FRAMBUAZLI İNCE PASTA TARİFİ
Kek İçin Malzemeler :
1 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı margarin
Krema İçin :
Bir paket labne peynir
1 su bardağı kadar süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı:
Kekin yapılışı için şeker ve yumurtayı iyice çırpınız. Daha sonra üzerine margarin ve unu da ekleyerek ince bir kalıp halinde fırına veriniz. Çıkan kekin üstüne diğer malzemeler ile yapmış olduğunuz kremayı dökünüz ve soğuk olarak servis yapınız. Bu krema sökme aşamasında kekin soğumuş olduğundan emin olunuz.Afiyet olsun.
GÜLLAÇ DOLMASI TARİFİ
Malzemeler :
6 adet yaprak güllaç
2 litre süt
Şerbeti İçin:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Süslemek İçin:
1 adet iri boy nar
2 çorba kaşığı dövülmüş antep fıstığı
Yapılışı :
Şerbet için toz şeker ve suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu katıp 1-2 taşım daha kaynatıp, soğuması için tencereyi ocaktan alın. Güllacın her birini dörde bölün ve 1 litre ılık sütle ıslatın. Kalan sütü kaynadıktan sonra kestirin (kestirme işlemi, sütü 1 gece oda sıcaklığında bekletin ve ertesi gün ocağa oturtup, kaynatarak lor haline getirin). Kesilmiş ve lor haline gelmiş sütü güllaç parçalarının içine koyup
dolma sarar gibi sarın. Servis tabağının içine aldığınız güllaçların üzerine soğuk şerbet gezdirin. Nar ve
antep fıstığı ile süsleyip servis yapın.
PRENSES TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
1 litre süt
7 kaşık un
1,5 bardak toz şeker (veya 35 adet tatlandırıcı)
3 çorba kaşığı kakao
Yapılışı :
Soğuk süte, un, şeker eklenip hiç ara vermeden karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir.(Eğer tatlandırıcı kullanacaksanız şekeri, muhallebiyi ocaktan indirdikten sonra ilave ediniz.) İyice çırptığımız muhallebinin yarısı servis kabına boşaltılır, diğer yarısına 3 kaşık kakao eklenip biraz daha çırpılır. Kalan muhallebinin üzerine boşaltılır. Soğumaya bırakılır.Afiyet olsun.
1 litre süt
7 kaşık un
1,5 bardak toz şeker (veya 35 adet tatlandırıcı)
3 çorba kaşığı kakao
Yapılışı :
Soğuk süte, un, şeker eklenip hiç ara vermeden karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir.(Eğer tatlandırıcı kullanacaksanız şekeri, muhallebiyi ocaktan indirdikten sonra ilave ediniz.) İyice çırptığımız muhallebinin yarısı servis kabına boşaltılır, diğer yarısına 3 kaşık kakao eklenip biraz daha çırpılır. Kalan muhallebinin üzerine boşaltılır. Soğumaya bırakılır.Afiyet olsun.
KEŞKÜL TARİFİ 2
Malzemeler:
1 su bardağı şeker
5 çorba kaşığı pirinç unu
1 litre süt
Terbiyesi İçin:
3 çorba kaşığı Hindistan cevizi
3 çorba kaşığı çekilmiş badem yada fındık
3 yumurta sarısı
1 su bardağı süt
Az tarçın (isteğe bağlı)
Yapılışı :
Terbiyeyi hazırlamak için, yumurtaların sarısı, hindistan cevizi,çekilmiş fındık,tarçın ve sütü karştırın.Keşkül malzemelerini bir tencereye alın ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.Kaynadıktan sonra 1-2 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.Hazırladığınız terbiyeyi ocaktan aldığınız keşküle ilave edip, çırpma teli yardımı ile iyice karıştırın.Tek kişilik kaplara alın ve soğumaya bırakın.Üzerini hindistan cevizi ve fındık ile süsleyerek servis yapın.Servis etmeden önce biraz buzdolabında soğutursanız tadı daha güzel olur.
GÜL TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
100 gr tereyağı (oda ısısında )
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı irmik
1 Yumurta
Kabartma tozu
Vanilya
Aldığı kadar un
İçine koymak için bütün fındık içi veya badem
NOT: İstenirse pembe renk yapmak için kırmızı gıda boyası kullanılabilir
Şerbeti İçin:
4 Su bardağı şeker
4 Su bardağı su
Yarım limon suyu
Yapılışı :
Tatlının şerbetini hazırlamak için, bir tencereye, su ve şeker ilave edilip kaynatılır.Kaynayan şerbete limon suyu ilave edilip, ocaktan indirilir.Hamuru yoğurmak için, İrmik, yumurta, kabartma tozu, yoğurt, sıvı yağı, tereyağı ve vanilya bir kapta karıştırılıp iyice çırpılır.Üzerine un eklenerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur.Hamurdan bir parça alınıp yuvarlak bir beze yapılır.Merdaneyle yarım santim kalınlığında açılıp, çay bardağıyla yuvarlaklar kesilirKarşılıklı olarak dört yerinden bıçak yardımı ile küçük çentikler açılır.Ortasına fındık konulup dörde bölünen her kenarı fındığın etrafında sarılarak gül şekli verilir.Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.Yağlı kağıt serilen tepsiye sıralanıp önceden ısıtılan 180 dereceli fırında kızarana dek pişirilir.Önceden hazırlanan şerbet ılıkken, fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine dökülür.Renkli yapmak istenirse, kırmızı veya pembe gıda boyası hamura karıştırılabilir.
ZEYTİNYAĞLI AÇMA TARİFİ
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 paket kuru maya (instant)
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (Ben çok az kepekli un da kullandım)
1 çay tabağı zeytin yağ
1 yumurta sarısı (üzeri için)
çörek otu, susam
Yapılışı:
Unun bir kısmını yoğurma kabınıza alın, ortasına ılık sütü, mayayı ve şekeri koyup maya eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra yağı, tuzu ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Hamur elinizden ayrılır ayrılmaz yoğurma işlemini bırakın. 10 dakika hamuru mayalandırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, bu parçayı elinizle açın, içine zeytinyağ sürün ve rulo yapıp elinizle özdeşleştirin ve düğüm yapın. 30-35 dakika tepsi mayası için bekletin ve önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun
HAVUÇLU BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
3 adet orta boy havuç
1 adet elma
4 adet orta boy patates
6 çorba kaşığı tereyağı
1 adet acı sivri biber
1 çay bardağı irmik
3 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
3 adet yufka
2 çorba kaşığı krema
Tuz, karabiber, muskat
Bir tutam tozşeker, çörekotu
Yapılışı :
Havuçları ve elmayı soyup rendeledikten sonra karıştırıp kenara alın. Patatesleri soyup bütün olarak bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin. Tereyağının 3 çorba kaşığını bir tencereye alıp, havuç, elma ve ince kıyılmış biberi 3-4 dakika sote edin. Tuz, karabiber ve şeker ekleyip 5 dakika sonra ocaktan alın. Patatesleri fırından çıkarıp ezin. Üzerine, irmik, 2 adet yumurta sarısı, rendelenmiş limon kabuğu, tuz ve bir tutam rendelenmiş muskat ilave edin. Kalan 3 çorba kaşığı tereyağını eritin. Yufkalara sürüp üçünü üst üste koyun. Patates harcını üzerine yayın. Havuçlu elmalı karışımı patateslerin üzerine ekleyin. Yufkanın kenarlarını kıvırıp rulo haline getirin ve fırın tepsisine alın. Kalan tereyağını böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Kalan yumurta sarısı ile kremayı karıştırdıktan sonra böreğin üzerine sürün. Yeniden fırına verip 10 dakika daha pişirin. Bir kez daha fırından alıp çörekotu serpin. 10 dakika daha pişirin ve dilimleyerek servis yapın.
ÇİLEKLİ MUZLU PASTA TARİFİ
Kek İçin Malzemeler:
3 yumurta
3 Türk kahvesi fincanı şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Ayrıca Gerekenler:
Dilediğiniz kadar çilek ve muz
Hindistan cevizi
Kekin Üstü İçin :
Krem şanti
Kekin Hazırlanışı:
Klasik yumurta ile şeker uzun süre çırpılır.Diğer kuru malzemeler ilave edilir.180 derece önceden ısıtılmış fırında kürdan testi geçilene kadar pişirilir.Pişip soğuduktan sonra iki parçaya ayrılır bir miktar sütle pasta ıslatılır ve ara kreması hazırlanır.
Pastanın Ara Kreması İçin Gerekli Malzemeler:
130 gr un
500 ml süt
130 gr toz şeker
100 ml krema
100 gr tereyağ
Kremanın Hazırlanışı:
Süt, krema,toz şeker bir tencereye alınarak bir taşım kaynatılır ve sonra ılımaya bırakılır. Ayrı bir kapta tereyağı ve un pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulmuş olan unun üzerine ılımış olan sütlü karışım yavaş yavaş ilave edilir.Beşamel sos hazırlar gibi.Topaklanma olmaması için çabuk çabuk çırpma teli ile karıştırılır ve ocak kısılıp kaynayana kadar bekletilir. Ocaktan alındığında pürüzsüz bir krema olması gerekiyor, oluşan pütürleri gidermek için isterseniz kremayı süzgeçten geçirebilirsiniz. Pişen kremayı tekrar çırpma teli ile çabuk çabuk 3-4 dakika çırpılır. Çırptıkça kremanın renginin açıldığını göreceksiniz.Oda ısısına gelen krema sütle ıslanmış pastanın arasına sürülür.İnce dilimlenmiş muzlar kremanın üzerine ilave edilir ve Hindistan cevizi serpiştirilir.Üzerine kekin 2.parçası eklenir.Tekrar krema sürülür en son 1 paket krem şanti 1 bardak sütle hazırlanıp soğutulduktan sonra en üst kata sürülür.Çileklerle süslenir.
ARMUTLU BİSKÜVİLİ PASTA TARİFİ
Malzemeler :
1 adet büyük boy armut
2 çorba kaşığı tozşeker
175 gram kepekli bisküvi
300 gram beyaz çikolata
3 çorba kaşığı krema
100 gram dövülmüş fındık-fıstık karışımı
Üzerine:
40 gram bitter çikolata
Yapılışı :
Armudu soyup, çekirdek yatağını çıkarın. Küçük doğrayıp, tozşekerle birlikte 5 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Bisküvileri irice kırın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Kremayı karıştırıp, iyice çırpın. Tüm malzemeyi karıştırıp, 18 cm çapındaki yuvarlak kalıba dökün. Buzdolabına yerleştirip, iyice donana dek dinlendirin. Bitter çikolatayı eritip, pastanın üzerine dökün. Dilimleyerek servis yapın.
İRMİK PASTASI TARİFİ 2
Malzemeler :
12’şer çorba kaşığı irmik ve tozşeker
1 kg süt
1 tatlı kaşığı margarin
1 paket kakaolu bisküvi
Süslemek İçin:
Dövülmüş fındık
Yapılışı :
Sütü, irmik, tozşekeri ve margarini tencereye alın. Orta hararetli ateşte tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırın. Karışım koyulaşmaya başladığında tencereyi ocaktan alın. Karışımın yarısını cam veya porselen bir kaba boşaltın. Kabın her tarafına eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın. Daha sonra üzerine kakaolu bisküvileri dizin. Karışımın kalan yarısını da bisküvilerin üzerine dökün. Islak bir spatula yardımıyla pastanın üzerini düzleştirin. Pastayı, oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında 1 saat bekletin. Servis yapmadan önce üzerine yarım su bardağı dövülmüş fındık serpip, dilimleyerek servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)