FRANSIZ KURABİYESİ TARİFİ
Malzemeler :
2 su bardağı un
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı margarin
1 su bardağından 2 parmak eksik pudraşekeri
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Kızartmak İçin:
Sıvıyağ
Üzeri İçin:
Pudra şekeri
Yapılışı :
Unu derin bir kaseye eleyip, ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, oda sıcaklığında margarin, pudraşekeri, vanilya, kabartma tozu ve tuz koyup iyice yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp simit şekli verin. Kurabiyeleri, kızdırılmış sıvıyağda kızartıp, servis tabağına alın. Ilındıktan sonra üzerine pudraşekeri serpip, servis yapın.
MUHALLEBİLİ İNCİRLİ KEK TARİFİ
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
6 adet kuru incir
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Muhallebi İçin:
1 kg. süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
5 -6 yemek kaşığı şeker
1 poşet kremşanti
1 çay kaşığı margarin ya da tereyağı
Keki Islatmak İçin:
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 tatlı kaşığı şeker
Üzeri İçin:
Hindistan cevizi
Yapılışı :
Önce incirleri sıcak suda 5 dk kadar bekletin. Sonra küçük küpler şeklinde doğrayın.
Keki için yumurta ve şeker köpürene kadar çırpın. Un, kabartma tozu, tarçını ekleyin sonra cevizleri de ilave ederek çırpın. En son inciri una bulayarak karışımın içine döküp karıştırın. Orta boy bir borcama döküp 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin(35-40dk). Fırından çıkınca 5 dk kadar bekletip üzerine bir su bardağı ılık su, kahve ve şekerli karışımı dökün ve soğumaya bırakın.
Muhallebi için belirtilen ölçülerde süt, nişasta, un ve şekeri devamlı karıştırarak pişirin. Piştikten sonra margarin ve vanilyayı ekleyin birazcık ılıdıktan sonra kremşantiyi ekleyip mikserde iyice çırpın ve soğuyan kekin üzerine dökün. Bir kaşık yardımı ile düzelterek buzdolabında bir gece bekletin. Dilimlemeden önce üzerine bol Hindistan cevizi serpin.
NOT :Kekte süt ve yağ yok. Hafif ve yumuşacık bir kek oluyor.(Muhallebisinde 1 litre süt kullanıyorum biraz kalın bir kat oluyor daha ince bir kat istiyorsanız ölçüleri azaltabilirsiniz.)
ÇİKOLATALI DANTELLİ KEK TARİFİ
Malzemeler:
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
200 ml süt kreması
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı buğday nişastası
1,5 su bardağı un
80 gr bitter çikolata
1 paket kabartma tozu
Üzerine:
1/2 çay bardağı pudra şekeri
Yapılışı:
Yumurtalara toz şeker eklenip,beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.Çikolata benmari usulü eritilip,süt kreması ile karıştırılır.Zeytinyağı ile birlikte yumurtalı karışıma eklenir.Un,buğday nişastası ve kabartma tozu da elenip,karıştırılır.Çok az yağlanıp,unlanmış 20-25 santim çapında yuvarlak bir kek kalıbına dökülür.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında,yarım saat kadar kürdanla kontrol edilerek pişirilir.Fırından çıktıktan sonra kek bir süre bekletilip,ılık haldeyken kalıptan çıkartılır.Servis tabağına alınan kekin üzerine plastik dantel serilip,küçük bir süzgeç ile çok az pudra şekeri serpilir
PAKET BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler :
4 Adet Haşlanmış Patates
4 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Adet Soğan
3 Adet Yufka
1 Adet Yumurta Sarısı
100 Gr.Salam
½ Demet Maydanoz
Susam
Yapılışı :
Haşlanmış patatesleri soyup rendeleyin.Soğanı minik minik doğrayıp sıvıyağda pembeleştirin.Patates rendesi ve salamları pembeleştirdiğiniz soğanı kıyılmış yarım demet maydanozu tuzu ve karabiberi karıştırın.İlk yufkayı düz bir zemine serip üzerine fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürerek ilk yufkanın üzerine 2. ve 3. yufkaların aralarına erimiş tereyağı sürerek üst üste serin.Kat kat olan yufkaları 8 eşit parçaya bölüp üçgenlerin geniş kenarına hazırladığınız harçtan bir miktar koyun.Yanlarını çok hafif içe doğru döndürüp gevşek bir rulo halinde sarın.Börekleri bir süzgece dizip üzerlerine su gezdirin.Tepsiyi buzluğa yerleştirip buzlukta donana kadar bekletin.Buzluktan çıkardıktan sonra eritmeden yumurta sarısı sürüp üzerine susam serpin.Önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin.
PRATİK POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
1 adet ekmek hamuru
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
1 dilim beyaz peynir
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Beyaz peyniri çatalla ezip maydanozla karıştırın.Kâsede; yoğurt, yumurta, karbonat ve tuzu karıştırın.
Ekmek hamurunu; orta kalınlıkta uzunlamasına açın.Hamurun tam ortasına uzunlamasına peynirli harcı serpin.Rulo şeklinde sarın.Hamuru 2 parmak genişliğinde parçalara bölün.Fırın tepsisini yağlayın.Poğaçaları tepsiye aralık bırakmadan dizin.Üzerine yoğurtlu karışımı sürün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.Sıcak ya da soğuk servis yapın.
Afiyet olsun.
ZEYTİN EZMELİ RULO POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
* 1 adet yumurta, (sarısı üzerine)
* 1 su bardağı ılık su
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 paket yaş maya
* Yarım su bardağı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* Yeterince un
Arası İçin Malzemeler :
Zeytin ezmesi
Yapılışı :
Hamur yoğurma kabında, önce, ılık suda mayayı eritin.Üzerine un hariç diğer malzemeleri ilave edip karıştırın.Sonra azar azar un ilave edin ve yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.Hamuru mayalanmaya bırakın.Hamurun mayası geldiğinde hamuru 4 parçaya bölün. Her bir parçayı hafif unlayarak merdane ile çok ince olmayacak şekilde dikdörtgen biçiminde açın.Hamurun içine zeytin ezmesi sürün. Yuvarlayın ve rulo yapın. Yaklaşık 2 parmak genişliğinde kenarlarından ayırmadan bıçakla kesin.Hamuru tepsiye yerleştirin. Dilimleri bir sağ bir sol şekilde yatırın.Hamurların üzerine yumurta sarısı sürün ve 10-15 dakika tepside dinlendirin.Sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
YUMUŞAK POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler :
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 su bardağı süt
* 1 şişe maden suyu
* 1 paket yaş maya
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı şeker
* Aldığı kadar un
Üzeri için; yumurta sarısı
İçi İçin Malzemeler :
Peynir ve maydanoz veya domates ve biber gibi
Yapılışı :
Ilık olacak şekilde, sıvıyağ, süt ve maden suyunu karıştırın. Bu karışımın üzerine mayayı ve şekeri ilave edin. Önce mayayı ezerek karıştırın. Sonra azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Tuz, unun içinde eklenecektir.Hamurun üzerini örtün ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamura, iç malzemesini koyun, istediğiniz şekli verin ve yağlanmış tepsiye dizin.
Tepside 30 dakika daha mayalanması için bekletin.Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam veya çörek otu serpin.Önceden 175 derecede ısınan fırına tepsiyi atın. Hamurların üzeri kızarana dek, 25-30 dakika kadar pişirin.
SODALI MUSKA BÖREK TARİFİ
Malzemeler :
4 yufka
1 şişe soda
1 çay bardağı sıvıyağ
İstediğiniz börek harcı olabilir ama ben peynirli yaptım
1 yumurta sarısı
Üzerine :
Çörek Otu
Yapılışı :
Bir yufka masaya serilir.Soda ve sıvıyağ bir kasede karıştırılır.Birinci yufkaya bir karışım sürülür.İkinci yufka üzerine serilir ve onunda üzerine bu karışım sürülür.Dört parmak eninde yufkalar dilimlenir.Peynir konularak muska şeklinde sarılır.Diğer yufkalarda aynı şekilde sarıldıktan sonra yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerilerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.Fırınımız önceden 200 derecede ısıtılır ve 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.
KARAMELLİ ÇİKOLATALI PUDİNG TARİFİ
Malzemeler :
3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker
1/4 su bardağı su
1 su bardağı krema
3 su bardağı süt
1/4 su bardağı mısır nişastası
2 yumurta
1,5 tatlı kaşığı vanilya
1/4 tatlı kaşığı tuz
60gr bitter çikolata
Yapılışı :
Şekeri ve suyu derin bir tencereye alın. Yüksek ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Eriyince karıştırmayı bırakıp karışımın kaynamasını bekleyin. Kaynayınca ara sıra tencereyi çevirerek şekerin iyice karamelize olmasını sağlayın. Tencereyi ateşten alıp kremayı yavaş yavaş ilave edin. (karışım köpürmeye başlayacak.) Tencereyi tekrar ocağa alın, ateşi kısın ve karışım pürüzsüz bir görünüm alana kadar karıştırın.Yarım bardak sütü ve mısır nişastasını bir kapta karıştırın. Yumurta, vanilya ve tuzu ayrı bir yerde çırpın.2,5 su bardağı sütü karamele ekleyin, arada karıştırarak kaynamasını sağlayın. Nişastalı karışımı çırpıp karamel tenceresine ilave edin. Çırpın, kaynatın, altını kısıp 2 dakika daha çırpıp ateşten alın.Bir bardak sıcak karamel karışımını yumurtalı karışıma ekleyip çırpın ve yeni karışımı tekrar tencereye ilave edin. Bir dakika daha karıştırarak pişmesini sağlayın.
Yarım bardak karamel karışımını bir kabın içinde minik minik kırdığınız çikolatalarla pürüzsüz bir görüntü elde edene kadar karıştırın. Çikolatalı pudingi kaplara paylaştırın. Üzerlerine karamelli pudingi dökün. Buzdolabında en az 3 saat bekletip servis yapın.
MUZLU PASTA TARİFİ
Malzemeler :
4 adet muz
Kek İçin:
4 adet yumurta
3 çay bardağı tozşeker
Bir buçuk çay bardağı eritilmiş margarin
6 çay bardağı un
2 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Kreması İçin:
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı margarin
5 çorba kaşığı un
1 su bardağı tozşeker
2 paket vanilya
4 su bardağı süt
Yapılışı :
Yumurtaları tozşekerle köpük olana kadar çırpın. Önceden eritip soğuttuğunuz margarini ve yoğurdu yumurtalara ekleyin. Üzerine unu ve kabartma tozunu eleyin. Tahta kaşıkla karıştırıp, 24-25 cm çaplı yağlanmış kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, içini çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra enlemesine ikiye kesin. Diğer tarafta krema için margarin ve vanilya hariç tüm malzemeyi bir tencereye alıp, kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Karışım koyulaşıp göz göz olunca ocaktan alıp margarin ve vanilyayı ekleyin. Kekin alt kısmını, servis tabağına alıp kremanın yarısını üzerine sürün. Üzerine muz dilimleri yerleştirip diğer kek parçası ile üzerini kapatın. Kalan krema ve muz dilimleri ile süsleyip buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)