KALP KURABİYE TARİFİ
Hamuru İçin Malzemeler :
125gr margarin
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (2-2,5 su bardağı kadar)
Jölesi İçin :
1 çay bardağı vişne suyu,nar suyu yada çilek suyu
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
Yarım çay bardağı su
Süsleme İçin :
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Renkli şekerleme
Yapılışı :
Bir karıştırma kabı içerisine un,margarin, şeker,yumurta,kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yoğurun. Hamuru tezgaha alın ve pürüzsüz oluncaya dek yoğurmaya devam edin.Tezgaha un serpin,kurabiye hamurunu bıçak sırtı kalınlığında açın.
Kalp şeklindeki kalıp ile kurabiye hamurunu kesin.Kalp şeklindeki kalıbın bir küçük boy olanı ile büyük kalp şeklinde kestiğiniz hamurun içerisinden tekrar bir kalp kurabiye çıkartın ve etrafını ayırın.İnce fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt koyun.Hamurları tek tek üzerine dizin.Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Bir saplı çelik tavaya 1 çay bardağı meyve suyunu ve şekeri ilave edin,orta ateşte pişirin.Çırpma teliyle karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.Nişastayı bir kase içerisinde su ile karıştırın. Kaynayan meyve suyunun içerisine sulu nişastayı ilave ederek koyulaşana kadar pişirin.
İçi boş olan çerçeve şeklindeki kalpli kurabiyenin üzerine pudra şekeri serpin ve diğer büyük kalp şeklindeki olan kurabiyenin üzerine oturtun. Meyve suyu karışımı bir yemek kaşığı ile kurabiyenin ortasına doldurun.Renkli şekerlemeleri ve pudra şekerini üzerine serpiştirip servis edin.Afiyet olsun.
ISPANAKLI YAŞ PASTA TARİFİ
Malzemeler :3 yumurta
1 demet ıspanak
1,5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Arası İçin :
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Ispanaklı pastanın kekine koyacağımız püreyi hazırlayın,bunun için bir demet ıspanağın yapraklarını kaynayan suya atın haşlayın,ıspanakların rengi dönmeye başlayınca sıcak sudan çıkarıp soğuk suya alın şoklayın Suyunu süzdürdükten sonra, doğrayıcıdan geçirerek püre haline getirin.
Pastanın keki için yumurtaları karıştırma kabına alın, üzerine şeker ekleyerek köpük köpük oluncaya kadar çırpın,daha sonra sıvıyağ,vanilya,kabartma tozu,un ekleyerek karıştırın,son olarak ıspanak püresinide ilave edin karıştırın.Hazırlamış olduğunuz kek hamurunu,çember kek kalıbına dökün 170 derecelik fırında pişirin.
Krem şantiyi hazırlayın,buzdolabında soğutun,fırından çıkardığınız kekin soğumasını bekleyin,soğuduktan sonra keki ikiye bölün,iç kısımlarından ufak parçalar alın,arasına kremşantiyi sürün,üzerinide krem şantiyle kapladıktan sonra içinden aldığınız kek parçalarını ufalayarak üzerine serpin.Damla çikolatalarıda serpin,buzdolabında bir müddet beklettikten sonra servis yapın..
Afiyet olsun.
KIYMALI PİDE TARİFİ
Malzemeler :
300gr dana kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
3 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı acı pul biber
Hamuru İçin :
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı sıvıyağ
25gr erimiş margarin
2 çay kaşığı tuz
2 kesme şeker
1 yumurta akı (sarısı üzerine)
Yapılışı :
Önce hamurumuzu yapalım.Sütümüzü hafif ılıtıp,içine 2 kesme şeker ve kuru mayayı ekleyelim. Unumuzu yoğurma kabına koyup,ortasını havuz gibi açalım.İçine mayalı sütü,sıvıyağı,erimiş margarini,tuz ve yumurta akını ekleyip yoğuralım. Yumuşak bir hamur olacak.Ununuz biraz az gelirse kaşıkla bir kaç kaşık ekleyin.Benim ölçüme tam 2 bardak yetti.Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün,sıcak bir ortamda yarım saat mayalansın.Bu arada soğanı,domatesi ve yeşil biberi çok küçük küçük doğrayın.Doğradığınız soğanı tuz,kırmızı biber ve karabiberle iyice ovun.İçine salçayı ve kıymayıda ekleyin ve tekrar yoğurun.En son domates yoğurt,sıvıyağ ve biberi ekleyin.Mayalanan hamuru ben 12 ye böldüm.Daha küçük arzu ederseniz 16 ya bölebilirsiniz.Böldüğünüz hamurları bezeler haline getirin.Teker teker merdaneyle 4 -5 cmlik ovaller halinde açın.Kaşıkla hazırladığınız içten bolca her tarafına gelecek şekilde yayın.Daha sonra uzun taraflarından 3er cm üzerine doğru kapatın,işi ucu birleştirerek kıvırın,pide haline getirin..Hazırladığınız pidelerin kenarlarını 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyduğunuz yumurta sarısını sürün ve 160 derece hafif ılık fırında pişirin.Pidelerinizin üzeri iyice kızarınca pişmiş demektir.Tepsiyi yağlı kağıtla kaplarsanız ,daha iyi bir sonuç elde edersiniz.Afiyet olsun.
KARAMELLİ MUZLU RULO PASTA TARİFİ
Malzemeler :3 yumurta
3 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 kahve fincanı süt
2 adet muz
Kreması İçin :
1 litre süt
3 kahve fincanı un
2 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
50gr tereyağ
Üzeri İçin :
Karamel sos
Hindistan cevizi yada damla çikolata
Pudra şekeri
Yapılışı :
Yumurta,şeker ve vanilyayı çırpıp köpürtüyoruz,sütü ve unumuzuda ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ediyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine karışımı güzelce yayıyoruz ve 180 derece fırında üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.Fırından çıkınca yağlı kağıdını sıyırmadan önce sıcakken rulo yapıyoruz.Bu şekilde yapmamızın nedeni kekimizin kırılmasını önlemek.
5-10 dakika beklettikten sonra rulomuzu açıyoruz.Krema malzemelerini kısık ateşte pişiyoruz ve soğuması için karıştırarak bekliyoruz.Kekimiz soğuduktan sonra biraz süt ile ıslatıyoruz ve kremayı yayıyoruz.Kesmiş olduğumuz muzları pastanın ortasına yerleştiriyoruz. Kekimizi yağlı kağıttan destek alarak kıvırıyoruz.Son haline getirdiğimiz pastanın üzerine pudra şekeri serptikten sonra karamel sos ile süslüyoruz. Afiyet olsun.
MİLFÖYLÜ YUFKA BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :3 adet yufka
6 adet milföy hamuru
1 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 şişe maden suyu
Harcı İçin :
250 gr kıyma
1 büyük soğan
Tuz,karabiber
İsteğe göre ceviz
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı kavurun. Baharatını ekleyip bir kenarda soğumaya bırakın.Yağlanmış tepsiye yufkaları orta katına harcı ekleyerek gelişi güzel yerleştirin.Üzerine milföyleri dizin.Milföy hamurlarını ortadan ikiye bölecek şekilde böreği dilimleyin.Yoğurt,soda,yağ
KARAMELLİ YAŞ PASTA TARİFİ
Pandispanya İçin Malzemeler :4 yumurta
4 Türk kahvesi fincanı şeker
4 Türk kahvesi fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
Ara Kreması İçin :
Yarım litre süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
Karamel Sos İçin :
100gr (yarım paket) krema
Yarım su bardağı şeker
Süslemek İçin :
50gr bitter çikolata
Pastayı Sıvamak İçin :
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Yumurtalar akı ve sarıları ayrılır,şekerin yarısı yumurta aklarına eklenir.Katılaşana kadar mikserle çırpılır. Çırpma kabını ters çevrildiğinde yumurta akları dökülmüyorsa olmuş demektir.Yumurta sarılarıda kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyene kadar çırpılır.Sıvı yağda eklenir biraz daha çırpılır.Ayrı bir kapta un, kabartma tozu,vanilya ve kakao birlikte elenir yumurta sarılarına eklenir plastik veya tahta bir spatula ile karıştırılır ve yumurta aklarına ilave edilir.
Alttan üste olacak şekilde söndürmeden ve top top kalmayacak şekilde iyice karıştırılır.Yağlı kağıt kesilip yerleştirilmiş kalıba dökülür.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.İlk 20 dakika sönmesin diye fırının kapağı açılmaz.Piştikten sonra kalıptan çıkartılıp soğutulur. Pandispanya bir süre beklerse çok daha güzel olur.Hatta bir gün öncesinde yapılırsa tam kıvamını bulur.
Muhallebide tereyağı ve vanilya hariç bütün malzemeler sürekli karıştırılarak pişirilir.Altı kapatılır vanilya ve tereyağı eklenir mikserle iyice çırpılır.Soğuyan kek ikiye bölünür kremanın hepsi kekin üzerine koyulur diğer kek üzerine kapatılır.Pastanın üzeri Soğuk süt ile çırpılan krem şanti ile sıvanır.
Karamel sos için şeker hiç karıştırılmadan kısık ateşte eritilir üzerine süt kreması dökülür dökerken de iyice karıştırın biraz soğuduktan sonra pastanın üzerine kaşıkla dökün.Bitter çikolata benmari usulü eritin ve kaşıkla süsleyin dolapta dinlendirip servis edin.Afiyet olsun.
AYVA TATLISI TARİFİ
Malzemeler :
•5 adet ayva
•2 su bardağı şeker
•4-5 adet karanfil
•2 su bardağı su
•2 adet elma
•5-6 adet ceviz
•2 yemek kaşığı şeker
•Yarım paket krem şanti
•Yarım su bardağı süt (krem şanti için)
Yapılışı :
Öncelikle ayvaları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.Soyulan ayvaları enine ikiye ayırın ve bir bıçak ya da kaşık yardımı ile çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. Çekirdeklerini atmayın, ayvaları pişirirken ayvalara kırmızı rengini vermesi ve jöleleştirmesi için kullanacağız.Ayvaları soyma ve oyma işlemleri biraz uzun süreceğinden ayvalar kararmasın ayvaları limonla ovabilir ya da limonlu suda bekletebilirsiniz.Ayvaları, yayvanca bir tencereye, oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Ayva çekirdeklerini de tencenin içine serpiştirin. Gıda boyası katmayacaksanız eğer ne kadar çok çekirdek olursa o kadar çok kızarırlar.Suyu bir kaba alın ve içine çay kaşığının ucuyla gıda boyası ekleyin ve karıştırın (arzu ederseniz gıda boyası yerine lohusa şekeride kullanabilirsiniz) Bu karışımı her bir ayvanın üzerinden gezdirerek dökün.Karanfilleri de suyun içine atın.Toz şekeri de ayvaların üzerine eşit gelecek şekilde dökün.Tencerenin kapağını kapatın, önce yüksek ateşte sonra su kaynamaya başlayınca da kısık ateşte bir saat pişirin.Elmalı harcı hazırlamak için elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin.Rendelenmiş elmaları bir tavaya alın 2 yemek kaşığı şeker ekleyin ve ara sıra karıştırarak elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Altını kapattıktan sonra tarçını ve cevizi ekleyip karıştırın.Pişen ayvaları bir servis tabağına alın ve üzerine tencerenin dibinde ki jöleli sudan azıcık gezdirin ve soğuduktan sonra elmalı harçtan paylaştırarak koyun.Krem şantiyi de süt ile hazırladıktan sonra elmalı ayvaların üzerine istediğiniz şekilde koyun.En son üzerine isteğinize göre çekilmiş antep fıstığı yada dövülmüş ceviz dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
BEŞAMEL SOSLU TAVUKLU KIRMA BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
1 tavuk göğsü
6 adet yufka
Tuz
Karabiber
Beşamel Sosu İçin :
2 yemek kaşığı tereyağ
2,5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 su bardağı süt
Kaşar rendesi
Tuz
Yapılışı :
Tavuk göğsü bol suda haşlanır.Didiklenip tuz, karabiber eklenip karıştırılır.Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar tek tek dizilir ve her birinin arasına kepçe yardımıyla bol miktarda tavuk suyundan gezdirilir.En üste didiklenmiş tavuk etleri konulur.Beşamel sos hazırlanıp tavuk etlerinin üzerlerini kapatacak şekilde dökülür 200 dereceli fırında beşamel sos kızarana kadar fırınlanır,bu arada kabaran yerler için bir kaç yerinden bıçakla delinir.Fırından alınıp üzerine bol miktarda kaşar peynir serpilip tekrar fırınlanır.Kaşar peynirler eriyip kızarana dek pişirilir,sıcak servis yapılır.
KIRMIZI KADİFE PASTA TARİFİ
Kek İçin Malzemeler :
125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 su bardağı süt (1 yemek kaşığı limon suyu ile kesilecek)
1,5 su bardağı şeker
3 adet orta boy yumurta
2,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 fiske tuz
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı kırmızı toz gıda boyası
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
Krema İçin :
1 kutu krema (200 ml)
1 kutu labne peynir (200 gr içim)
1 paket toz krem şanti
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket toz vanilya
1 kahve fincanı süt
Yapılışı :
Kremayı mikser ile çırpın kabarsın.Krem şantiyi ekleyin 1dk sonra sütü ekleyip iyice çırpın.Peynirin suyunu olabildiğince süzün.Peyniri 10dk kadar ince süzgeçte bırakabilirsiniz.Peyniri mikser ile çırpın kabarsın.Peynire pudra şekeri ve vanilyayı karıştırın.Kremayı,peynirl
Yapılışı :
Fırını 175 C'de ısıtın.Un,kakao ve tuzu eleyin bir kenarda bekletin.Sütü ılıtın ve içine limon suyunu ekleyin 15dk kesilmesi için bekletin.Kek için tereyağını mikser ile çırpın, beyazlasın içine şekeri ekleyin ve çırpın.Yumurtaları teker teker ekleyin.Her bir yumurta eklediğinizde karıştırın,yumurta karıştıktan sonra diğerini ekleyin,vanilya ve kabartma tozunuda karışıma ekleyin,karışıncaya kadar çırpın.Sütün içine kırmızı gıda boyasını karıştırın.Kek karışımı eklemeleri için mikseri orta hıza getirin.Kırmızı boyalı sütü ve elenmiş un karışımını kek karışımına ekleyin.Karbonatın üzerine sirkeyi dökün,kabarınca hızlıca kek karışımına ekleyin ve spatula veya tahta kaşık ile karıştırıp hamuru,yağlanmış ve unlanmış kalp şeklindeki kelepçeli kalıba veya 22cm çapındaki kelepçeli kalıba dökün.
Keki fırında orta rafta 1 saat pişirin,ilk yarım saat fırının kapağını açmayın.Kürdan testi yapın.Gerekirse 5-10dk daha pişirin.Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarın.Pastanın çapından 20cm uzun olacak şekilde 4 kat dikiş ipliğini bir araya getirerek iki ucunu düğümleyin.Üzerindeki tümsek kısmı bir bıçak ile kenarlarından belirleyip ipi bir kenarından geçirin.İki taraftan elinizle ipi gerin.Yavaş hareketler ile ipi ileri doğru yürütün.Keki düzgün şekilde kesmiş olursunuz.Kekin diğer katları için aynı yöntemi uygulayın.Kekin ilk tümsek olan dışında 3 kat kek elde etmiş oluyoruz.İlk kesilen tümsek şeklindeki katı rondodan geçirip ufalayın.
Kremanın bir kısmını ilk kek katına yayın,ikinci keki üzerine yerleştirip kremadan yayın.Üçüncü kek katını yerleştirin.Kalan kremanın 1 çay bardağı kadarını süsleme için ayırıp diğerini pastanın kenarlarına ve üzerine sürün.Ufalanan kek parçalarını pastanın kenarlarına yapıştırın.Ayırdığınız kremayı yıldız uçlu sıkma torbasına alın.Kekin kenarlarına şeklini takip ederek krema sıkın orta alanada kalan kek parçalarını serpiştirin.Pastayı buzdolabında 3-4 saat kadar bekletin.İstediğiniz zaman servis yapın.
ZARF BÖREĞİ TARİFİ 2
Malzemeler :
4 adet yufka
Çok az tereyağ
Harcı İçin :
250 gr kıyma
1 büyük soğan
Tuz
Karabiber
Sosu İçin :
Yarım şişe maden suyu yada su veya süt
Sıvıyağ
Üzeri İçin :
Yumurta sarısı
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı kavurun. Baharatını ekleyip bir kenarda soğumaya bırakın,Sos malzemelerini çırpın.Yufkalardan birini serip üzerine sostan her yerine gelecek şekilde yayın.Üzerine ikinci yufkayı serip onunda üzerine sostan sürün sonra yufkaların önce karşılıklı kenarlarını ortaya getirerek kapatın.Daha sonra açıkta kalan kenarları da ortaya getirip kare şekli elde edin.Oluşan karenin 4 köşesine kıymalı içten koyup,uçları ortaya doğru katlayın. Tepsiye yerleştirdikten sonra böreği üçgen dilimler olacak şekilde bıçakla kesin.Diğer iki yufkaya da aynı işlemi uygulayın.(Toplamda 2 börek elde etmiş oluyoruz).Yumurtanın sarısını böreklerin üzerine sürün.Arzuya göre çörekotu,susam yada beyaz haşhaşta serpebilirsiniz 180 derecelik fırında börekler kızarana kadar pişirin.Siz dilerseniz patatesli iç harcıyla da yapabilirsiniz.Dilerseniz böreği yapıp buzluğa koyabilirsiniz, misafiriniz geldiğinde çıkarıp çözdürüp pişirirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)