinde çizelim.Ardından üzerine yumurtayı çırptıktan sonra fırça ile sürelim.Ardından bezelerin üzerine isteğinize göre çörek otu, susam serpiştirin.Fırını ısıtıp yaklaşık 45 dakika kadar sıcak fırında mayalanması için bekletin.Hamur mayalandığında fırını derecesini açın ve üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun.
MAYONEZLİ POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı süt (ılık)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 küçük paket kuru maya
2 çorba kaşığı mayonez
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
İç Malzemesi :
200 gr. lor
100 gr. kaşar peyniri yada beyaz peynir
1/3 demet maydanoz
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
susam, çöreotu
Yapılışı :
Derin bir kaseye süt, toz şeker ve mayayı alın. Maya eriyip, kabarınca, mayonez, sıvı yağ ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp, 30 dakika mayalandırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizde yuvarlayıp, bastırıp açın. Ortasına peynirli karışımdan koyup, uçlarını birleştirip, kapatın. Bu kısım altta kalacak şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 20 dakika daha bekletip, 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
afiyet olsun.
KOLAY POĞAÇA TARİFİ 3
Malzemeler :
Önceden eritilmiş 3/4 margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
kabartma tozu
Bir iki damla sirke
Aldığı kadar un
Beyaz peynir
Maydanoz
Malzemeler :
Öncelikle peynir ve maydanoz hariç olmak üzere geriye kalan bütün malzemelerimizi önce bir miktar unu kaba koyup havuz oluşturalım ortasına oda sıcaklığında yumuşamış margarini koyup ortadaki unla karıştıralım üzerine diğer malzemeleri de tek tek ekleyip yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim.Şimdi ise, içerisine peynir ve maydanoz ile hazırladığımız içi koyup kapatalım. Kapattığımız kısımları alta gelecek şekilde önceden yağladığımız tepsiye dizelim. Üstlerine yumurta sarısı sürüp çörek otunu da serpelim.Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üstleri kızarana dek pişirelim.
Kolay poğaça tarifimiz işte bu kadar afiyet olsun.
BAYATLAMAYAN SODALI POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı maden suyu(200ml)
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz(artırabilirisiniz)
1 paket yaş maya
5-6su bardağı un
Üzeri İçin :
1 adet yumurta sarısı
Haşhaş,susam,çörek otu
Yapılışı:
Yoğurma kabına maya ve ılık sütü alıp karıştırın.Üzerine toz şekeri ekleyip 5 dakika köpürene dek bekletin.Maden suyu, sıvıyağ ve tuzu yoğurma kabına alın.Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.Ilık ortamda 1 saat bekletin.Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Elinizle yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin.Poğaçaları fırın tepsisinde 20-30dk dakika bekletin.Sürenin sonunda üzerlerine yumurta sarısı sürün.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
AY ÇÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
3 su bardağı un
1 paket margarin veya tere yağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
1 paket kuru maya
2 tane yumurta
1 adet limonun kabuğunun rendesi
İçi İçin Malzemeler :
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı bayat ekmek içi
2 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm
Yapılışı :
Bir kabın içine unu eleyin ve ortasına havuz açıp kuru mayayı dökün ve yağ, yumurta, limon kabuğu rendesi, süt ekleyin.Unun üzerine pudra şekerini serpin ve 10 dakika yoğurup 10 dakika üzeri bezle örtülü olarak dinlendirin.Bu esnada ay çöreğinin iç malzemelerini hazırlamaya başlayın.Bir kabın içine bütün iç harcı malzemelerini koyun ve karıştırın.10 dakika sonra mayalanmış dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın 10 cm çapında açın.Hazırladığınız iç harcı, açtığınız bezelerin içine koyun ve sarıp ay şeklini verin.Üzerlerine yumurta sarıları sürüp, yağlanmış fırın tepsisine dizin.180 derecelik fırında üzerleri kızaran kadar pişirin.
EKMEK TİPİ POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
*1 su bardağı yoğurt
*1/2 su bardağı erimiş margarin ya da tereyağı
*1/2 su bardağı sıvıyağ
*1,5 tatlı kaşığı tuz
*1 paket kabartma tozu
*2 adet yumurta ( Birinin sarısı üstüne sürülecek )
*Aldığı kadar un ( Kulak memesi yumuşaklığında)
İçine:
*Beyaz peynir ve ince doğranmış maydanoz
Yapılışı :
Tüm malzeme güzelce yoğurulduktan sonra 10 dakika kadar dinlendirilip, iki eşit parçaya bölünür.Her bir parça tezgah üzerinde oval bir şekilde açılıp, ortasına peynirli harç konur ve poğaça kapatılır gibi genişçe kapatıldıktan sonra, birleştirme kısmı alta gelecek şekilde, yağlanmış tepsiye yerleştirilir.Üzeriderecede ne yumurta sarısı sürüldükten sonra, isteğe göre çörek otu ya da susam serpilir ve önceden 180 ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilındıktan sonra dilimlenerek servis yapılır.
BAYATLAMAYAN POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı maden suyu
1 paket yaş maya
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri İçin :
1 yumurta sarısı
Susam yada haşhaş
İç Harcı İçin :
Beyaz peynir (yada istediğiniz herhangi bir peynir)
Yapılışı :
Mayayı ılık sütle eritin.Üzerine şeker döküp karıştırın.10 dakika köpürene kadar bekletin.Hamuru için gerekli malzemeleri ekleyip karıştırın.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.Hamurun mayalanması için sıcak bir yerde üzerine nemli bez örterek 1 saat kadar mayalandırın.Hamurdan parçalar koparıp elinizle yuvarlayın, avcunuzun içinde bastırarak açın.İçine peynir koyup kenarlarını sıkıca kapatın.Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin.Poğaçaları tepside yarım saat daha mayalandırın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)