LOKUM TARİFİ



LOKUM TARİFİ

Malzemeler :
3 su bardağı toz şeker
l 3 su bardağı su + Yarım su bardağı su
2 çorba kaşığı krem tartar
3 çorba kaşığı nişasta
Pudra şekeri
Çay kaşığının ucu ile kırmızı ve yeşil renkte gıda boyası


Yapılışı :
Öncelikle toz şeker ve 3 su bardağı suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Krem tartarı ekleyip eritin. Bu sırada tencerede oluşan köpükleri kağıt peçete ile alın. Nişastayı yarım su bardağı suda eritin. Kaynayan şuruptan 2 çorba kaşığı alıp içine karıştırarak ılıttıktan sonra, şuruba katın. Tenceredeki karışım koyulaşınca ocaktan alıp üçe ayırın. Birinin içine kırmızı, diğerinin içine de yeşil gıda boyası ekleyip karıştırın. Üç adet kabın içine pudraşekerinin yarısını serpin ve karışımları üzerine boşaltın. Kalan pudraşekerini de üzerlerine serpin. Soğuk bir yerde veya buzdolabında soğumaya bırakın. İstediğiniz şekilde kesip servis yapın.

KADAYIFLI PUDİNG TARİFİ




KADAYIFLI PUDİNG TARİFİ

Malzemeler :
200 gram tel kadayıf
1 çorba kaşığı tereyağı
İki buçuk su bardağı süt
1 paket vanilyalı puding
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Yarım çay bardağı dövülmüş fındık

Yapılışı :
Tel kadayıfı genişçe bir kaba alın ve elinizle didikleyerek açın. Tereyağını büyükçe bir tavaya alın ve eritin. İçine tel kadayıfı katın ve kısık ateşte rengi dönene kadar, sürekli karıştırarak kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Orta büyüklükte bir cam kabı su ile ıslatıp, kadayıfın yarısını dibine yayın. Sütü bir tencereye alın. İçine puding, rendelenmiş limon kabuğu ve fındığı ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pudingi cam kabın içine yaydığınız kadayıfın üzerine boşaltın ve spatula ile üzerini düzeltin. Donması için buzdolabında en az 2 saat bekletin. Servis yapacağınız sırada dilimleyin. Üzerini kalan tel kadayıf ile süsleyip, servis yapın.

GUREYBE TARİFİ



GUREYBE TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı eritilip soğumuş margarin
1 su bardağı pudraşekeri
2 su bardağı un


Üzerine:
Antepfıstığı

Yapılışı :
Derin bir kaseye margarin, pudra şekeri ve unu alın. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı elinizle uzun şerit haline getirin ve simit şekli verin. İki ucunu birleştirdiğiniz yere 1 adet Antep fıstığı koyun. Guraybeleri fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.

AYVA REÇELİ TARİFİ




AYVA REÇELİ TARİFİ

Malzemeler :
1 kg ayva
1 kg toz şeker
½ litre su
2-3 adet kuru karanfil
1 çay kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
3-4 damla limon suyu
2-3 adet kabuk tarçın


Yapılışı :
Ayvaları yıkayın kabuklarını soyun, ortadan bölün ve çekirdeklerini çıkarıp ayırın.Orta kısımlarındaki sert kısımları bıçakla ayırın ve etli kısımlarını minik küpler halinde doğrayın.Ayıkladığınız kabukları ve çıkarmış olduğunuz çekirdekleri yarım litre su koyduğunuz tencerede yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Kabuk ve çekirdekler kaynayınca suyuna koyu pembe bir renk verir.Kabukları tencereden kevgirle alın, çekirdekleri bırakın.Küp küp doğradığınız ayvayı tencereye alın. Aynı anda kuru karanfilleri, kabuk tarçınları, sirke ve tereyağını da ilave edin. Ve ayvalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika orta hararetli ateşte pişirin.Ayvaların yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin, bazı ayva cinsi gereği geç pişebilir, pişmemiş ise bir süre daha kaynatın.Ayvalar yumuşayınca şekeri tencereye ilave edin ve karıştırın, 3-4 damla kadar limon suyu damlatın.Şekeri ile birlikte 15 dakika daha pişirin ve reçeliniz orta kıvama gelince ocağı kapatın.Reçelinizin soğumasını bekleyin, soğuyunca temiz ve kuru cam kavanozlara yerleştirin.Oda sıcaklığında muhafaza edin.
Not: Reçelinize ilave edeceğiniz limon suyu şekerlenmesini, sirke küflenmesini, tereyağı da pişerken köpük yapmasını engeller. Kuru karanfil ve kabuk tarçın reçele güzel bir aroma verir, ayrıca kabuk tarçın, ayvanın jöle özelliğini taşıyan ve reçele kıvam kazandıran çekirdekleri ile birlikte reçelin kırmızı renk almasını sağlar.Afiyet olsun

BAYAT EKMEKLİ KÜNEFE TARİFİ



BAYAT EKMEKLİ KÜNEFE TARİFİ

Malzemeler :
1 adet bütün bayat baget ekmek
250 gram tuzsuz beyaz peynir veya 1 paket dil peyniri
100 gram tereyağı


Şerbet İçin:
2 su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
1-2 damla limon suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş
limon kabuğu

Süslemek İçin:
Antepfıstığı, kaymak

Yapılışı :
Ekmeği ince dilimler halinde kesin. Yarısını yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Her dilim üzerine bir parça tuzsuz beyaz peynir veya dil peyniri yerleştirin. Kalan ekmek dilimlerini üzerlerine kapatın. Tereyağını kızdırıp ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmekler kızarana kadar pişirin. Tozşeker, su, limon suyu ve limon kabuğunu kaynatarak koyu kıvamlı bir şerbet elde edin. Fırından çıkardığınız ekmeklerin üzerine şerbeti döküp, çekmesini bekleyin. Künefeleri servis tabağına alın. Antepfıstığı ve kaymakla süsleyip servis yapın.

SAKIZLI MUHALLEBİLİ TEL KADAYIF TARİFİ



SAKIZLI MUHALLEBİLİ TEL KADAYIF TARİFİ


Malzemeler :
250 gr tel kadayıf
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı kırık ceviz

Muhallebisi İçin :
1 lt süt
3 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı mısır nişastası
1 paket şekerli vanilya
3 Adet damla sakızı

Krem Şanti İçin :
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt



Yapılışı :
Tel kadayıfı ince ince kıyın ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun.Kavurma işlemi bitince toz şekeri ekleyin ve kapağını kapatın.Soğuyan kadayıfın yarısını borcama serin.Muhallebi malzemelerinin hepsini karıştırın, pişirin ve daha sonra 5 dk kadar mikserle çırpın.Ayrı bir yerde krem şantiyi hazırlayın ve muhallebiniz soğuduğunda ekleyip yine 5 dk kadar daha çırpın.Borcamdaki kadayıfın üzerine dökün. Kalan kadayıfı kavrulmuş cevizle karıştırıp muhallebinin üzerine dökün ve soğutun.Cevizi kavurmaya özellikle dikkat edin çünkü verdiği lezzet çok farklı olacaktır.Muhallebi soğuduğunda üst tabaka kadayıfı dökerseniz kadayıflarınız çok yumuşamadan servis edersiniz.Afiyet olsun.

BALKABAKLI İRMİK TATLISI TARİFİ


 
 
BALKABAKLI İRMİK TATLISI TARİFİ
 
 
Malzemeler :
1 lt süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
30 gr margarin
1 paket şekerli vanilin
300 gr balkabağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :
Balkabağını içi su dolu bir tencereye koyup haşlayın.Balkabağı haşlandığında suyunu tamamen süzün ve püre haline getirin.Püreyi pudra şekeri ile karıştırın.Başka bir tencereye süt, irmik ve toz şekeri koyun.Sürekli olarak karıştırın. Kıvam almaya başladığında ocaktan alın.Margarini ve vanilini ekleyip karıştırın.İlk olarak tepsi yada cam borcamı buharına tutup ısıtın, daha sonra kabın içine dökün.Ilıdığında üzerine balkabağı püresini dökün ve tüm yüzeyi örtecek şekilde yayın.Buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.

MUHALLEBİLİ TATLI TARİFİ




MUHALLEBİLİ TATLI TARİFİ

Malzemeler :
1 kg süt
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı un, 1 paket vanilya
1 paket kakaolu bisküvi


Üzeri İçin:
3 su bardağı karışık meyve suyu
3 çorba kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı :
Süt ve toz şekeri bir tencereye alıp, toz şeker eriyene kadar karıştırın. Margarin ve unu ekleyin. Tahta bir kaşıkla muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Daha sonra tencereyi ocaktan alın ve vanilya katıp karıştırın. Orta büyüklükte cam bir kabın içini suyla ıslatın ve muhallebiyi boşaltın. Üzerine kakaolu bisküviyi dizin. Diğer taraftan karışık meyve suyu, mısır nişastası ve toz şekeri bir tencereye alın. Kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar tahta kaşıkla karıştırın. Bisküvilerin üzerine yayın. Buzdolabında donması için 2-3 saat bekletin. Dilimleyerek servis yapın.

LİMONLU İRMİK TATLISI TARİFİ



LİMONLU İRMİK TATLISI TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı irmik
2 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 paket vanilya
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

Yapılışı :
Su, süt, şeker, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu kaynayana kadar orta ateşte pişirin. Azar azar irmiği ilave ederek karıştırın. Muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Koyulaştığında, servis yapacağınız kabın içini su ile iyice ıslatın. Tatlıyı dökün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp, dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.

TAHİNLİ NEFİS KURABİYE TARİFİ




TAHİNLİ NEFİS KURABİYE TARİFİ

Malzemeler :
1 su bardağı un
Yarım su bardağı sıvı tahin
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Kakao

Yapılışı :
Hamuru için gerekli tüm malzemeler derince bir kapta karıştırılır.Çok katı bir hamur değil ama cıvık da degil.Tahinin verdiği bir ele yapışma söz konusu.Benim kızım kakaolu tatlara bayıldığı için hamurun bir kısmına kakao ekledim.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.Muhakkak yağlı kağıt serilmiş tepsi olmalı.Önceden 180C ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin.Bu sırada zaten üzeri çatlıyor.Soğuyunca servis yapın.Afiyet olsun.